Skip to main content

Ik kreeg van m’n vriendin 2 van m’n grote liefdes cadeau verpakt in 1 doosje: kaartspel Sushi Go! Een kaartspel over sushiMatch made in heaven? Dat lees je in deze Sushi Go! spelreview.

Enjoy!

Beginnen doen we met een overzichtje:

Kaartspel review - Sushi Go - card game review - maak sushicombo's als een pro - door Laurens M - via AGMJ - 1 - S

Thema & vormgeving

Als ik een grote hoeveelheid sushi voor me krijg dan smelt mijn dun laagje beschaving als sneeuw voor de zon en wil ik zo snel mogelijk alles uitproberen, of ik nu een rolband of een sushiboot voor me heb.

In het supersnelle sushispel Sushi Go! (zeg dat maar eens 8 keer na elkaar) is dat niet anders. Je bent aan het dineren in een sushirestaurant met vrienden en/of familie en probeert de beste sushicombinaties te grijpen terwijl ze voorbij komen gerold.

Kaartspel review - Sushi Go - card game review - maak sushicombo's als een pro - door Laurens M - via AGMJ - 4 - S

Specifieke sushicombinaties leveren je specifieke puntenscores op. En de speler met de hoogste score aan het einde van het spel wint natuurlijk! Interessante sushicombo’s verzamelen en voorkomen dat je medespelers winnende kaarten scoren? Daar draait het om!

Kaartspel Sushi Go! is erg leuk en komisch – schattig zelfs! – vormgegeven door Phil Walker-Harding. Alle sushi-gerechtjes hebben bijvoorbeeld snoetjes – lachende dumplings! –  en er worden erg levendige kleuren gebruikt. Je wordt er op slag vrolijk van!

Kaartspel review - Sushi Go - card game review - maak sushicombo's als een pro - door Laurens M - via AGMJ - 2 - S

Het spel zit in een stevig en compact doosje met een even leuke vormgeving en bevat 108 speelkaarten en een instructieboekje. De kaarten zijn degelijk en de spelregels duidelijk. Bovendien bevat iedere kaart ook wat relevante uitleg zodat je nooit naar de spelregels hoeft te grijpen.

Het thema – sushi op de rolband – sluit ook erg mooi aan bij het spelmechanisme: een “card drafting game” waarbij je telkens een nieuwe hand kaarten krijgt, 1 kaart bijhoudt en de rest doorgeeft. Kiezen is verliezen!

Opstelling

De opstelling van kaartspel Sushi Go!? Heel simpel en op 3 minuutjes gefikst:

  1. Schud de stapel kaarten.
  2. Geef iedere speler hetzelfde aantal kaarten (Dit hangt van het aantal spelers af: Speel je met z’n vijven? Dan krijgt iedere speler bijvoorbeeld 7 kaarten.).
  3. De spelers nemen de kaarten op hand en houden deze verborgen voor de anderen.

Kaartspel review - Sushi Go - card game review - maak sushicombo's als een pro - door Laurens M - via AGMJ - 5 - S

Ik zei toch dat het héél simpel was!

Spelregels van Sushi Go!

Sushi Go! is een “card drafting game” met een kaartselectie- of doorgeefmechanisme voor 2 tot 5 spelers. Dit kaartspel is een simpele variant van klassiekers in het genre zoals 7 Wonders. Dat heeft het spel te danken aan een minimum aan spelregels. Mijn versie werd trouwens uitgegeven door White Goblin Games.

Een potje Sushi Go! bestaat steeds uit 3 ronden. Iedere ronde duurt evenveel beurten als er kaarten zijn in je beginhand (7 kaarten op hand bij het begin van het spel = 7 ronden).

Iedere ronde kiezen spelers om beurten 1 kaart uit hun hand die ze graag willen bijhouden. Deze kaart leggen ze omgekeerd voor hen neer op tafel. Als iedere speler dit gedaan heeft, dan worden de kaarten omgedraaid. Deze kaarten blijven ook “eigendom” van die speler tot het einde van de ronde.

Als de kaarten opengelegd zijn, dan geven alle spelers hun hand bedekt door aan de speler links van hen. Iedere speler neemt de nieuwe kaarten op hand en het proces herhaalt zich, maar dan telkens met een kaart minder dan de vorige beurt.

De laatste kaart kan je uiteraard niet kiezen. Deze wordt dan ook gewoon doorgegeven en meteen omgedraaid. Vaak stelt deze laatste kaart niet veel meer voor, maar een last-minute verrassing kan natuurlijk altijd!

Kaartspel review - Sushi Go - card game review - maak sushicombo's als een pro - door Laurens M - via AGMJ - 3 - S

In het deck van kaartspel Sushi Go! zitten enkele kaarten met speciale effecten en enkele kaarten die een specifiek aantal punten opleveren als je ze combineert met andere kaarten:

  • Wasabi: Wasabi verdriedubbelt de punten van nigiri-kaarten. De kaart op zichzelf is niets waard.
  • Nigiri: Voor 1 inktvis-nigiri krijg je 3 punten, voor 1 zalm-nigiri krijg je 2 punten en voor 1 ei-nigiri krijg je 1 punt (tenzij je ze op een wasabi-kaart kunt leggen).
  • Eetstokjes: Als je deze kaart speelt, dan mag je tijdens je volgende beurt 2 kaarten bijhouden in de plaats van 1.
  • Maki rolls: De speler met de meeste maki rolls aan het einde van de ronde krijgt 6 punten, de runner-up 3.
  • Tempura: Verzamel je 2 tempura-kaarten? Dan krijg je 5 punten. 1 tempura-kaart op zich is niets waard.
  • Sashimi: Verzamel je 3 sashimi-kaarten? Dan krijg je 10 punten. Krijg je slechts 1 of 2 sashimi-kaarten bij elkaar? Dan levert je dat geen punten op.
  • Dumplings: Hoe meer dumplings je verzamelt, hoe meer vreugd! En punten!
  • Pudding: Pudding is het enige type kaart dat gedurende de 3 ronden van het spel blijft liggen. De speler die aan het einde van het spel de meeste pudding heeft verzameld, krijgt 6 punten. De speler met de minste pudding verliest 6 punten.

Op het einde van iedere ronde tellen alle spelers hun scores (door alle kaarten/combinaties op te tellen). Alle gebruikte kaarten – behalve pudding! – worden “weggegooid” en naast de trekstapel gelegd.

3 ronden gespeeld? Dan tel je alle scores bij elkaar op en ga je na wie het meeste en wie het minste aantal puddingkaarten heeft. De speler met de meeste punten wint het spel!

Spelervaring

Sushi Go! is een van de meest eenvoudige spelletjes die gebaseerd zijn op het kaartselectie– of doorgeefmechanisme. Dit mechanisme zie je niet zo vaak, wat op zich verfrissend is, en het heeft ook gewoon wel iets: instant groepsgebeuren! (Zeker als je lollige broertje telkens bij het doorgeven van de kaarten uit volle borst “SUSHI GO!” roept met een licht Japanse tongval.)

Kaartspel Sushi Go! is snelleutig en luchtig: een grote plus! Een tactische keuze maken duurt nooit echt lang. Bovendien speelt iedereen tegelijkertijd. Daardoor hoef je nooit lang te wachten om verder te spelen! Net omdat het spel zo simpel is, zijn de keuze- en strategische mogelijkheden wel eerder beperkt. Dat kan, maar hoeft geen domper te zijn.

Telkens als je een nieuwe hand met kaarten krijgt, moet je zien in te schatten welke goede combinaties je eerst binnen wil halen. Je weet echter nooit wat je je volgende beurt(en) in je hand zult hebben, tenzij je met 2 speelt of een meesterlijk geheugen hebt (maar dan kan je beter terecht aan een pokertafel of in een casino). Dat maakt het moeilijk om echt een strategie uit te stippelen en vol te houden, maar tegelijk ook spannend natuurlijk. Strategie maakt dan plaats voor suspense!

Verder heb je ook tamelijk weinig invloed op je andere spelers. De enige speler die je écht af en toe kunt dwarsbomen is de ongelukkige die na je komt.

Kaartspel review - Sushi Go - card game review - maak sushicombo's als een pro - door Laurens M - via AGMJ - 6 - S

Bovendien kan je een beetje in de gaten houden wat anderen doen – Gaat er iemand voor de meeste maki rolls? Is er iemand alle pudding aan het sparen? – en in dat geval een inhaalbeweging doen of een cruciale kaart voor jezelf reserveren, maar daar blijft het dan ook een beetje bij.

Daarnaast kunnen de eetstokjes – die je toelaten om de volgende beurt 2 kaarten in de plaats van 1 te trekken – ook al eens voor een tactische wending zorgen.

Na iedere ronde is het daardoor meestal ook wel een kleine verrassing wie de meeste punten heeft binnengehaald. En aan het einde van het spel – na 3 ronden – kan het tellen van de pudding ook nog voor een spannende wending zorgen. Dat is een nice touch en meer dan eens een game changer.

Je kan het spel spelen met 2 tot 5 spelers. Speel je met 2? Dan wordt het spel meteen een stuk strategischer omdat je veel beter weet welke kaarten circuleren, welke kaarten je je volgende beurt zal/kan krijgen en je daardoor dus véél doordachtere zetten kunt doen.

De spelregels voorzien trouwens ook een speelvariant voor 2 spelers, waarbij er een “dummy-speler” in het leven wordt geroepen, maar deze biedt niet echt een meerwaarde. Verder vind ik het spel trouwens leuker met 3 of meer, ook al boet je dan in aan strategie en speelt geluk een veel grotere rol. Meer spanning! Meer sfeer!

De spelregels vermelden tot slot ook nog een variant waarbij de speelrichting per ronde verandert. Dat is dan weer wel een leuke variatie die het spel ook nog wat dynamischer maakt. Je linker en rechter buur hebben immers niet dezelfde spelstijl!

OOK INTERESSANT

AGMJ's Bordspellen Top 100

Op zoek naar leuke nieuwe spellen?

20 leuke gezelschapsspellen voor 2 personen - AGMJ

Toegankelijkheid

Sushi Go! is makkelijk om aan te leren én om te spelen, en dat voor alle leeftijden. In minder dan 5 minuten is iedereen ermee weg. De spelregels zijn bovendien goed uitgelegd en leuk en helder geïllustreerd met voorbeelden. Zoals gezegd bevatten de kaarten zelf ook handige reminders.

Sushi Go! is boven alles een leutig en luchtig kaartspelFun zonder meer. Ideaal als familie- en gelegenheidsspel, maar ook vooral geschikt als familie– en gelegenheidsspel. Ervaren spelers zullen het minder snel bovenhalen denk ik, tenzij als héél luchtig tussendoortje voor een potje of twee.

Kaartspel Sushi Go! – Conclusie

Sushi Go! is een mooileuk en luchtig kaartspel, gebaseerd op een doorgeef- of kaartselectiemechanisme, waarbij spelers kaarten bijhouden en doorgeven om de beste sushi-combinaties te verzamelen.

Het spel is heel compact en niet duur (en daardoor ook een ideaal reisspel of geschenk!).  Beurten duren niet lang en het spel zelf duurt meestal niet langer dan 15 minuten. Het thema – sushi verzamelen – sluit ook mooi aan bij het spelmechanisme.

Kaartspel review - Sushi Go - card game review - maak sushicombo's als een pro - door Laurens M - via AGMJ - 7 - S

Ervaren spelers zal het spel minder – of toch zeker niet lang – kunnen bekoren. Daarvoor is het net iets te luchtig en niet diepgaand genoeg.

Het draait immers niet om doordachte strategische beslissingen, maar om pure “doorgeef-fun” en –suspense. Het is telkens op buikgevoel of goed geluk tactisch kiezen wat je beste zet zal zijn – op basis van de hand die je voor je hebt – en hopen dat je daarna de juiste kaarten in handen krijgt. Dat zorgt meer dan eens voor verrassingen en onverwachte scores!

Ben je op zoek naar een leuk familie– of gelegenheidsspel om een fijne avond in gezelschap door te brengen? Dan kan je Sushi Go! met een gerust hart op het programma zetten!

15 min.
2-5 spelers
+8 jaar

Score

Thema & vormgeving

80%

Opstelling

100%

Gameplay

60%

Toegankelijkheid

100%

Pros & cons

  • snel, luchtig en eenvoudig kaartspel
  • schattige vormgeving
  • ideaal reisspel
  • niet duur
  • weinig diepgang voor meer ervaren spelers

Sushi Go! kopen?

Wil je mijn Sushi Go! spelreview delen?

Wat vond je van deze Sushi Go! spel-review? Zin om het zelf te spelen? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!