Skip to main content

Bloemeneiland Madeira kwam heel toevallig op onze radar, op een moment dat we snakten naar wat exotische zon. Naar ‘buiten zijn’, in de ongerepte natuur. En deze “parel van de Atlantische oceaan” stelde niet teleur. Integendeel! Madeira’s bezienswaardigheden deden onze mond meermaals openvallen van verbazing.

Wat. Een. Natuur!

Wil jij ook op vakantie naar Madeira? Topkeuze! Hieronder deel ik je met alle plezier onze tips en highlights, maar ook de zaken die ik zou skippen (die zijn er nu eenmaal ook). Trek je stoutste wandelschoenen aan: hier gaan we!

Madeira in ‘t kort

First things first: Madeira is een autonome regio van Portugal die bestaat uit 4 eilanden: Madeira, Porto Santo, en de twee (Islas) Desertas. Deze archipel (lees: eilandengroep) ligt in de Noord-Atlantische oceaan, zo’n 520 km ten westen van Marokko.

In 1418 werden twee kapiteins in dienst van Portugese prins Hendrik de Zeevaarder door een storm uit koers gedreven. Ze strandden op een eiland dat zij Porto Santo – “heilige haven” – noemden. Dit geschenk uit de hemel kwam immers nét op tijd.

Het jaar daarna reisden ze terug naar het eiland om het te claimen in naam van Portugal. Op een bepaald moment zagen ze een zware zwarte wolk in het zuidwesten. Dat bleek Madeira te zijn, een ongerept vulkanisch eiland volledig gehuld in subtropisch regenwoud. Vandaar ook de naam trouwens: Madeira betekent ‘hout’ in het Portugees!

Tegenwoordig zijn toerisme en agricultuur (bananen, suiker, Madeirawijn…) de drijvende krachten op Madeira. Jaarlijks komen honderdduizenden toeristen genieten van het milde subtropische klimaat en van de diverse fauna en flora, waaronder prehistorische laurierbossen (UNESCO-werelderfgoed).

Hoofdstad Funchal is daarbij vaak de ideale uitvalsbasis voor Madeira’s bezienswaardigheden, en een belangrijke tussenstop voor Atlantische cruises van en naar Europa, Noord-Afrika en de Caraïben.

Gezellig overnachten op Madeira?

Vind de leukste hotels, B&B's en appartementen

Vliegen in alle comfort?

Vind voordelige vluchten

Madeira: 7 bezienswaardigheden die je niet mag missen

1. Funchal: Madeira’s fleurige hoofdstad

Héél eerlijk? Voor de dorpen en steden moet je niet naar Madeira gaan. Die konden ons niet zo bekoren. Het gaat vaak om wildbouw in de heuvels. Kuddes huizen zonder echt mooie historische centra of highlights.

Eén uitzondering: hoofdstad Funchal. (Iets te) toeristisch voor onze smaak, maar er valt altijd wel wat te beleven.

Om een idee te geven: in de week dat wij Madeira bezochten – eind mei begin juni – konden we meegenieten van een bloemenfestival, een boekenfestival, een expo met vintage wagens, een braderij/dansfeest en een enorm vuurwerkspektakel. Ambiance verzekerd! Een overzicht van de belangrijkste events op Madeira vind je hier trouwens.

Verder heeft Funchal een knus historisch centrum (Zona Velha) waar je cosy kan dineren (dinertips onderaan dit artikel!). Wandel er ook zeker door de Rua de Santa Maria: een gezellig smal straatje bekend omwille van z’n kunstig beschilderde deuren. De moeite!

Ons hotel lag ook vlakbij de presidentiële tuinen, die je voor een symbolische euro kan bezoeken. Klein maar fijn!

Twijfel je of je in of buiten Funchal wil verblijven? Mijn advies: verblijf in de hoofdstad. Er zijn prachtige (meer afgelegen) hotels en huisjes te vinden over heel Madeira (met mooie panorama’s), maar dan zit je daar vaak ook vast (qua eten + een auto huren is dan bijna een must).

Voor events, divers tafelen en leven in de brouwerij is Funchal nu eenmaal dé place to be op Madeira. Ik geef het maar mee!

2. Monte Palace Tropical Garden

Het mooiste dat ik in Funchal heb gezien was ongetwijfeld de Monte Palace Tropical Garden: een tropische tuin van 70.000 m² bestaande uit meerdere niveaus (ligt op een helling).

De makkelijkste manier om de tuin te bereiken? De kabelbaan nemen in hartje Funchal. Het kost een duit, maar het is zo eens iets anders dan de bus. Je glijdt vlotjes over de hoofdstad en komt bovendien pal op de tuin uit. Daar vind je een enorme collectie exotische bloemen en planten van over de hele wereld.

De tuin bevat ook bezienswaardigheden uit verschillende culturen: sprookjesachtige Japanse en Chinese ornamenten, uitgestalde Portugese azulejos (kunstige keramische tegels), een expo met Afrikaanse sculpturen, en collecties met mineralen uit Brazilië, Portugal, Zuid-Afrika, Zambia, Peru, Argentinië en Noord-Amerika.

Het bijzondere ‘Monte Palace’ zelf is helaas niet publiek toegankelijk, maar biedt wel een prachtig uitzicht op Funchal.

Tijdens ons bezoek aan de tuin zagen we in de verte – wel, gondeliers – die met mensen in rieten manden (een soort straatslede) naar beneden gleden.

Aan het einde van de 19e eeuw dé ideale manier voor lokale wijnboeren om hun druiven snel beneden te krijgen. De dag van vandaag een populaire toeristische attractie. Komisch zicht. Nog nooit zoiets gezien.

Verder kan je terug afdalen via de kabelbaan, bus of taxi. Wij daalden echter op eigen houtje af. Via de ‘Levada do Bom Sucesso‘. Deze afdaling was mooi maar bijzonder pittig. Knieën klaagden. Spieren kreunden. Calorieën sneuvelden (hoop ik). Maar we geraakten beneden!

3. De levada’s van Madeira: prachtige natuurwandelingen

Dat brengt ons bij de levada’s (en vereda’s)… Héél typisch voor Madeira en misschien wel dé belangrijkste bezienswaardigheden op Madeira.

In feite zijn het kilometerslange irrigatiekanalen die water langs/door de bergen naar de lokale boeren brengen, elektriciteit genereren en/of drinkwater vervoeren.

Een knap staaltje (vaak eeuwenoude) techniek die véél bloed, zweet en tranen (en helaas ook mensenlevens) heeft gekost. Verbazingwekkend welke onherbergzame landschappen en steile hellingen de makers soms hebben getrotseerd.

Langs vele van deze levada’s kan je nu prachtig wandelen… (Understatement) Een unieke manier om de natuur en bezienswaardigheden van Madeira te verkennen.

Leuk ook om tijdens het wandelen constant kabbelend water op de achtergrond te horen. Heeft iets heel rustgevends. Hier en daar zie je zelfs forelletjes zwemmen!

Wat algemene tips als je gaat wandelen op Madeira:

  • Ontbijt stevig
  • Neem voldoende water, snacks/lunch en zonnecrème mee
  • Doe stevige (waterdichte) wandelschoenen aan
  • Een kleine EHBO-kit met wat pleisters en ontsmettingsmiddel is geen overbodige luxe (ik spreek helaas uit ervaring)
  • Check het weer en pas je kleding aan (pet/hoed, regenjas, etc.)

Tijdens onze reis hebben wij zelf 4 levada-wandelingen gemaakt:

PR18 Levada do Rei naar Ribeiro Bonito

Na héél wat research naar de mooiste levada’s op Madeira kwam ik onder meer uit op de Levada do Rei. Iedere levada(wandeling) op Madeira heeft een nummer trouwens, in dit geval PR18.

Niet zo makkelijk te bereiken (best een auto huren of iets regelen met een taxichauffeur), wél een ideale levada om mee te beginnen (of eindigen) omdat hij én mooi én redelijk vlak is. Het is in feite een tocht heen en terug. 5,3 km heen en 5,3 km terug. Reken zo’n 3,5 uur.

Het startpunt is de gezellige Quinta Levada do Rei waar je een koffietje kan drinken, een hap kan eten (of laten inpakken for the road) en nog een beschaafd toiletbezoek kan doen. Rondom de quinta vind je ook leuke boerderijdiertjes en flora. Nice touch.

Prachtige wandeling in de natuur, maarrr… neem wel een goed paar wandelschoenen en een regenjas mee. Het kan soms wat drassig zijn + je moet één keer onder een kleine waterval door (lees: je wordt onvermijdelijk nat). Best leuk hoor, daar niet van!

Het eindpunt van deze wandeling is Ribeiro Bonito, een rustige waterbron diep in het typische Laurisilva-bos met eeuwenoude laurierbomen en ongerepte flora. De schattige vogeltjes (inheemse vuurgoudhaantjes en vinkjes) zijn de kers op de taart!

PR6 Levada das 25 Fontes / PR6.1 Levada do Risco

De Levada das 25 Fontes (PR6) is misschien wel de populairste levada op Madeira.

Deze mooie wandeling dankt zijn naam aan het bijzondere eindpunt: een dichtbegroeide rotswand waar 25 waterbronnetjes uit de hoogte uitmonden in één ondiepe halvemaanvormige poel.

Sprookjesachtige plek. Je kan er een verfrissende duik in nemen trouwens! (IJskoud, dat wel.)

Waar de Levada do Rei redelijk vlak is (niveau: makkelijk), is deze dat al een pak minder (niveau: gemiddeld). Reken dus op wel wat reliëf (vooral treden, maar die voel je ook!). De tocht zelf is 4,6 km heen en 4,6 km terug, en duurt ongeveer 3,5 uur.

Oh, en je zal er nooit alleen zijn. Ga dan ook vroeg of wat later in de namiddag om de grootste drukte (en ergernissen) te vermijden.

Als je de Levada das 25 Fontes volgt, dan kom je op een bepaald moment een splitsing in de weg tegen.

Het éne pad leidt effectief tot aan de 25 Fontes, het andere pad is de Levada do Risco (PR6.1)(niveau: makkelijk). Een kort, recht, vlak pad tot aan de steile Risco-waterval (800 m heen vanaf de splitsing, 800 m terug).

Beide levada’s vallen dan ook makkelijk te combineren. Doe je ze allebei? Dan zou ik eerst de Levada do Risco bezoeken. Doe je er maar eentje? Kies dan 25 Fontes als climax!

Beide wandelingen starten vanaf het ‘Rabaçal Nature Spot Café’, een leuk en proper eetcafé waar je kan lunchen, snacks kan kopen en terecht kan voor een toiletbezoek.

Opgelet: om dit café te bereiken vanaf de ruime parking in Rabaçal moet je eerst nog een stukje verharde weg afleggen dat niet voor wagens toegankelijk is.

Je kan ervoor kiezen om dit stukje te voet te doen (20-30 min.) of met de Rabaçal shuttlebusjes die constant heen en weer rijden. Deze weg biedt hoe dan ook weinig meerwaarde. Wij hebben de heenweg bergaf te voet gedaan, de terugweg bergop niet.

Check wel zeker tot hoe laat de shuttlebusjes rijden. Toen wij terug bij het startpunt aankwamen, waren we namelijk nét te laat. Gelukkig waren de uitbaters van het café zo vriendelijk om ons een lift te geven toen ze toevallig ook net naar huis vertrokken.

Levada do Bom Sucesso

De Levada de Bom Sucesso (niveau: gemiddeld) hebben we eigenlijk toevallig ontdekt nadat we de tuinen van Monte Palace bezocht hadden.

Je kan immers heel makkelijk de kabelbaan naar boven nemen in hartje Funchal om vervolgens via deze levada rustig terug af te dalen richting hoofdstad. Klimmen zou ik niet aanraden, tenzij je écht een geoefende hiker bent.

Het is immers een mooie, maar pittige wandeling. Je kuiten en knieën zullen het geweten hebben, zelfs als je alleen maar afdaalt.

Deze levada-wandeling is een beetje atypisch in de zin dat ze wat weidser aanvoelt, meer als een echte bergwandeling met in de verte zicht op Funchal. Je hebt ook niet constant een levada naast je. En die bevat ook niet zoveel water.

De wandeling is 6 km lang en duurt gemiddeld 2,5 tot 3 uur. Eindigen doe je redelijk random in een buitenwijk van Funchal. Daar kan je iets verder een bus of taxi nemen naar het centrum van Funchal of je kan ook te voet gaan als je nog veel fut hebt.

Als je bij wijze van spreken maar één levada zou doen in Madeira, dan zou ik niet deze aanraden. Het is eerder een leuk extraatje.

Levada-wandelingen op m’n to-do list

Kiezen is verliezen als het op levada-wandelingen aankomt. Je kan ze nu eenmaal niet allemaal doen tijdens een standaard vakantie (Madeira heeft je zo’n 2500 km aan levada’s te bieden). Gewoon ter inspiratie deel ik even de wandelingen die nog op ons to-do-lijstje stonden:

Gezellig overnachten op Madeira?

Vind de leukste hotels, B&B's en appartementen

Vliegen in alle comfort?

Vind voordelige vluchten

4. Ponta de São Lourenço: majestueuze landbrug

De Ponta de São Lourenço is een énorme vulkanische landbrug/schiereiland in het meest oostelijke punt van Madeira, nabij het visserdorpje Caniçal. Je waant je op slag in een ander land / andere wereld.

Ponta de São Lourenço - Madeira bezienswaardigheden - AGMJ

Een adembenemende woestenij (deels ook natuurreservaat) met ruige kliffen die koppig de Atlantische golven trotseren, unieke fauna en flora, en prachtige panorama’s.

Mijn mond is in ieder geval opengevallen van zoveel ruwe natuurpracht. Geen boom te bespeuren trouwens!

De Vereda da Ponta de São Lourenço (PR8) is dan ook een verplichte wandeling als je Madeira’s bezienswaardigheden verkent (niveau: gemiddeld). Reken 3 km heen en 3 km terug en rek ongeveer 2,5 tot 3 uurtjes uit. Terugkeren kan ook via een taxibootje by the way!

De wandeling is niet gevaarlijk, maar verwacht uiteraard wat reliëf. Verder garandeer ik je véél zon, véél wind en weinig schaduw. Hydrateren en smeren dus!

Om de schroeiende zon en toeristen te mijden, doe je deze wandeling ook best op onconventionele uren: vroeg op de dag of in de late namiddag. De ruime parking nabij de landbrug is meteen ook het startpunt van de wandeling. Makkelijk te bereiken met de wagen, taxi of bus!

Twee uitzichtpunten die ik je ook warm aanbeveel voor een korte stop met de wagen (op de route van en naar Funchal):

Ik geef het maar mee! (Met dank aan onze fantastische taxichauffeur.)

5. Hiken van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo (PR1)

Het hoogtepunt van al Madeira’s bezienswaardigheden? Hiken van Pico do Areeiro (1817 m) naar Pico Ruivo (1862 m) terwijl de zon opkomt. Mag-ni-fiek. Ongetwijfeld één van de mooiste wandelingen die ik in mijn leven al heb gedaan.

PR1 Vereda do Areeiro - Madeira bezienswaardigheden

Deze tocht (PR1) mag dan wel (terecht) één van de bekendste wandelingen op Madeira zijn, de simpelste is het zeker niet. Hij voert je langs smalle paadjes, donkere tunnels en steile trappen.

Als je de uitdaging aangaat dan word je echter niet alleen beloond met stijve kuiten en vermoeide knieën, maar vooral ook met prachtige panorama’s en een herinnering voor het leven.

Hoe ver en hoelang?

PR1 (niveau: gemiddeld) biedt 2 alternatieve routes (het pad splitst zich en komt uiteindelijk terug samen):

  • Het westelijk pad (VO) is 6,1 km lang (korter, maar ook pittiger).
  • Het oostelijk pad (VE) is 7 km lang (langer, maar makkelijker).

Zelf hebben wij die splitsing gemist waardoor we onbewust de westelijke route namen (ahum) met z’n steile trappen en paden. Je bent gewaarschuwd!

In beide gevallen ben je zo’n 3,5 à 4 uur onderweg (heen), afhankelijk van je conditie en van de pauzes die je neemt. Om een idee te geven: het is ons – totaal ongeoefende dertigers – gelukt, maar niet zonder broodnodige stops en hier en daar wat zacht gevloek en gezweet.

Van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo - Madeira

Bereik je Pico Ruivo? Dan heb je twee opties:

  • terugkeren naar Pico do Areeiro
  • of nog even doorwandelen tot aan (de parking van) Achada do Teixeira (2,8 km of 1,5 uur extra via PR1.2)

Pico Ruivo is namelijk enkel te voet bereikbaar!

Wij kozen voor optie 2 – PR1.2 – en da’s een dikke aanrader. Deze wandeling van Pico Ruivo naar Achada do Teixeira:

  • is relatief vlak en makkelijk (ideaal om uit te waaien)
  • biedt prachtige uitzichten (waaronder op Pico do Areeiro in de verte)
  • is boven de wolken (uniek!)

Wandeling van Pico Ruivo naar Achada do Teixeira

Heen en terug wandelen raad ik enkel aan voor sportievelingen en/of liefhebbers van zelfkastijding.

Echt niet veel zin om te wandelen?

  • Dan kan je bijvoorbeeld naar Pico do Areeiro rijden om de zonsopgang te bewonderen en eventueel tot het eerste uitzichtpunt wandelen en terug: Ninho da Manta (zo’n 15 min. heen en 15 min. terug).
  • Een andere optie is van Achada do Teixeira naar Pico Ruivo wandelen en terug (PR1.2). Op zich ook al de moeite!

Ninho da Manta - Madeira bezienswaardigheden

Hoe bereik je Pico do Areeiro?

Pico do Areeiro is vlot bereikbaar met de wagen, al is de baan soms wel gehuld in mist. Op zo’n 30 minuten bereik je de nabijgelegen parking vanuit Funchal. In principe heb je 3 opties:

  • Huur een wagen: flexibel, maar je moet dan wel zelf rijden + deze pittige tocht heen en terug afleggen (minstens 12 km). De terugweg is trouwens zwaarder: reken op 1000 m hoogteverschil.
  • Pico Tours: relatief goedkoop (zo’n 30 euro) + ze komen je halen bij je hotel en wachten je op bij aankomst (in Achada do Teixeira) om je vervolgens terug netjes bij je hotel af te zetten.
  • Taxi: duurste optie, maar veilig en flexibel (vooraf af te stemmen waar je terug opgehaald wenst te worden)

Pico do Areeiro - Madeira bezienswaardigheden

Is deze wandeling gevaarlijk?

Je leest veel en diverse antwoorden op deze vraag op ‘t internet.

PR1 VEREDA DO AREEIRO - Madeira bezienswaardigheden

Mijn antwoord?

Neen. Een bergwandeling is natuurlijk nooit zonder risico (kijk goed uit waar je loopt!), maar deze tocht is in principe veilig en goed onderhouden. Maarrrrr…

  • bij nat, mistig of stormachtig weer veranderen de zaken in een oogopslag (check het weer op voorhand!)
  • na een landverschuiving kan een veilig pad soms tijdelijk gevaarlijk (lees: gesloten en af te raden) zijn

Dat laatste was bij ons het geval, waardoor er een tiental meter pad weggevaagd was. We hebben die 10 meter voorzichtig overbrugd, maar achteraf beseften we dat dit eigenlijk totaal onverantwoord was.

Check de lokale berichtgeving voor je vertrekt en is er toch een deel van het pad onverwacht weg na een landverschuiving: keer dan terug. Believe you me.

Verder heb ik zelf een beetje hoogtevrees, maar dit heeft me nooit echt parten gespeeld. Jonge kinderen, tot slot, zou ik absoluut niet meenemen tijdens deze wandeling.

Praktische tips

Ook hier geldt des te meer:

  • Ontbijt stevig
  • Neem voldoende water, snacks/lunch en zonnecrème mee
  • Doe stevige (waterdichte) wandelschoenen en sokken aan
  • Neem een klein licht mee voor de tunnels (smartphone is bvb. al voldoende)
  • Een kleine EHBO-kit
  • Check het weer en pas je kleding aan (pet/hoed, regenjas, etc.)
  • Kleed jezelf in laagjes: voor zonsopgang is het koud, tegen de middag is het zweten

Ook handig om weten: zowel in de buurt van de Pico do Areeiro, Pico Ruivo als Achada do Teixeira kan je snacks kopen of naar de wc gaan (indien geopend), maar neem hoe dan ook iets mee om te eten en te drinken.

PR1 - Vereda do Areeiro - Madeira bezienswaardigheden

6. De traditionele huisjes van Santana

Her en der over héél Madeira – maar vooral in het centrum van Santana – vind je enkele traditionele huisjes die héél typisch zijn voor Madeira.

Ze zijn klein, kleurrijk en driehoekig, gemaakt van hout en stro, en de bouwstijl dateert uit de tijd van de ontdekking van het eiland. Schattig en knus!

Traditionele huisjes van Santana - Madeira bezienswaardigheden

Dat gezegd zijnde stelt Santana zelf niet veel voor, en is deze plek wel héél toeristisch. Je zal er met andere woorden niet alleen zijn.

Leuk om eens te passeren, niet als eindhalte. Zelf bezochten wij Santana toevallig op de terugweg van onze Pico Ruivo wandeling (met de taxi).

Gezellig overnachten op Madeira?

Vind de leukste hotels, B&B's en appartementen

Vliegen in alle comfort?

Vind voordelige vluchten

7. Fanal Forest: mistig en mysterieus laurierbos

Fanal Forest is een sprookjesachtig bos in het noordwesten van Madeira. Het maakt deel uit van Madeira’s ‘Laurisilva’, een (nu) zeldzaam type subtropisch laurierwoud.

15 tot 40 miljoen jaar geleden was het grootste deel van Zuid-Europa bedekt met dit type laurierwoud. Tegenwoordig is het alleen nog te vinden op Madeira, de Azoren en de Canarische Eilanden.

Van al Madeira’s bezienswaardigheden is het Laurisilva dus één van de meest unieke!

Fanal Forest: mistig en mysterieus laurierbos - Madeira bezienswaardigheden

Het woud staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn ecologisch belang en schoonheid. Een groot deel werd sinds de ontdekking van het eiland gekapt, maar tegenwoordig is het gelukkig beschermd.

Sommige bomen zijn tot wel 600 jaar oud. Hun gedraaide, met mos bedekte takken geven deze plek een unieke uitstraling. Hier een daar zie je ook een grazend koetje. Ze zijn mensen gewoon, maar val ze niet lastig.

Het beste moment om het bos te bezoeken? Bij mistig weer. Dan lijkt het wel een mysterieuze setting uit een fantasy film. Daar moet je wel wat geluk mee hebben. Maar heb je wat geluk? Dan levert dat prachtige foto’s op!

Fanal is vlot bereikbaar met de wagen en er is voldoende parkeergelegenheid (‘Fanal Parking’ en ‘Posto Florestal Fanal’). Vanaf Funchal is het ongeveer een uurtje rijden.

Naast het Fanal-bos heb je ook enkele mooie levada-wandelingen in de buurt:

Tijdens deze wandelingen kan je ook telkens een stukje Laurisilva bewonderen.

Tourist traps: te skippen bezienswaardigheden op Madeira

Bovenstaande bezienswaardigheden op Madeira zijn stuk voor stuk de moeite, maar ik wil je ook graag enkele ‘tourist traps’ meegeven. Niet om negatief te doen over Madeira – ‘t is een prachtig eiland! – wél om jouw reis zo top mogelijk te maken.

  • Hop-on hop-off bus in Funchal: Funchal is te klein + er zijn te weinig échte eyecatchers om deze formule te doen werken hier. ‘t Voelt wat aan als doelloos rondrijden in banlieue.
  • Botanical Gardens Funchal: de Monte Palace Tropical Garden is 100x mooier!
  • Câmara de Lobos: vissersdorp dat Churchill heeft bezocht om er te schilderen. Punt. Had pittoresk kunnen zijn, maar daar steken de grote parking, betonnen baai en het massatoerisme een stokje voor. Enkele ‘ok’ straatjes, verder vrij zielloos.
  • Lava Pools van Porto Moniz: één van de meest toeristische plekken van het eiland, terwijl de natuurlijke poelen naast de zee in Seixal veel rustiger én mooier zijn.
  • Cabo Girão: hoogste kaap in Europa (580m) met een glazen skywalk, een eetcafé en kitscherige toeristenshops. Mooi uitzicht op Funchal, maar bijna iedere andere kaap op Madeira is mooier plus het is meer ‘crowdsurfen’ dan ‘skywalken.’

Smaken verschillen uiteraard, maar bovenstaand lijstje zou ik persoonlijk afraden.

Wat te doen op Madeira: leuke activiteiten

Bloemenfestival

Madeira wordt ook weleens het bloemeneiland of de drijvende tuin van de Atlantische Ocean genoemd. Dankzij de rijke vulkanische bodem bloeien hier het hele jaar door allerlei prachtige soorten bloemen. En daar zijn de locals trots op!

Tijdens het bloemenfestival draait alles – uiteraard – om bloemen en zijn de straten van Funchal gevuld met de kleuren en geuren van bloemenwagens. Dagelijks vinden optochten en optredens plaats terwijl de lokale bevolking de schoonheid van het bloeiende eiland viert. Sferig!

Jeep safari

Geen zin om zelf te rijden op Madeira? Dan zijn georganiseerde jeep safari’s een leuke en relatief goedkope manier om het eiland te verkennen. Je komt bovendien op plekken waar gewone wagens niet kunnen komen.  

Uiteraard is de ene jeepsafari de andere niet, en hangt de beleving sterk af van de tour die je kiest en je gids. Jezelf goed informeren en reviews checken is de boodschap! 

Funchal vuurwerk bewonderen op zee

Het ‘Madeira Atlantic Festival’ in juni luidt het zomerseizoen in op Madeira met tal van leuke activiteiten, waaronder iedere zaterdag een imposante vuurwerkshow in Funchal. 

Deze vuurwerkshow bewonderen in Funchal zelf is op zich al leuk, maar vanop een zeilboot (met drank à volonté in ons geval) is het magisch en romantisch. 

Walvissen en dolfijnen spotten

Madeira ligt pal in de Atlantische Oceaan… Ideale plek om diverse soorten walvissen en dolfijnen te spottten tijdens een leuke boottocht op een zeilschip of catamaran.

Tussen mei en september zijn de walvissen en dolfijnen er het talrijkst. Verschillende soorten, waaronder tuimelaars, grienden en potvissen, kunnen het hele jaar door worden gezien. Van april tot oktober komen Bryde’s walvissen veel voor en Atlantische gevlekte dolfijnen.

Uiteraard moet je altijd ook wat geluk hebben om deze gentle giants te spotten!

Gezellig overnachten op Madeira?

Vind de leukste hotels, B&B's en appartementen

Vliegen in alle comfort?

Vind voordelige vluchten

Weer, klimaat en beste reistijd voor Madeira

Vraag je je af wat de beste reistijd is om Madeira’s bezienswaardigheden te verkennen?

Wel, Madeira heeft een subtropisch mediterraan (lees: gematigd) klimaat dat voornamelijk wordt bepaald door de Atlantische Oceaan. Het kent weinig extremen.

In Funchal zijn de zomers kort, aangenaam, droog en meestal helder; de winters zijn lang, koel, droog en gedeeltelijk bewolkt. Wind mag je het hele jaar door verwachten.

In de maanden maart, april, mei, juni, juli, oktober, november en december heb je de meeste kans op mooi weer met aangename gemiddelde temperaturen tussen 20 en 26 graden.

Machico - Madeira bezienswaardigheden

Zelf gingen we eind mei en begin juni en dan pik je (met wat geluk) zowel het bloemenfestival als het Atlantic Festival mee!

Tip: het weer op Madeira kan héél lokaal zijn. Is het bewolkt in Funchal? Check dan eens of het elders open is en rep je erheen!

Er zijn immers verschillende subklimaten als gevolg van het bergachtige binnenland en de zeestromingen.

In het algemeen is het zuiden van het eiland vaak warmer en droger, terwijl het noorden eerder natter en iets koeler is.

Hoe rondreizen op Madeira?

Een van de voornaamste vragen die wij hadden voor onze reis was of je een auto nodig hebt om Madeira’s bezienswaardigheden te verkennen. Het korte antwoord is neen. Geen wagen gehuurd. Niets moeten missen.

Wagen huren op Madeira

Het lange antwoord: een wagen huren is veruit de meest flexibele manier om Madeira’s bezienswaardigheden te verkennen, maar ik zag het zelf niet zitten om te stressen op hellingen, in nauwe straatjes, in de mist, etc.

Boek je lang op voorhand? Dan is het nog een relatief voordelige manier om te reizen ook.

De bus: perfect voor een trip in en rond Funchal

Van en naar de luchthaven en in en rond Funchal kan je makkelijk overal geraken met het openbaar vervoer of met de taxi. De bus is goedkoper, maar de uren moeten meezitten + ze doen geen tours over heel het eiland. Taxi’s zijn flexibel en comfortabel maar natuurlijk wel wat duurder.

Taxi’s op Madeira

Onze voornaamste manier van reizen op Madeira? De taxi! Taxichauffeurs bieden vaak formules van een halve of een hele dag aan voor een bepaalde prijs, of je kan op voorhand iets afspreken/afdingen.

Wij werden – geheel onverwacht – vriendjes met een charmante lokale taxichauffeur (taxi 1001 in Funchal). Deze warme man heeft ons tijdens héél ons verblijf verwend met veilig vervoer, leuke weetjes en onverwachte tussenstops op mooie uitzichtpunten.

Hij kocht zelfs een souvenirtje en bloemen voor m’n vriendin! Een echte klasbak die vooral erg trots was om z’n eiland te tonen. De man heeft onze ervaring positief gekleurd, al besef ik dat je daar uiteraard wat geluk mee moet hebben… Doe ‘m de groeten moest je ‘m zien!

Georganiseerde tours

Verder kan je steeds ook georganiseerde tours boeken om Madeira’s bezienswaardigheden te verkennen. Die zijn relatief goedkoop, maar je bent natuurlijk in gezelschap en het traject ligt op voorhand vast.

Gezellig overnachten op Madeira?

Vind de leukste hotels, B&B's en appartementen

Vliegen in alle comfort?

Vind voordelige vluchten

Leuke restaurants in Funchal

Funchal is dé place to be voor gevarieerde keuken en foodie hotspots op Madeira. Volgende smaakvolle plekjes kan ik je warm aanbevelen:

Je zal merken dat de prijzen om te terrassen en tafelen op Madeira eerder Belgisch/Nederlands zijn dan Portugees (helaas). Ik geef het maar mee! Verder zegt de prijs van de gerechten op de menu’s niets over de kwaliteit.

Madeira’s bezienswaardigheden in kaart: recap with a map!

Madeira in kaart - recap with a map - AGMJ

Plan je zelf een vakantie op Madeira? Dan vind je hier nog eens al Madeira’s bezienswaardigheden mét adressen! Handig toch?! 

Als je trouwens op de afbeelding hierboven klikt, opent een meer gedetailleerde versie van de map!

  1. Funchal
  2. Monte Palace Tropical Garden, Caminho do Monte 174, 9050-288 Funchal
  3. Levada do Rei (PR18), Estrada Achada do Vigário n°1, São Jorge, 9230-142 Santana
  4. Levada das 25 Fontes(PR6) / Levada do Risco (PR6.1)
  5. Levada do Bom Sucesso
  6. Vereda da Ponta de São Lourenço (PR8)
  7. Van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo (PR1)
  8. Traditionele huisjes van Santana, 9230-082 Santana
  9. Fanal Forest (parking), ER209, 9270

En dan nu? Vakantie Madeira boeken maarrr!

Wat denk je? Vakantie op Madeira boeken? Madeira’s bezienswaardigheden zelf verkennen? Top! Hier vind je alvast leuke adresjes om te verblijven pal in het centrum van Funchal! Happy hunting! 

Gezellig overnachten op Madeira?

Vind de leukste hotels, B&B's en appartementen

Vliegen in alle comfort?

Vind voordelige vluchten

Wil je Madeira’s bezienswaardigheden delen?

Wat vond je van deze blogpost? Zin gekregen in een vakantie Madeira + bezienswaardigheden? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!

Eén reactie

  • Tía schreef:

    Wij hebben lang geleden ook zo genoten van Madeira. Nu kunnen we nog wat nagenieten met deze mooie blogpost van jullie reis.
    (Wij zijn teruggedraaid bij de “gevaarlijke” passages op de levada wandeling.

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!