Skip to main content

De koude seizoenen? Die smeken om comfort food, toch? Liefst in goed gezelschap. Geen idee wat te serveren? Well, today is your lucky day!

Ik heb voor jou een gerecht waarmee je steeds alle harten zal winnen en iedereen (inclusief jezelf) een heerlijk warm gevoel zal geven: rigatoni ‘n’ cheese pasta met ham en kaas uit de oven!

Makkelijk om te maken. Heerlijk om te eten! Het recept lijkt heel hard op de traditionele mac ‘n’ cheese pasta met ham en kaas, MAAR de witte wijn en de mosterd maken een wereld van verschil. Echt waar! Zeker proberen dus.

Aan de slag!

Rigatoni and cheese - heerlijke pasta met ham en kaassaus - pastarecept - door AGMJ - 1

Ingrediënten

Dit zijn de ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g rigatoni
  • 250 g hamblokjes
  • 100 g roomboter
  • 100 g bloem
  • 200 ml droge witte wijn
  • 800 ml volle melk
  • 100 g verse roomkaas
  • 200 g gruyèrekaas
  • 200 g geraspte belegen kaas
  • 2 el mosterd
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
Rigatoni and cheese - heerlijke pasta met ham en kaassaus - pastarecept - door AGMJ - 2

Bereiding

De bereiding van het gerecht zelf duurt ongeveer 20 minuutjes. Daarna moet de pasta met ham en kaas nog een 25-tal minuten de oven in. Je weet wel, voor die heerlijke kaaskorst!

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en kook de pasta beetgaar in veel water met zout.
  2. Smelt de boter in een kookpot, roer de bloem erdoor en bak 2 minuten op een laag vuurtje.
  3. Schenk de wijn en de koude melk er langzaam bij terwijl je blijft roeren met een garde tot de saus glad en gebonden is. Laat de saus daarna nog 3-4 minuten zachtjes garen.
  4. Neem de saus van het vuur. Voeg de roomkaas, de mosterd, de ham en 3/4 van de kaas toe. Breng op smaak met voldoende (!) peper, nootmuskaat en zout.
  5. Giet de rigatoni af. Meng de pasta in de ovenschaal met driekwart van de saus. Schenk de rest van de saus over de pasta en strooi de rest van de kaas over de schotel.
  6. Bak de pasta met ham en kaas 20 minuten in de oven. Gril de schotel tot slot nog 4-5 minuten tot er een heerlijk goudbruin laagje op komt.

Protip: maak je dit gerecht voor een etentje? Bestrooi de ovenschotel dan nog even met wat fijne peterselie. Nice touch! En serveer de wijn erbij die je in de saus hebt gebruikt. Perfecte combo!

Kookinspiratie nodig?

De leukste kookboeken vind je hier!

Snuister nu

Ook zin in deze pasta met ham en kaas?

Heb je zin om deze rigatoni ‘n’ cheese pasta met ham en kaas eens te maken? Of heb je dit recept al uitgeprobeerd? Deel je ervaringen hieronder of deel het recept via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!