Skip to main content

Granolarecept met noten en honing

Ik heb geen ochtendhumeur, maar ik zou mezelf nu ook niet bepaald een ochtendmens noemen. Mijn ontbijt? Dat mag dan ook kant en klaar zijn, maar liefst ook heerlijk.

Onmogelijk? Ik dacht het niet. Het granolarecept dat ik hieronder deel is al jaren mijn standaard ontbijt. Zorgeloos smakelijk en warm aanbevolen!

Exit baggercornflakes, enter granola: breakfast of kings! Wat (haver)melk erbij en klaar is kees!

Granolarecept - Granola met noten - door AGMJ

Ingrediënten

Ik maak mijn granola altijd in bulk. Time is money! Leve efficiëntie! Een volle pot voor mij graag. Dit zijn dan ook ingrediënten voor 10-12 porties:

  • 200 g gedroogde dadels
  • 400 g havermoutvlokken
  • 8 el honing
  • 200 g cashewnoten
  • 200 g pecannoten
  • 60 g rauwe pompoenpitten
  • 12 el olijfolie

Toch liever een proevertje? Deel alles dan gerust door 4 of 2 uiteraard. Kein Problem.

Granolarecept - Granola met noten en honing - door AGMJ

Bereiding

Mijn oven is helaas redelijk klein, daarom bak ik mijn granolamengsel (stap 6) vaak af in twee tot vier sessies:

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Gooi de dadels in een kookpot en vul met water tot ze net onderstaan.
  3. Kook de dadels tot ze heel zacht zijn, giet ze af (!) en plet of pureer ze in een grote kom met een vork tot je een gladde gelei hebt.
  4. Blend de cashew- en pecannoten kort (!) in een blender. Denk grove stukken.
  5. Roer de noten en de rest van de ingrediënten goed door de dadels heen.
  6. Verspreid het mengsel over een bakplaat met bakpapier en zet 15 minuten in de oven tot alles goudkleurig is.
  7. Bak daarna nog 30 minuten af op 110 °C tot alles droog en knapperig is.
  8. Laat helemaal afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos of jar.

Ik reken ongeveer 90 g per portie. Dat lijkt weinig, maar het bedriegt! Eén portie ’s ochtends verzadigt zeker tot ’s middags!

Uiteraard kun je ook makkelijk variëren op dit granolarecept, maar zelf word ik deze samenstelling maar niet beu. En dan nu: aan de slag ermee! Smakelijk!

Kookinspiratie nodig?

De leukste kookboeken vind je hier!

Snuister nu

Ook zin in dit granolarecept?

Heb je zin om dit granolarecept eens te maken? Of heb je dit topontbijt al uitgeprobeerd? Deel je ervaringen hieronder of deel het recept via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!