Na een fijn reisje in Oslo namen ik en m’n vriendin de ferry naar Denemarken voor een leuke citytrip Kopenhagen.

Guess what? De Deense hoofdstad stelde niet teleur. Er zijn tal van leuke bezienswaardigheden: van designmusea en toffe shops tot prachtige havenzichten (en nog véél meer!).

Plan jij een citytrip Kopenhagen en wil je weten welke bezienswaardigheden de moeite lonen? Lees dan snel verder!

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - 0 - door AGMJ

Eerst en vooral: een ferrytocht van Oslo naar Kopenhagen tussen de fjorden? Ik kan het iedereen aanbevelen.

Kilometers rustgevend water en rustieke natuur, en sporadisch een pittoresk huis of boot die de revue passeren. Magisch. Ik en m’n vriendin hebben uren genoten op het dek. (Romance, anyone?)

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - 2 - door AGMJ

Aankomen in Kopenhagen is ook niet mis. Je wordt begroet door talloze windturbines aan de horizon en krijgt een eerste glimp van deze prachtige stad. De sfeer zit er meteen in!

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - 6 - door AGMJ

Kopenhagen – oorspronkelijk een vissersplaats met de naam Havn, werd rond 1000 n.C. gesticht op het eiland Slotsholmen en profiteerde enorm van de scholen haring die voor de kust zwommen.

Het ging de stad voor de wind, en aan het eind van de middeleeuwen werd het dan ook de hoofdstad van Denemarken. De naam Kopenhagen gaat trouwens terug op Købmandshavn, “Koopmanshaven”.

De stad ligt aan de oostkust van het eiland Seeland (Sjælland) en op het eiland Amager. Naast parlementszetel en residentie is Kopenhagen ook het culturele en economische centrum van Denemarken.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - 35 - door AGMJ

Welke indruk Kopenhagen op mij heeft gemaakt? Het is een stad van design, kunst en cultuur die respect toont voor z’n geschiedenis, maar ook vooruit kijkt. Er staan zowel prachtige historische gebouwen als indrukwekkende moderne architectuur.

Verder is het een drukke dienstenstad die haar inwoners en toeristen toch voldoende ruimte biedt voor een goede work-life balans en een gezonde dosis cultuur en ontspanning.

De levensstandaard is hier hoog, en dat merk je helaas ook wel aan de prijzen, maar dat zal de pret niet bederven!

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - 15 - door AGMJ

Plan je zelf een citytrip Kopenhagen? Dan zijn dit de bezienswaardigheden die ik je warm aanbeveel!

Citytrip Kopenhagen: 10 leuke bezienswaardigheden

1 – Kastellet

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Kastellet - door AGMJ

De eerste dag dat ik met m’n vriendinnetje – een beetje doelloos, verkennend en uitgehongerd – aan het kuieren was door de straten van Kopenhagen stuitten we plots op Kastellet, een vijfhoekig fort dat werd gebouwd als verdediging tegen de Zweden.

Het werd maar één keer gebruikt voor dat doel trouwens, in 1807 tegen de Engelsen. Nu is het een ontmoetingsplek voor vrienden, een ontspanningsplek voor gezinnen en op de gordel rond het fort zie je de ene na de andere sportieveling joggen.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Kastellet - door AGMJ

Toen wij er waren scheen de zon. We picknickten in de groene grasheuvels voor het fort en genoten er van de zon en de ontspannen sfeer. Het loont om de groene gordel rond het fort eens te verkennen. Je krijgt er enkele bijzonder mooie uitzichten binnen en rond het fort te zien.

Het fort op zich is – op een strak herdenkingsmonument, enkele rode huizengalerijen en monumenten na op zich niets bijzonders – maar het is een erg mooie plek. Het was voor mij een leuke binnenkomer.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Kastellet - door AGMJ

In de buurt van het fort vind je ook ‘Gefionspringvandet‘, een bronzen beeld dat het verhaal vertelt van de godin Gefion die land bewerkt om het eiland Seeland te maken. Pik deze fontein zeker mee als je tijd hebt.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Gefionspringvandet - door AGMJ

2 – Havenpromenade

Wat je zeker moet doen in Kopenhagen – Absolute must! – is een promenade langs de binnenhavens, van de Langelinie (in de buurt van Kastellet) tot aan de Koninklijke bibliotheek bijvoorbeeld. Stevige wandeling, maar de moeite. Ik beloof het!

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Havenpromenade - door AGMJ

Op die manier passeer je talloze mooie historische monumenten en gebouwen zoals:

 • De Kleine Zeemeermin (Den lille Havfrue),
 • Amalienborg,
 • de Vor Frelsers Kirke (met misschien wel de mooiste kerktoren die ik ooit zag),
 • Nyhavn,

en architectonische hoogstandjes zoals

 • Operaen (de Opera van Kopenhagen),
 • Skuespilhuset (het nationaal theater op onderstaande foto)
 • en Den Sorte Diamant (de grootste bibliotheek van Scandinavië).

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Havenpromenade - door AGMJ

Je zult ook talloze schepen de revue zien passeren en passeert af en toe een leuk terrasje. Ideaal! Een heel mooie en ontspannende manier om snel een doorsnede van de stad te zien.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Havenpromenade - door AGMJ

3. Nyhavn

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Nyhavn - door AGMJ

Als je Kopenhagen zegt, dan denken veel mensen spontaan aan Nyhavn. Deze gracht, geflankeerd door kleurrijke 18de-eeuwse koopmanshuizen, verbindt de binnen haven van Kopenhagen met Kongens Nytorv, het ‘nieuwe koningsplein’. (Ook de moeite!)

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Nyhavn - door AGMJ

Nyhavn is bijzonder toeristisch, maar het is een van de meest pittoreske gebieden van Kopenhagen, met levendige restaurants, bars en cafés om te genieten van de omgeving en om “mensjes te kijken”.

Sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft hier een tijdje gewoond op nummer 20 trouwens.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Nyhavn - door AGMJ

4 – Designmuseum Danmark

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Designmuseum Danmark - door AGMJ

Ik hou van Deens design. We go a long way, zowel wat kleding als interieur betreft. Een bezoekje aan het designmuseum mocht dan ook niet ontbreken natuurlijk!

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Designmuseum Danmark - door AGMJ

Het Deens museum voor decoratieve kunst had mij heel wat te bieden. De ene helft bestaat uit een mooie collectie Chinese en Japanse objecten en Europese middeleeuwse en rococokunst.

In de andere helft kan je terecht voor Deens 20ste– en 21ste-eeuws design, van kleding tot interieur.

Toen wij er waren liep er ook een tijdelijke collectie over Balmain. De kers op de taart! Het museum zelf is leuk vormgegeven. Bovendien is er ook een leuke binnentuin waar je even kunt relaxen na of tijdens al dat designgeweld.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Designmuseum Danmark - door AGMJ

5 – Slotsholmen

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Slotsholmen - door AGMJ

De kleine vissersplaats Kopenhagen werd in de 12de eeuw gesticht op het eiland Slotsholmen, toen Bisshop Absalon – een vriend van de koning – er in 1167 een kasteel liet bouwen.

Nu vind je er een indrukwekkend neobarok kasteel – ‘Christiansborg’ – uit 1907-1928 dat gedeeld wordt door de Koninklijke familie en het parlement. De 106 m hoge toren is de hoogste van de stad.

Het loont zeker de moeite om de ruïnes onder het paleis, de Koninklijke stallen en de Koninklijke ontvangsthallen, troonkamer en Grote Hal eens te verkennen.

In de Grote Hal hangen trouwens 17 indrukwekkende moderne wandtapijten die de geschiedenis van Denemarken uitbeelden.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Slotsholmen - door AGMJ

6 – Ny Carlsberg Glyptotek

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Ny Carlsberg Glyptotek - 107 - door AGMJ

Deze glyptotek (beeldenverzameling) is een prachtig gemoderniseerd 19de eeuws museum dat je niet mag missen. Het gebouw op zich is al indrukwekkend, met centraal een mooie wintertuin.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Ny Carlsberg Glyptotek - 107 - door AGMJ

Daarnaast vind je er ook oude Egyptische, Romeinse en mediterrane kunst. De nieuwe vleugel bevat ook een indrukwekkende collectie Franse impressionistische en postimpressionistische kunst.

Op het dakterras kan je dan weer terecht voor een leuk uitzicht op de stad en op pretpark Tivoli.

7 – Tivoli

Pretpark Tivoli werd in 1843 gesticht. Er hangt een sprookjesachtige sfeer en je vindt er exotische gebouwen, prachtige tuinen, een groot aquarium, veel amusement en chique restaurants. Zeker een bezoekje waard.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Tivoli - door AGMJ

Zo’n vintage attractiepark? Het heeft echt iets. Zelfs Walt Disney was er in de jaren ’50 van onder de indruk. Ik heb het park zelf niet ’s avonds bezocht, maar dat schijnt ook de moeite te zijn. Feeërieke lichtjes gallore!

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Tivoli - door AGMJ

Voor mij en m’n vriendinnetje is het wel bij een wandeling door het pretpark gebleven, want je betaalt én inkom én per attractie (zoals op de kermis). Dat vonden we net iets teveel van het goede.

Heb je een Copenhagen Card zoals wij? Dan krijg je naast toegang tot talrijke musea en het openbaar vervoer ook toegang tot het park. Handig!

8 – Rosenborg Slot

Rosenborg Slot is gelegen in een van de mooiste parken van Kopenhagen. Oorspronkelijk was het de favoriete zomerresidentie van Christiaan IV (toen nog op het platteland).

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Rosenborg Slot - door AGMJ

In dit 17de-eeuwse renaissancekasteel vindt je – naast enkele indrukwekkende zalen en kamers – de Koninklijke collectie, inclusief de kroonjuwelen in de kelder.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Rosenborg Slot - door AGMJ

9 – Statens Museum for Kunst

In het Deens nationaal kunstmuseum vind je een diverse verzameling Deense en Europese schilderijen en beeldhouwwerken. Dit museum is bovendien gelegen in een groot groen park. Bezoeken die handel!

Kinda sheepish. 🐑

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

10 – Botanisk Have

In de botanische tuinen van Kopenhagen kan je genieten van meren, bruggen en mooie bloembedden. Als je de wenteltrap van het hoofdgebouw beklimt dan krijg je ook een schitterend uitzicht op de exotische bloemen. Leuke plek om te ontspannen!

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Botanisk Have - door AGMJ

Waar eten en shoppen in Kopenhagen?

Wil je lekker en divers eten in Kopenhagen zonder jezelf blauw te betalen? Dan heb ik een leuk en gezellig adresje voor jou.

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Copenhagen Street Food - door AGMJ

Bezoek Copenhagen Street Food: een gezellige overdekte food truck hall met gerechtjes uit de hele wereld! ‘s Avonds heb je trouwens een mooi uitzicht op de binnenhaven van Kopenhagen. Romantisch!

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - Copenhagen Street Food - door AGMJ

Zin om te shoppen? Dan is Strøgetplace to be. Strøget is de grootste winkelstraat van Kopenhagen. Je vindt er zowel leuke goedkope outlets als chiquere winkels en designwarenhuizen.

Citytrip Kopenhagen: recap with a map!

Citytrip Kopenhagen bezienswaardigheden - City Map - door AGMJ

Plan je zelf een citytrip Kopenhagen? Dan vind je hier nog eens alle bezienswaardigheden mét adressen! Handig toch?!  Als je trouwens op de afbeelding hierboven klikt, opent een meer gedetailleerde versie van de map!

 1. Kastellet: Gl. Hovedvagt, Kastellet 1
 2. Den Lille Havfrue: Langelinie
 3. Langelinie
 4. Designmuseum Danmark: Bredgade 68
 5. Amalienborg: Amalienborg Slotsplads 5
 6. Operaen: Ekvipagemestervej 10
 7. Skuespilhuset: Sankt Annæ Pl. 36
 8. Nyhavn
 9. Vor Frersels Kirke: Sankt Annæ Gade 29
 10. Den Sorte Diamant: Søren Kierkegaards Plads 1
 11. Slotsholmen
 12. Ny Carlsberg Glyptotek: Dantes Plads 7
 13. Tivoli: Vesterbrogade 3
 14. Rosenborg Slot: Oster Voldgade 4A
 15. Statens Museum for Kunst: Soelvgade 48/50
 16. Botanisk Have: Gothersgade 128
 17. Copenhagen Street FoodHal 7 & 8 Papirøen Trangravsvej 14
 18. Strøget

Wil je mijn citytrip Kopenhagen delen?

Wat vond je van deze bezienswaardigheden? Zin gekregen in een citytrip Kopenhagen? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!