Skip to main content

Als mensen mij vragen welke bordspellen ze zéker in huis moeten halen dan hoort 7 Wonders steevast tot mijn lijstje met aanraders.

Het spel kwam in 2010 uit en won inmiddels al meer dan 30 internationale awards, waaronder ‘Spiel des Jahres’ in 2011. Ondertussen is het een echte klassieker.

Wil je weten waarom het spel zo gesmaakt wordt? En of het iets voor jou is? Je ontdekt het in deze 7 Wonders bordspel-review. Enjoy! Beginnen doen we met een overzichtje:

Bordspel review 7 Wonders - door Laurens M - via AGMJ - S

Thema & vormgeving

Thema

In 7 Wonders leid je één van de zeven grote steden uit de Oudheid. Om je plaats in de geschiedenis te verdienen en de andere steden te overtreffen bouw je een roemrijke beschaving op, met als kers op de taart een monumentaal wereldwonder dat de tand des tijds moet doorstaan.

Tijdens 3 tijdperken benut je de natuurlijke rijkdommen van je land, streef je naar wetenschappelijke vooruitgang, ontwikkel je je handel en versterk je je militaire macht. Zo bouw je winstpunten op. De speler met de meeste winstpunten schrijft geschiedenis als overwinnaar!

Bordspel review 7 Wonders - door Laurens M - via AGMJ - 7 Wereldwonderen

Vormgeving

Bordspel 7 Wonders is erg leuk vormgegeven door Miguel Coimbra. De mooie illustraties zijn een streling voor het oog en stelen overal de show: van de cover van de doos tot de spelcomponenten. De sfeer is meteen gezet!

Het spel zit in een mooie vierkante doos en bevat 7 Wonder-borden, 7 Wonder-kaarten, 148 Tijdperk I-III kaarten, 2 “2-speler”-kaarten, 46 Conflict-(oorlogs)fiches, 70 munten, 1 scoreboek en natuurlijk ook de spelregels. Bijna alle componenten zijn gemaakt van stevig karton.

Zelf ben ik ook best wel fan van het thema van 7 Wonders: de mysterieuze Oudheid van de Babyloniërs, de Grieken en de Egyptenaren. Die setting sluit ook elegant aan bij het strategisch spelmechanisme waarbij de spelers beschavingen opbouwen, handel drijven en oorlog voeren.

Bordspel review 7 Wonders - door Laurens M - via AGMJ - Doos

Opstelling

De opstelling van 7 Wonders is snel en eenvoudig:

  1. Leg 3 stapels met Tijdperk-kaarten op tafel (1 stapel per tijdperk). Het aantal kaarten per stapel hangt af van het aantal spelers.
  2. Schud de 7 Wonder-kaarten en geef er willekeurig een aan elke speler. Iedere Wonder-kaart bevat één van de zeven wereldwonderen en een A- of B-zijde. De Wonder-kaart die je trekt bepaalt met welk Wonder-bord en met welke zijde van het Wonder-bord je speelt.
  3. Geef elke speler 3 munten van waarde “1”. De overige munten vormen de bank.
  4. De Conflict-fiches (belangrijk bij militaire conflicten) worden als voorraad naast de bank gelegd.

That’s it!

Bordspel review 7 Wonders - door Laurens M - via AGMJ - Opstelling 1 speler

Spelregels

7 Wonders is een strategisch ‘card development’-spel voor 3 tot 7 spelers (met een variant voor 2 spelers) en duurt gemiddeld 30-45 minuten. Het spel werd bedacht door Antoine Bauza en uitgegeven door ‘Repos Production’.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk winstpunten te verdienen door je antieke wereldstad – liefst mét wereldwonder – uit te bouwen.

7 Wonders wordt gespeeld in 3 tijdperken. Er zijn dan ook 3 stapels met Tijdperk-kaarten. Aan het begin van elk tijdperk ontvangt iedere speler 7 willekeurige Tijdperk-kaarten uit de overeenkomende stapel.

Elk tijdperk duurt 6 ronden. Tijdens elke ronde:

  • kiezen de spelers eerst tegelijkertijd 1 kaart (deze leggen ze gesloten voor zich neer),
  • daarna voeren zij tegelijkertijd één kaartactie uit,
  • en tot slot geven zij de rest van hun hand door aan de speler links of rechts (de speelrichting verandert ieder tijdperk).

Spelers kunnen tijdens iedere ronde 3 acties uitvoeren met hun gekozen kaart:

  • een grondstof of gebouw bouwen
  • een onderdeel van hun wonder bouwen
  • de kaart afleggen voor 3 geld

Sommige kaarten leveren je meteen voordeel op (bvb. grondstoffen, goedkopere handel), andere kaarten pas later in het spel (bvb. kortingen, gratis upgrades, militaire overmacht en winstpunten). Zo zal je in het begin van het spel bijvoorbeeld vaak grondstoffen verzamelen om later gebouwen te kunnen maken.

Bordspel review 7 Wonders - door Laurens M - via AGMJ - Grondstofkaarten

Ieder wereldwonder heeft drie onderdelen of fases die je kunt vervolledigen. Iedere fase levert je een voordeel en/of winstpunten op.

Bordspel review 7 Wonders - door Laurens M - via AGMJ - Wonder Gizah

Elk tijdperk eindigt na ronde 6. Daarna volgt er een reeks militaire conflicten tussen alle spelers en hun buren. Daarbij wint de speler met het grootste leger conflictfiches met winstpunten, de verliezer speelt winstpunten kwijt. En zo verloopt het steeds voor tijdperk I, II en III.

Bordspel review 7 Wonders - door Laurens M - via AGMJ - Opstelling 1

Als de militaire conflicten na Tijdperk III achter de rug zijn dan eindigt het spel. Elke speler telt zijn winstpunten en de speler met de meeste punten wint het spel! Er zijn 7 manieren om punten te verdienen:

  1. Via militaire conflicten. (Versla je buren om winstpunten te krijgen!)
  2. Door veel geld te verdienen. (3 geld = 1 winstpunt.)
  3. Door een wonder te bouwen.
  4. Door culturele civiele gebouwen te bouwen. (Die leveren je bijna steeds winstpunten op.)
  5. Door wetenschappelijke gebouwen te bouwen. (Wetenschappelijke kaarten hebben symbolen. Als je 3 verschillende of meerdere identieke symbolen verzamelt dan krijg je extra punten!)
  6. Door commerciële gebouwen te bouwen.
  7. Via gilden. (Gilden zijn speciale kaarten die je véél bonuswinstpunten kunnen opleveren afhankelijk van de grondstoffen en gebouwen in jouw stad en die van je buren.)

Bij gelijkstand wint de speler met het meeste geld.

Spelervaring

Wat 7 Wonders voor mij zo leuk maakt is de variatie. Er zijn véél verschillende manieren om te winnen – handel, cultuur, wetenschap, wonderen, oorlog, enz. – en er is niet 1 manier die zéker tot de overwinning leidt.

Net door de variatie aan kaarten en keuzes die je kan maken is geen enkel spel hetzelfde! Bovendien zijn er ondertussen tal van interessante uitbreidingen op de markt voor nog meer spelplezier. Hoezee!

In het begin van het spel moet je voldoende grondstoffen verzamelen om in latere fasen makkelijker te kunnen bouwen, maarrr… je moet ook op tijd stoppen met grondstoffen verzamelen en effectief beginnen bouwen of je loopt een achterstand op! Balans is belangrijk!

Heb je voldoende grondstoffen? Dan zal je een strategie moeten kiezen. Zet je in op culturele gebouwen, handel of wetenschappelijke vooruitgang? Vergeet je ook je wonder niet te bouwen? Afhankelijk van de kaarten in je hand zal je vaak ook flexibel tactisch moeten schakelen om te winnen. Je krijgt immers niet altijd de kaarten die je wilt of nodig hebt: tijd voor een plan B!

Bordspel review 7 Wonders - door Laurens M - via AGMJ - Grondstofkaarten Tijdperk II

Terwijl je speelt, is het ook belangrijk om op je rechtstreekse (!) buren te letten. De overige spelers hebben weinig directe invloed op jouw spelervaring. (Is dat een minpunt?) Welke kaarten wil je NIET aan je buur doorgeven? Hebben je buren een groter leger en moet je een inhaalbeweging maken? Welke gilden bouwen je buren om in Tijdperk III véél punten te scoren.

Alle kaarten gaan rond en je mag er steeds maar ééntje kiezen. Kiezen is dan ook vaak een beetje verliezen. Maak de juiste keuze! Als je een kaart die je echt wilt niet kiest (bvb. omdat er meerdere interessante opties zijn) dan zie je ze mogelijk nooit meer terug. Ik zei het al: balans is belangrijk!

Je kan en moet je buren in de gaten houden, maar net omdat er zoveel manieren zijn om punten te verdienen, blijft het spannend tot de puntentelling! En die puntentelling kan soms een verrassende winnaar opleveren.

Sommige spelers knappen mogelijk af op dit gebrek aan overzicht en de gezonde chaos tijdens het spel (spelers voeren gelijktijdig hun acties uit), zelf stoor ik me hier niet aan.

Het spel is leuk met 3 spelers, maar in dit geval geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Als je met meerdere spelers speelt dan duurt het spel soms een kwartiertje langer – zeker als er een “analist” of trage beslisser bij zit – maar geen zorgen: het blijft een bijzonder vlot en luchtig spel. Iedereen speelt immers tegelijkertijd, remember? Dat drukt de speel- en wachttijd!

OOK INTERESSANT

AGMJ's Bordspellen Top 100

Op zoek naar leuke nieuwe spellen?

20 leuke gezelschapsspellen voor 2 personen - AGMJ

Toegankelijkheid

7 Wonders is niet moeilijk om aan te leren en om te spelen, voor jong en oud, voor onervaren en ervaren spelers. Het eerste spel kan wat overweldigen door de vele opties en symbolen, maar daarna ben je er meteen mee weg!

Het is een familiespel, maar ook doorgewinterde spelers zullen ervan genieten. Sterker nog: 7 Wonders is één van die zeldzame spellen die newbies en ervaren spelers kan samenbrengen rond de tafel en iédereen voldoende fun biedt!

De spelregels zijn helder uitgelegd met de nodige voorbeelden en bevatten ook een handige overzichtspagina met een kort overzicht van de regels, symbolen per tijdperk (gelukkig!), gilden en Wonder-effecten.

Bordspel 7 Wonders – Conclusie

7 Wonders is een toegankelijk strategisch ‘card development’-spel voor 3 tot 7 spelers (met een variant voor 2 spelers) en duurt gemiddeld 30-45 minuten. In 7 Wonders leid je 1 van de 7 grote steden uit de Oudheid naar de eeuwige roem.

Tijdens 3 tijdperken benut je de natuurlijke rijkdommen van je land, streef je naar wetenschappelijke vooruitgang, ontwikkel je je handel en versterk je je militaire macht. Zo bouw je winstpunten op. De speler met de meeste winstpunten schrijft geschiedenis als overwinnaar!

Het spel is mooi vormgegeven, speelt vlot en biedt veel variatie, ongeacht het aantal medespelers. Ieder spel is anders dankzij de vele mogelijkheden en keuzes die je kan maken. Tactisch flexibel schakelen is dan ook een must! Tot het spannende onverwachte einde.

Een echte klassieker! Niet te zwaar voor bordspelavonden met vrienden en familie, niet té luchtig voor meer ervaren spelers. Het spel slaagt er zelfs in om beide typen spelers, ervaren en onervaren, rond één tafel te krijgen voor een vlotte dosis antieke fun!

30 min.
2-7 spelers
+10 jaar

Score

Thema & vormgeving

90%

Opstelling

80%

Gameplay

90%

Toegankelijkheid

80%

Pros & cons

  • leuk en vlot strategisch bordspel
  • mooie vormgeving
  • gaat niet snel vervelen
  • even wennen voor nieuwe spelers (veel symbolen)

Bordspel 7 Wonders kopen?

Wil je mijn 7 Wonders review delen?

Wat vond je van deze 7 Wonders review? Zin om het zelf te spelen? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!