Aaaah, een roadtrip Zuid-Frankrijk: klassieker onder de autoreizen… en terecht! Het zuiden van la douce France heeft héél wat te bieden, voor iedereen: een ideale mix van zon, cultuur, avontuur én gastronomie. Wat wil een mens nog meer? Mooie snelwegen. Guess what? Die heeft Frankrijk ook!
Zin om lekker te cruisen in het land van de pain, de vin en de boursin? Even leven als god in Frankrijk? Hieronder ontdek je mijn topbestemmingen voor een geslaagde roadtrip Zuid-Frankrijk: van de regio Languedoc-Roussillon tot de Provence-Alpes-Côte d’Azur (inclusief twee leuke tussenstops!)
De route die ik hieronder schets is één lange roadtrip in Zuidwest-Frankrijk, maar in feite kan je deze best opsplitsen in twee of zelfs drie reizen, tenzij je héél veel tijd hebt. Met andere woorden: schrap wat niet past en stel je eigen leuke roadtrip samen op basis van het lijstje met hot spots in deze blog.
Geniet ervan! (En laat me weten hoe het geweest is, hè!)
Roadtrip Zuid-Frankrijk: 20 topstops voor een prachtreis
1. Lyon: tussenstop op de heenweg
Als je je roadtrip Zuid-Frankrijk vanuit België of Nederland start, dan raad ik toch aan om tijdens je heen- en terugreis minstens 1 tussenstop in te lassen om het relax te houden.
Gelukkig liggen er enkele pareltjes op de route naar het zuiden, waaronder ‘Metz’, ‘Nancy’, ‘Dijon’ en ‘Lyon’.
Ik heb hier gekozen voor Lyon omdat het haalbaar is om er op één dag te geraken zonder dat het je teveel energie en vakantievibes kost.
Bovendien is het een – of dat was het voor mij toch – onbeminde parel waar veel mensen wel voorbij rijden, maar niet noodzakelijk verblijven.
Lyon – derde grootste stad van Frankrijk – ligt op de samenvloeiing van de Rhône en de Saône. De stad heeft een rijke geschiedenis als voormalige hoofdstad van de Galliërs tijdens het Romeinse Rijk en economische hub tijdens de renaissance.
Verken het gezellige ‘Vieux-Lyon‘ (UNESCO Werelderfgoed) en beklim de groene Fourvière-heuvel tot aan de ‘Notre-Dame de Fourvière‘ voor een prachtig uitzicht op de stad.
Hou je van moderne architectuur? Dan moet je op de site van ‘La Confluence‘ zijn: een stedelijk vernieuwingsproject met prachtige moderne appartementen, kantoren, parken en een indrukwekkend winkelcentrum.
Kuier tot slot langs de Rhône en bewonder het imposante ‘Hôtel-Dieu de Lyon‘ of volg één van de zonnige promenades langs de rivier met restaurantboten en –terrasjes tot aan het verkwikkende ‘Parc de la Tête d’Or‘ met z’n mooie fonteinen, botanische serres, rozentuinen, zoo en meer.
Een mooie mix noem ik dat!
HOTEL IN DE KIJKER
MOB Hotel Lyon Confluence
Wij verbleven trouwens in het hippe ‘MOB Hotel Lyon Confluence‘ op de ‘La Confluence‘ site. Slim compacte moderne kamers en vriendelijke ontvangst.
Tip: Zet je wagen in Lyon (en andere grootsteden) wel in een ondergrondse parking. Ik heb me er nooit onveilig gevoeld, maar auto-inbraken zijn er een plaag.
2. Pont du Gard
De ‘Pont du Gard‘ is de hoogste van alle Romeinse aquaductbruggen, en ook een van de best bewaarde.
Dit architectonische hoogstandje werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd om ongeveer 40,000 m³ water over een afstand van 50 km naar de Romeinse kolonie ‘Nemausus‘ (Nîmes) te vervoeren.
Dit moment is op zich zeker al een bezoekje waard, maar in juli en augustus kan je ’s avonds ook genieten van een indrukwekkende laserprojectie op de Pont du Gard. Een unieke ervaring!
3. Nîmes
Onze fantastische tijd in ‘Nîmes‘ werd ongetwijfeld (extra) gekleurd dankzij ons verblijf in topBnB ‘Antichambre’: aangename ontvangst door immer charmante en behulpzame host Jean-Luc, mooie en propere kamers en een ongezien ontbijt. Warm aanbevolen!
Maar Nîmes zelf is ook een pareltje! Nîmes heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het Romeinse Rijk, toen de stad een regionale hoofdstad was met zo’n 50.000 à 60.000 bewoners.
Men noemt Nîmes dan ook weleens (niet onterecht) de meest Romeinse stad buiten Italië – het ‘Franse Rome’ – met tal van goed bewaarde bezienswaardigheden zoals:
- Het amfitheater van Nîmes (waar soms nog voorstellingen plaatsvinden)
- Het ‘Maison Carrée‘ (een uitstekend bewaarde Romeinse tempel)
- De tempel van Diana (naast de prachtige Jardins de la Fontaine)
- De poort van Augustus
- De ‘Tour Magne‘ (met een topuitzicht op de stad)
Voor je Nîmes verkent raad ik wel aan om eerst het mooie en moderne ‘Musée de la Romanité’ te bezoeken. Zo leer je meer over het belang van de stad ten tijde van de Romeinen, hoe de stad en haar monumenten er toen uitzagen en wat er leefde.
Niets met Romeinen? Geen probleem. Nîmes op zich is een mooie stad met een chille sfeer, gezellige kuierstraatjes, leuke winkeltjes en pleintjes, én héél leuke restaurants zoals:
- ‘Le Questel‘ (heerlijke Franse (jup, Franse) tapas)
- ‘The Bird‘ (Frans-Mediterrane keuken op z’n best)
- ‘The Little Italy Shop‘ (trendy pizzeria)
Kortom: kuieren, smullen en genieten!
B&B IN DE KIJKER
Antichambre
Onze fantastische tijd in ‘Nîmes‘ werd ongetwijfeld (extra) gekleurd dankzij ons verblijf in topBnB ‘Antichambre’: aangename ontvangst door immer charmante en behulpzame host Jean-Luc, mooie en propere kamers en een ongezien ontbijt. Warm aanbevolen!
4. Montpellier
‘Montpellier‘ is een hippe, levendige studentenstad in het departement ‘Hérault‘. Je kan er terecht voor een mix van kunst, cultuur, gastronomie én shoppen!
Enerzijds telt het oude centrum tal van pittoreske straatjes en terrasjes met mooie boetieks, anderzijds heeft Montpellier de allure van een grootstad met de nodige grandeur: boulevards met palmen, bruisende pleinen (bijvoorbeeld de ‘Place de la Comédie‘) en indrukwekkende monumenten.
Verder vond ik de botanische ‘Jardin des Plantes’ zeker een bezoekje waard. Even helemaal tot rust komen! Kunstliefhebber? Dan moet je in het ‘Musée Fabre‘ zijn!
5. Aigues-Mortes
‘Aigues-Mortes’ betekent vrij vertaald “dode wateren”, maar de roze zoutmoerassen rond dit Mediterrane havenstadje houden de productie van zeezout al eeuwen levendig.
Aigues-Mortes werd in de 12de eeuw volledig omwald, en die uitstekend bewaarde torens en muren (1,6 km lang!) geven dit stadje nog steeds z’n unieke uitstraling. Even terug in de tijd!
Leuk om eens héél even te passeren als je in de buurt bent van Montpellier of de Camargue, maar véél te toeristisch voor een rustig bezoekje of verblijf. Ik geef het maar mee.
Oh, en verwacht niet dat je even roze moerassen te zien krijgt als op de foto’s die online circuleren, toch niet zonder Instafilters of drone.
6. Camargue
De ‘Camargue‘ is een 750 km² moerasgebied in de Zuid-Franse Rhônedelta aan de Middellandse Zee. Het is een vlak, waterrijk natuurgebied met veel meren en lagunen, moeras- en grasland, duin- en bosgebieden.
Naast mooie ongerepte natuur – als je de colonnes toeristen op de wegen wegdenkt, ahum – is de Camargue vooral bekend voor z’n wilde witte paarden, zwarte stieren, en flamingo’s. Yup, flamingo’s in Frankrijk! Soms moet je wel wat geluk hebben om ze te kunnen spotten…
Zeker de moeite om eens even door of langs te cruisen! (Vermijd wel het hypertoeristische Camargue-stadje ‘Saintes-Maries-de-la-Mer‘.)
7. Gordes
‘Gordes‘ wordt – terecht! – één van de mooiste dorpen van Frankrijk genoemd. Het ligt op een 340 m hoge rotsachtige heuveltop en biedt prachtige panorama’s op de Calavon-vallei en het Luberon-massief. Het lijkt wel op een filmset, en dat is het soms ook!
Toen wij er waren was het net markt. Bijzonder druk, maar ook bijzonder gezellig! Highlights zijn het 1000 jaar oude kasteel en de ‘Notre-Dame-de-Sénanque‘ abdij, maar eigenlijk moet je vooral gewoon gezellig door de charmante keienstraatjes kuieren.
8. Roussillon en ‘Les Ocres’
Minstens even charmant – en mogelijks nog unieker – is ‘Roussillon‘, een dorpje in de Luberon-regio aan de voet van het Vaucluse-gebergte (op nog geen 10 km van Gordes).
Roussillon is beroemd om zijn zeldzame rode kliffen en okergroeven. Een wandeling door ‘Le Sentier des Ocres‘ (de okerweg) is dan ook een must: een unieke ervaring die je lang bij zal blijven!
Ook het dorpje zelf is prachtig, met gezellige straatjes, pleintjes en terrasjes. De dominante kleuren in het straatbeeld zijn – hoe kan het ook anders – geel, oranje en rood. Warm sfeertje!
Beklim de heuvel van het dorpsplein tot aan het hoogste kerkje voor een topuitzicht en geniet van een frisse cider en een zoete of hartige crêpe op een terrasje terwijl je mensjes kijkt.
9. Het plateau van Valensole
Lavendel is hét symbool van de (Alpes-de-Haute-)Provence. Ieder jaar kleurt de regio dieppaars en kan je er heerlijk geurende lavendelproducten kopen, van zeep tot geurkaarsen.
Wil je lavendelvelden zien zover het oog reikt tijdens je roadtrip in Zuid-Frankrijk? Dan moet je op het plateau van ‘Valensole’ zijn (mid-juni tot eind juli / mid-augustus). 800 km² aan paarse pracht!
Mooie foto’s gegarandeerd. En heerlijk geurtje ook uiteraard… (Het dorpje Valensole zelf vond ik persoonlijk minder de moeite.)
10. Moustiers-Sainte-Marie
‘Moustiers-Sainte-Marie‘ is hands-down één van de mooiste en gezelligste dorpjes die je ooit zal bezoeken. Het ligt aan de westelijke ingang van de ‘Gorges du Verdon’ (kloof), nabij het stuwmeer ‘Lac Sainte Croix‘.
Dit pittoreske plekje wordt ook wel ‘het dorp onder de ster’ genoemd omdat er tussen de twee steile rotsen aan weerszijden van het dorp… een vergulde ster hangt (aan een 225 m lange ketting).
Volgens de legende werd de ridder ‘Bozon de Blacas‘ tijdens de kruistochten gevangen gehouden door de Saracenen. Hij zwoer een ster boven zijn dorp te hangen als hij ooit kon terugkeren. Et voilà!
Moustiers is één en al sfeer: idyllische steegjes, fonteintjes, pleintjes, en terrasjes. Een watervalletje hier, wat bloemenpracht daar. Gewoon genieten!
Hoog boven het dorp ligt de ‘Notre-Dame-de-Beauvoir‘-kapel, een populair bedevaartsoord uit de 12de eeuw. Je bereikt de kapel vanuit het dorp na 20 minuten via een 262 treden tellende kruisweg. Pittig, maar wat een uitzicht!
Moustiers is tot slot al eeuwenlang een centrum voor aardewerk, vooral faience (vergelijkbaar met Chinees porselein). Er is dan ook een ‘Musée de La Faience‘ en je vindt het aardewerk in vele shops!
11. Gorges Du Verdon
De populaire ‘Gorges du Verdon‘ is een prachtige rivierkloof van ongeveer 25 km lang. Ze werd gevormd door de Verdon-rivier, die z’n naam dankt aan z’n heldere turquoise/groene kleur.
Tussen de dorpen ‘Castellane‘ en ‘Moustiers-Sainte-Marie‘ heeft de Verdon een ravijn van 700 meter diep uit de kalksteen geslepen. En aan het einde van de kloof mondt de rivier uit in het kunstmatige meer van ‘Sainte-Croix‘.
Die monding is bijzonder populair bij toeristen. Je kan er een bootje huren om de kloof te verkennen, zwemmen in het meer of zonnebaden, maar je zal er niet allen zijn!
12. Grasse
Ik leerde ‘Grasse‘ – de hoofdstad van het parfum – voor het eerst kennen via ‘Patrick Süskinds‘ bestseller ‘Het Parfum‘. Op deze plek worden al eeuwen rozen, jasmijn, anjers, geranium en andere planten gekweekt voor parfumeurs in de regio.
De stad kent van oudsher drie befaamde parfumhuizen: ‘Galimard‘, ‘Molinard‘ en ‘Fragonard‘. Hier kan je steeds terecht voor een rondleiding of een leuke parfumworkshop! Mijn verkenning van Grasse startte aan de ‘Cours Honoré Cresp’.
Op dit plein merk je meteen waarom men Grasse ook de ‘Balkonstad’ noemt. Grasse ligt namelijk hoog boven een vruchtbare vlakte aan de ‘Alpes Maritimes‘. Een spectaculair uitzicht! In de verte zie je de historische fabriek van ‘Fragonard‘ en het oude centrum van Grasse.
Daal je via de kronkelende ‘Boulevard Fragonard‘ af, dan stuit je op het ‘Villa-Musée Jean-Honoré Fragonard‘. Geen parfumeur, wel een bekende rococoschilder afkomstig uit Grasse. De villa bevat schetsen en kopieën van werken van de schilder én zijn familie.
Klim je terug omhoog en sla je de ‘Route Napoléon’ / ‘Boulevard du Jeu de Ballon’ in? Dan kan je een bezoekje brengen aan het ‘Musée International de la Parfumerie’, een ruim, modern en interactief parfummuseum. Aanrader, als je interesse hebt in parfum natuurlijk!
Verlaat je de shop van het museum en sla je af naar links? Dan kan je de ‘Rue Jean Ossola’ volgen en daarna rechts de ‘Rue Gazan’ nemen richting het stadhuis (voormalig bisschoppelijk paleis) en de ‘Cathédrale Notre-Dame-du-Puy‘.
Naast de kathedraal heb je trouwens een mooi uitzicht over de hele regio. Verken de straatjes vooral zelf verder, maar ga zeker langs de ‘Place aux Aires‘, een leuk pleintje met een bloemenmarkt.
13. Menton
‘Menton‘ ligt aan de Franse ‘Côte d’Azur‘, vlakbij de Italiaanse bloemenrivièra. De stad wordt ook wel eens de “parel van Frankrijk” genoemd. En terecht!
Deze parel is bekend om zijn stranden en tuinen met zeldzame planten (bijvoorbeeld de prachtige ‘Serre de la Madone’)-tuin). In het steile, kronkelige oude centrum vind je kleurrijke Belle Epoque villa’s en andere huisjes, een schilderachtige baai/haven en gezellige restaurantjes.
Oh ja, en zowel artiest ‘Jean Cocteau‘ als citroenen zijn er een dingetje. Dankzij het uitzonderlijk milde klimaat is Menton namelijk de ideale streek om citroenen te telen. En dat zal je geweten hebben. Er is zelfs een jaarlijks citroenfeest!
14. Monaco & Monte Carlo
Wil je eens een mediterraan vorstendom slash belastingparadijs bezoeken? Breng dan een bezoekje aan de Grimaldi’s in ‘Monaco‘.
Het oude Monaco en het prinselijk paleis liggen op een rotsplateau naast de zee en zijn wat mij betreft de mooiste stukjes. De oude stad telt enkele gezellige straatjes en pleintjes en de neoromaanse kathedraal van Monaco.
Hoogtepunt is ook de wisseling van de wacht voor het paleis om 11.55 uur. Ter hoogte van het paleis kijk je trouwens uit op de typerende skyscrapers van Monaco en op district ‘Monte Carlo‘.
In de kleurrijke havenwijk ‘La Condamine‘, aan de voet van het rotsplateau, kan je terecht voor een hapje of drankje. Vlakbij de haven liggen ook het vertrekpunt en de aankomst van de ‘Grand Prix van Monaco‘.
Verder is een bezoekje aan het casino van Monte Carlo zeker de moeite waard. Dit gebouw – in rijkelijke Liberty-stijl – is omgeven door spectaculaire hotelpaleizen zoals het ‘Hôtel de Paris‘, ‘Hermitage‘ en ‘Métropole‘.
Je ziet er een fascinerende mix van toeristen en multimiljonairs (althans hun wagens). Het casino – op het echte “gokgedeelte” na – is vrij toegankelijk. De moeite!
Naast het moderne Grimaldi-forum vind je de ‘Jardin Japonais‘, een mooie Japanse tuin vlakbij de kust. Hier kan je even genieten van wat rust tussen de kiezels, kois en kabbelende riviertjes. Gratis toegang!
15. Nice
‘Nice‘ is gelegen aan de Azuurkust in het zuiden van Frankrijk, vlakbij de Italiaanse grens. Het grootste deel van de stad ligt in een subtiel golvende baai tussen het ‘Aeroport de Côte d’Azur’ en de oude haven. Hoe verder je van de kust weggaat, hoe heuvelachtiger het landschap.
In de wagen richting centrum begin je hoe langer hoe meer te glimlachen: zonoverladen kiezelstranden, azuurblauwe kuststroken, wiegende palmbomen, boulevards aan zee, paleishotels… Top toch?
Kom je bij avondval aan? Dan kan je mogelijk al meteen genieten van ‘la lumière de Nice’: het typische, bijzondere licht waarin de stad zich hult als de zon achter de Ligurische Alpen verdwijnt.
Nice heeft een zekere Franse charme, maar je waant je nooit echt volledig in Frankrijk. Er hangt een Italiaans sfeertje (ooit graafschap ‘Nizza’).
De zuiderse mediterrane vibe is nooit ver weg. Dat uit zich in de architectuur, in de gastronomie (lees: heerlijk ijs en verse pasta), in de cultuur. Bijzonder.
Of je nu kiest voor een frisse schotel ‘fruits de mer’ of een ‘gelateria’: in Nice kan je heerlijk genieten van een erg multiculturele keuken. Frans, Italiaans, Algerijns, Thais of Indiaas? Verken de gezellige straatjes vooral zelf en kies waar je zin in hebt!
Van kunstmusea, historische monumenten en leuke winkels tot muziekfestivals, peachy skies, heerlijke keuken en romantische wandelingen langs het strand: Nice heeft het allemaal!
Benieuwd naar mijn favoriete bezienswaardigheden in Nice? Ontdek ze hier!
16. Antibes
‘Antibes‘ is een van de mooiste verrassingen aan de Franse Rivièra. De Franse koningen maakten er destijds een sterke vestingstad van. En dat merk je aan de middeleeuwse muren langs de kust en de oude wachttorens uit de 12de eeuw.
Die gebruikten de inwoners of ‘Antibois’ om Moorse zeerovers te spotten. Andere versterkingen zijn het ‘Fort Carré‘ en het ‘Château Grimaldi‘ (nu het Picasso-museum).
De twee hoofdpleinen, de ‘Place des Martyrs’ en de ‘Place Nationale’, zijn verbonden door gezellige autoluwe straatjes vol bomen, winkeltjes, bars en restaurants. Wat meteen opvalt: Antibes heeft een bijzonder net, mooi onderhouden centrum!
Naast de twee centrale pleinen vind je de ‘Cours Masséna‘, met een sferige overdekte Provençaalse markt. Lokale kazen, verse vis op ijs, zuiderse groenten? Die tref je hier!
Achter het stadhuis vind je de ‘Cathédrale St-Esprit‘ (oorspronkelijk romaans, maar verbouwd tijdens de baroktijd) en het Picasso-museum mét beeldenterras langs het azuurblauwe water. In 1946 richtte ‘Picasso’ hier tijdelijk zijn atelier in. Hij maakte er 23 schilderijen en 44 tekeningen, die hij bij vertrek aan de stad schonk.
Volg je de omwalling naast de kust naar het noorden? Dan kom je aan de ‘Plage de la Gravette’ – het stadsstrand – en ‘Port Vauban‘. Daar kijkt kunstwerk ‘Le Nomade’ van ‘Jaume Plensa‘ uit op de zee naast de ‘Quai des milliardaires’ met haar indrukwekkende jachten.
In de verte zie je het ‘Fort Carré‘ met daarvoor de grootste jachthaven van Europa. In Antibes kan je terecht voor een gezonde dosis zon, zee en strand, maar ook voor cultuur, goede keuken en ontspanning. Sfeer en gezelligheid ten top!
17. Cannes
Bij ‘Cannes‘ denk je spontaan aan glamour en filmfestivals. De ‘Boulevard de la Croisette’ – die naast de ‘Baie de Cannes’ loopt – toont aan de ene kant prachtige zandstranden en een azuurblauwe kust, en aan de andere kant befaamde hotelpaleizen zoals ‘Martinez‘, ‘Le Majestic’, ‘La Malmaison’ en ‘Hotel Carlton’.
Hier verbleven gasten als ‘Grace Kelly‘ en ‘Cary Grant‘. Aan het ‘Palais des Festivals’ – ook wel ‘le bunker’ – vind je de leuke ‘Allée des Etoiles de Cinéma’. Hier hebben tal van filmsterren hun handafdruk vereeuwigd. Denk aan ‘Sylvester Stallone‘, ‘Meryl Streep‘ en ‘Julie Andrews‘.
Het filmfestival zelf heeft internationale faam en trekt zo’n 33.000 bezoekers, met een programma van tegen de 200 films! Jetset en luxe zijn nooit ver weg in Cannes, maar wandel je voorbij de oude haven langs het mooie ‘Hôtel de Ville’? Dan leer je ook een andere kant kennen: ‘Le Suquet‘, de pittoreske oude heuvelwijk.
Beklim de heuvel via de ‘Rue Saint Antoine’. Hier vind je trouwens tal van smakelijke restaurantjes! Einddoel van de beklimming? De ‘Place de la Castre’, het ‘Musée de la Castre’ (met archeologische vondsten en Provençaalse schilderkunst uit de 19de eeuw) en de versterkte burchttoren waar het in de 12de eeuw allemaal mee begon.
Op het plein tref je ook de parochiekerk ‘Notre-Dame d’Espérance’ uit 1627, Provençaalse late gotiek. Bovenop de heuvel heb je een prachtig uitzicht en kan je even uitwaaien. Daal daarna terug af en neem de ‘Rue d’Antibes’ of autovrije ‘Rue Meynadier’ doorheen Cannes. Véél leuke winkeltjes!
Hou je van markthallen? Bezoek dan zeker de overdekte ‘Marché Forville’ en vlooienmarkt ‘Marché de la Brocante’.
18. Aix-en-Provence
‘Aix-en-Provence‘ is een vibe: het is niet de stad van de grootse monumenten, maar wél de stad van de duizend te ontdekken pittoreske hoekjes, plekjes, pleintjes en fonteintjes. Pure gezelligheid. Pure joie de vivre.
Enkele plekjes die wij gezellig en/of mooi vonden:
- ‘Cours Mirabeau’
- ‘Vieil Aix’ (de oude binnenstad)
- ‘Place d’Albertas’
- ‘Pavillon de Vendome’
- ‘Place des Cardeurs’
- ‘Place des Prêcheurs’
Maar verken vooral zelf! Needless to say dat je hier ook bijzonder gezellig kan nippen of tafelen op talloze terrasjes. En aan winkels geen gebrek!
HOTEL IN DE KIJKER
Boutique Hôtel Cézanne
Wij verbleven in ‘Boutique Hôtel Cézanne‘ in Aix-en-Provence. Aanradertje met een topontbijt vlakbij het centrum! (Veel parkeergelegenheid in de buurt ook by the way.)
19. Avignon
‘Avignon‘ is een stad met een zeer rijke geschiedenis. Het belangrijkste dat je moet weten? Tussen 1307 en 1377 verbleven er maar liefst 7 pauzen.
Waarom niet in Rome? Omdat Rome toen véél onveiliger was, de invloed van de Franse koning bijzonder sterk was en Avignon een gunstige ligging had op de grens tussen het Heilige Roomse Rijk en Frankrijk…
Héél Avignon ademt Middeleeuwse vibes! Het historisch centrum is omgeven door 14e-eeuwse vestingmuren van 4,2 kilometer lang met zeven poorten en 39 torens en werd in 1995 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.
Je vindt er onder meer het imposante ‘Palais des Papes’, de kathedraal en de ‘Pont d’Avignon’. Het is zeker de moeite waard om het oude centrum te verkennen, al vond ik – oh ironie – het uitzicht op de stad zelf het mooiste wat ik gezien heb.
Tip: met de veerboot aan de ‘Quai de la ligne’ steek je gratis de ‘Rhône’ over. Terwijl je langs de oevers aan de overzijde wandelt kan je rustig uitwaaien en heb je een héél mooi uitzicht op de Middeleeuwse ‘cityline’ van Avignon.
Tussenstopje waard dus, al vond ik Avignon bij momenten wat té toeristisch met hier en daar de nodige ‘tourist traps’ n(ik ga geen geld betalen om even op een halve brug te staan bijvoorbeeld).
De stad heeft een hele goede ligging om de ruimere regio te verkennen, maar dan vond ik Nîmes bijvoorbeeld charmanter, al zullen de meningen daarover ongetwijfeld verschillen.
20. Dijon: tussenstop op de terugweg
Mijn verwachtingen van ‘Dijon‘ voor ik de stad effectief bezocht? Mosterd… zover het oog reikt. Mustard, mustard everywhere! Haha. Niets was minder waar: in goede zin! (Ook al ben ik fan van mosterd, daar niet van.)
Dijon was alweer een échte verrassing. Een prima afsluiter na een roadtrip Zuid-Frankrijk. Van de 11de tot de 15de eeuw was het de machtige, rijke hoofdstad van het toenmalige hertogdom Bourgondië. Eén van dé Europese places to be op het vlak van kunst en wetenschap.
De hertogen verfraaiden de stad ook architecturaal en bouwden er een indrukwekkend paleis, waar je nu onder meer het ‘Musée des Beaux-Arts‘ vindt met een rijke collectie schilderijen, beeldhouwwerken, en antiquiteiten.
Aan de ene kant is Dijon een bruisende moderne stad waar je bijvoorbeeld vlotjes kan shoppen, aan de andere kant ademt de stad geschiedenis met tal van historische gebouwen en herenhuizen.
Dijon is tot slot één van de voornaamste wijnregio’s van Frankrijk en – naast mosterd – kan je er zeker ook gezellig en heerlijk tafelen. Dé perfecte afsluiter na een perfecte roadtrip Zuid-Frankrijk!
Zelf verbleven wij in het mooie, moderne ‘Hôtel Des Halles’: leuke kamers, vriendelijke ontvangst, centraal gelegen!
HOTEL IN DE KIJKER
Hôtel Des Halles
Zelf verbleven wij in het mooie, moderne ‘Hôtel Des Halles’ in Dijon: mooie, moderne kamers, vriendelijke ontvangst, centraal gelegen!
Roadtrip Zuid-Frankrijk: recap with a map!
Plan je zelf een roadtrip Zuid-Frankrijk? Dan vind je hier nog eens alle bezienswaardigheden op de kaart! Handig toch?! Klik hier voor een meer gedetailleerde versie van de map (inclusief nummers 1 en 20)!
Roadtrip Zuid-Frankrijk: handige tips
Péages: tol betalen op de autosnelwegen
Wellicht wist je dit al, maar ik vermeld het toch nog maar even: op de meeste autosnelwegen in Frankrijk betaal je tol voor het onderhoud van de wegen. Die kosten verschillen per traject en per voertuigklasse. Betalen kan contant, met de creditkaart of met een tolbadge (sneller).
Rij je vanuit België of Nederland naar het zuiden? Dan ben je al snel € 100 euro kwijt. Wil je exact weten wat je ritten je gaan kosten tijdens je roadtrip in Zuid-Frankrijk zonder voor verrassingen te staan? Dan kan je je schuld hier alvast berekenen.
Routes Nationales: tol vermijden
Wil je de péages zoveel mogelijk vermijden? Dan kan je ook “gratis” via de ‘Routes Nationales‘ reizen, maar dan betaal je een andere prijs. De maximumsnelheden op deze wegen zijn immers lager waardoor je dus ook langer onderweg bent.
Aan de andere kant zijn de tankstations die je passeert vaak een tikkie goedkoper en reis je langs prachtige landschappen en mooie dorpen. Wikken en wegen dus!
Protip: De A31 snelweg vanaf Luxemburg naar Nancy is tolvrij. Als je via Luxemburg rijdt dan kan je zo al een deel van de péage vermijden.
Milieusticker Crit’Air: let op voor lage emissiezones
Sommige Franse steden en departementen hanteren tijdelijke (afhankelijk van de drukte) en permanente lage emissiezones. In zo’n zones mag je alleen rijden als je een geldige milieusticker hebt. De tarieven hangen af van je type wagen.
Op deze website vind je meer info over de milieustickers en kan je er meteen eentje bestellen. Hou rekening met een levertijd van een tiental dagen.
Handige checklist voor je vakantie
Je vergeet altijd wel iets als je op vakantie vertrekt, toch? Wil je dat vermijden tijdens je roadtrip Zuid-Frankrijk? Gebruik dan deze handige checklist. Het belangrijkste zal je mee hebben!
Wil je mijn roadtrip Zuid-Frankrijk delen?
Wat vond je van deze blogpost? Zin gekregen in een roadtrip Zuid-Frankrijk? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!