Skip to main content

Op zoek naar leuke daguitstapjes in België? Wel, ver hoef je zeker niet te gaan om een topdagje te beleven. Wij trokken eropuit om de échte toppers te ontdekken.

Hieronder vind je een kort maar krachtig lijstje met leuke daguitstapjes in België die we warm aanbevelen!

1. De magische Trollen in de Schorre

Sinds 2019 kan je in recreatiedomein De Schorre in Boom (waar ook Tomorrowland plaatsvindt) een bezoekje brengen aan het Magische Trollenbos.

Daar leven 7 reuzengrote – je raadt het al – Scandinavische trollen (tussen 4 en 18 m!) in harmonie met de natuur: UnaJouresMikilKamielHannesArvid en Nora. Aan jou om ze te vinden!

De trollen zijn stuk voor stuk prachtige creaties van kunstenaar Thomas Dambo, gemaakt uit gerecycleerd materiaal: pallethout, takken, omvergevallen bomen…

Ze zijn her en der verspreid langs de paden in het bos, en ik kan je verzekeren dat het niet makkelijk is om ze allemaal te vinden!

Op het hoogste punt van het bos vind je naast trol Kamiel ook een magische toren. Als je deze beklimt, dan heb je een mooi uitzicht over héél het terrein. De moeite!

Wil je meer weten over de Trollen in De Schorre, een plan van de wandeling en praktische tips? Lees dan zeker deze blogpost!

2. LABIOMISTA in Genk

Hou je van kunst, cultuur en natuur? Dan moet je LABIOMISTA in Genk zeker een keertje bezoeken, een verborgen parel onder de daguitstapjes in België.

Dit kunstpark toont je de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen.

LABIOMISTA heeft een oppervlakte van maar liefst 24 hectare. Geloof me, daar kan je even in wandelen!

In de ene helft vind je een openluchtexpo met dieren en kunstinstallaties: het ‘Cosmopolitan Culture Park’. De andere helft – het ‘Protected Paradise’ bestaat uit vrije natuur. Eventjes helemaal weg van de bewoonde wereld!

Door deze mooie mix spreekt het park niet enkel kunstliefhebbers aan, maar ook gezinnen, fotografen, wandelaars, architectuurfans, natuurliefhebbers en dierenvrienden zullen er ten volle van genieten.

Verspreid over LABIOMISTA vind je verder ook enkele belangrijke architecturale gebouwen.

En breng tot slot zeker ook een bezoekje aan ‘Nomadland’, een picknick- en evenementenweide naast het kunstpark met lokale food trucks. Voor ieder wat wils!

Wil je meer weten over LABIOMISTA + handige praktische tips? Lees dan zeker deze blogpost!

3. Plantentuin Meise

Plantentuin Meise in Vlaams-Brabant is met z’n 92 ha en 18.000 levende (!) plantensoorten één van de grootste plantentuinen ter wereld, befaamd om zijn wetenschappelijk onderzoek en horticultuur (tuinbouw). Een groene oase vlakbij Brussel!

Je kan er uren ronddolen en genieten van prachtige landschappen (inclusief kasteel), duizenden unieke bloemen en planten, leuke expo’s en events, en een terrasje of picknick natuurlijk!

Op stap met (de) kinderen? Dan zijn het Wonderweekend, het speelbos en het blotevoetenpad een aanrader.

In juni en juli kan je je kindje(s), kleinkindje(s), mete- of petekindjes (tot 12 maanden!) trouwens laten fotograferen op de reuzenwaterlelies in het Plantenpaleis. Dan zijn de bladeren op hun hoogtepunt.

Dat levert verrassend prachtige beelden op. De plaatsen zijn ieder jaar wel zeer beperkt, dus wees er snel bij!

Verder haalt Plantentuin Meise vaak de pers als hun befaamde reuzenaronskelk in bloei staat. Waarom? Omdat deze bloem van 1,5 tot 3 m hoog ieder jaar maximaal 72 uur bloeit!

Benieuwd naar mijn 7 hoogtepunten in Plantentuin Meise + praktische details om alles uit je bezoek te halen? Lees dan zeker deze blogpost!

Leuke daguitstapjes in België

Extra inspiratie nodig? Hier vind je nog een aantal fijne daguitstapjes in België!

Ga op verkenning

4. Pairi Daiza in Brugelette

Pairi Daiza in Brugelette – gelegen op de voormalige site van de cisterciënzerabdij van Cambron – is ongetwijfeld één van de mooiste dierenparken én daguitstapjes in België.

Je vindt er meer dan 7.000 dieren uit de hele wereld, waaronder vogels, zoogdieren, vissen en reptielen.

Dit 65-hectare grote park – al meermaals verkozen tot beste zoo van Europa – is onderverdeeld in verschillende themawerelden die allemaal prachtig vormgegeven zijn.

Relaxt en aangenaam sfeertje tussen exotische dieren, eeuwenoude bomen en talrijke historische gebouwen!

Wil je je bezoek helemaal top maken? Blijf dan overnachten in Pairi Daiza’s resort en bewonder de dieren vanuit je kamer! Het kost een duit, maar het is dan ook een unieke ervaring.

Tickets en praktische info vind je uiteraard op de website van Pairi Daiza.

5. De Japanse tuin in Hasselt

De Japanse Tuin in Hasselt, oorspronkelijk een geschenk van de Japanse stad Itami, is met z’n 2,5 hectare de grootste authentieke Japanse Tuin van Europa.

Deze tuin is een ideale manier om je onder te dompelen in de Japanse cultuur en in alle rust te genieten van bijzondere paviljoenen, prachtige flora, mooie watervallen en koivissen. Een uniek plekje!

Wil je meer leren over de symboliek van de tuin? Dan kan je een begeleide tour volgen. Bovendien zijn er heel het jaar door tal van interessante events: van verhaalwandelingen tot origamiplooien.

Meer praktische info vind je op de website van de Japanse tuin zelf.

Als ik héél eerlijk ben, dan heb je de tuin op een voormiddagje wel bezocht, maar je kunt vanaf de Japanse tuin het stadspark van Hasselt doorsteken naar centrum Hasselt om te lunchen en/of te shoppen (concept store La Bottega is onze vaste lunchspot). Ook leuk!

Zelf bezoek ik ook bijna iedere expo van Modemuseum Hasselt, maar dat hangt natuurlijk af van je interesses!

6. Het Hallerbos in Halle

Iedere lente – rond midden april – komen mensen van heinde en verre naar het Hallerbos in Halle om het prachtige paarse bloemtapijt te bewonderen dat er zich voor hun neus ontpopt. Wilde boshyacinten, zover het oog reikt!

Hallerbos - Leuke daguitstapjes in België - wat te doen in België - via AGMJ

Een unieke setting en een feeërieke ervaring. Dankzij z’n oppervlakte van 552 hectare, gevarieerd reliëf en diverse wandelpaden, houdt dit bos je zéker een dagje zoet!

Leuke daguitstapjes in België

Extra inspiratie nodig? Hier vind je nog een aantal fijne daguitstapjes in België!

Ga op verkenning

7. Lierke Plezierke

Brugge, Gent, Antwerpen, Leuven, Mechelen, Brussel en Hasselt zijn allemaal leuke daguitstapjes in België, dat hoef ik je wellicht niet te vertellen. Daarom ga ik hier even ongegeneerd mijn minder bekende home town promoten: Lier!

Lier – also known as “de poort der Kempen” en “Lierke Plezierke” – ligt in de provincie Antwerpen, aan de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Nete. Midden in het groen!

Je kan er terecht voor een leuke mix van geschiedenis, natuur en gastronomie. Een pittoresk oud stadje met een historisch sfeertje!

Snuif de geschiedenis op

In 1212 verleende hertog Hendrik I van Brabant stadsrechten aan Lier, en werden de stadsversterkingen aangelegd en verder uitgebouwd.

Later – in de 14e en 15e eeuw – kende Lier een grote bloei dankzij de lakennijverheid en het privilegie van de veemarkt. Lierenaars worden nog steeds spottend “schapenkoppen” genoemd trouwens. (En ja, eeuwen later zijn schapen hier nog steeds een dingetje.)

De belangrijkste historische gebeurtenis die ooit in Lier plaatsvond is ongetwijfeld het huwelijk tussen Filips de Schone en Johanna van Castilië  – de ouders van keizer Karel V – in de Sint-Gummaruskerk in 1496. (Sint-Gummarus is de patroonheilige van Lier by the way.)

Dat huwelijk legde de basis voor een meer dan tweehonderd jaar durende verbintenis tussen de Zuidelijke Nederlanden en Spanje.

Meer weten over de geschiedenis van Lier? Bezoek dan zeker historische pareltjes zoals:

 • het belfort op de Grote Markt,
 • de Gevangenenpoort,
 • de 83m hoge gotische Sint-Gummaruskerk,
 • en het uitstekend bewaarde Begijnhof (UNESCO werelderfgoed).

Op een zonnige dag kan je bij de “Moedige Bootvissers” ook een rondvaart boeken op de Binnennete (die pal door het centrum stroomt).

Zo krijg je de geschiedenis van Lier in een notendop met een frisse bries op je snoet!

Bewonder de Zimmertoren

Zéker ook een bezoekje waard zijn de Zimmertoren en het Zimmermuseum op – hoe kan het ook anders – het Zimmerplein.

Deze oude wachttoren werd door Liers uurwerkmaker Louis Zimmer verrijkt met een bijzonder uurwerkmechanisme: de Jubelklok. Deze klok geeft diverse tijden, kosmische en andere periodieke verschijnselen aan.

De Wonderklok, die zich sinds 1960 in het museum náást de Zimmertoren bevindt, is het magnum opus van Louis Zimmer. Zimmer kreeg er felicitaties voor van onder andere Albert Einstein.

Ook een bezoekje waard dus!

Wandelen en fietsen in Lier

Zin in een groene wandeling na een bezoekje aan het centrum? Wandel dan eens de Lierse stadsvesten af. Een 5 km groene gordel rond het centrum van Lier (die grotendeels overlapt met de voormalige tweede stadsomwalling uit de 15e eeuw).

Verder vormt Lier een ideaal start- en eindpunt voor vele leuke wandel- en fietstochten langs de Nete. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan natuurreservaat Anderstad, een paradijs voor zeldzame vogelsoorten.

Ook het Pallieterpad door de Lierse Polder loont de moeite. Deze route brengt je onder meer langs Kasteel Ringenhof, het prachtige huis van modeontwerper Dries Van Noten.

Je vindt trouwens steeds gratis parking aan cultuurcentrum De Mol!

Lierse gastronomie

Honger? Dit zijn mijn foodie tips voor Lier:

Smakelijk!

Meer praktische info en tips vind je op de website van Visit Lier.

Leuke daguitstapjes in België

Extra inspiratie nodig? Hier vind je nog een aantal fijne daguitstapjes in België!

Ga op verkenning

Vond je deze daguitstapjes in België leuk?

Wat vond je van deze daguitstapjes in België? Ga je er eentje proberen? Of heb je zelf suggesties over wat te doen in België? Aarzel niet om je ervaring hieronder te delen! Ik ben benieuwd!

4 Reacties

 • Sherry schreef:

  Ik ga al deze plekken even opslaan. Super leuke plekken lijken me het. Sinds kort woon ik ook in België en ik wist niet precies waar ik heen moest voor uitstapjes.

 • hildegarde Peeters schreef:

  Hey Laurens,

  Bedankt om jouw ervaringen te delen.
  Tof nog eens iets van jou te horen!
  Wij zijn beide op pensioen nu en alle tips voor uitstapjes, eten en drinken zijn altijd welkom!
  Ik heb alles bewaard, toffe dingen!
  Heel veel groetjes en tot hoors.

  • Laurens M schreef:

   Hi Hildegarde!

   Da’s inderdaad té lang geleden he! Als jullie nog eens willen meeten voor een update: let me know! 😊

   Geniet van de daguitstapjes: er staan alleen parels tussen! Zelf getest uiteraard. 😉

   Héél véél groetjes terug!

   Laurens

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!