Weet je wat ik altijd een miserie vind? Groepsfoto’s en familiefoto’s maken. Ik weet niet of ik ooit al een groepsfoto of familiefoto genomen heb waar ik écht 100% tevreden over was, nu ik er even bij stil sta.
Je zou kunnen zeggen: “Ach, wat boeit het. Het zijn maar kiekjes!” Maar mijn perfectionistische zelve ziet dat anders. Zeker in het geval van familiefoto’s leg je dierbare herinneringen vast. Ze kunnen dus maar beter goed zijn!
Herkenbaar? Wil jij ook betere groepsfoto’s en familiefoto’s leren maken? Dan zijn onderstaande tips voor jou. Je familie zal je dankbaar zijn…
Voortaan geen zootje schrale onderbelichte vampieren met rode of gesloten ogen meer, maar een stel topmodellen klaar voor Vogue! (Er raakten geen familieleden gewond tijdens deze overdrijving.)
Geen tijd te verliezen. (Ze groeien zo snel op, m’neer!) Hier gaan we!
Mooie groepsfoto’s en familiefoto’s maken? 7 tips!
1. Ga naar buiten
Foto: Geert Peeters
Als het op familiefoto’s en groepsfoto’s maken aankomt, dan is buiten alles beter. Nee serieus: buiten, dehors, fuera met die bende! Waarom? Omdat het moeilijk is om tijdens een familieshoot iedere persoon mooi egaal te belichten.
Je hebt véél licht nodig, een gigantische softbox die iedereen belicht als het ware. En buiten heb je zo’n ding. Gratis en voor niets. DE ZON!
Gebruik het beschikbare buitenlicht in je voordeel. De beste tijdstippen om groepen buiten te fotograferen zijn trouwens ‘s morgens, in de late namiddag of in de vroege avond (wanneer het licht zacht en warm is).
Schijnt er een fel zonnetje? Plaats mensen dan in de schaduw, maar liefst wel eerder aan de rand. Geen al te donkere schaduwen dus. Zo vermijd je meteen ook turende mensen.
Is het lichtjes bewolkt? Dan heb je geluk! Een betere softbox kan je jezelf niet wensen. In dat geval kan je gewoon naar buiten gaan en hoef je je enkel nog te focussen op wie je waar zet.
Regent het pijpenstelen buiten? Ga dan voor een locatie met voldoende licht voor iedereen!
PS: Zorg je wel voor een passende achtergrond – gezien de context – met weinig afleiding? K thx bye.
2. Stel scherp op de voorste rij
Een gouden stelregel voor mooie portretten is dat je scherpstelt op de ogen. De ogen zijn de focus en moeten haarscherp zijn. Maar wat doe je bij groepen? Zoveel ogen!
Probeer tijdens een familie-fotoshoot of een groepsfoto steeds scherp te stellen op de ogen van de mensen in de voorste rij / op de voorgrond.
Als je dit niet doet, dan zijn de mensen vooraan wellicht niet scherp en oogt de foto onnatuurlijk. Je verwacht immers intuïtief meer diepte achteraan dan vooraan in zo’n setting.
Extra tip: Fotografeer je niet met je smartphone of compactcamera, maar met een spiegelreflex- of systeemcamera? Dan is f/11 een mooie scherptediepte om iedereen voldoende scherp in beeld te brengen.
3. Vermijd knipperende ogen
Het is een klassieker. Je doet er alles aan om een mooie groepsfoto of familiefoto te maken. Het licht zit goed. De compositie zit goed. Iedereen lacht. Niemand zet niemand voor aap. Heb je de perfecte foto? Nee, want nonkel René heeft z’n ogen dicht.
Zonde. Hoe groter de groep, hoe groter de kans op knipperende nonkels. Wat doe je om dit te voorkomen? Laat iedereen vlak voor je opname de ogen sluiten. Tel vervolgens tot drie, waarna iedereen de ogen weer moet openen en lachen.
(Geloof me, er is blijkbaar weinig lachwekkender dan mensen collectief de ogen laten sluiten. Maar hey, alles voor die spontane glimlach!)
En dan? Dan wacht je nog één seconde om vreemd smoelenwerk en semi-geopende ogen te vermijden en SHOOT! Works like a charm!
4. Neem meerdere foto’s
Bij familie-fotoshoots en groepsfoto’s zijn er véél variabelen die je even uit het oog kunt verliezen, om hier dan achteraf zwaar over te balen. Neem daarom altijd meerdere foto’s als je een groep fotografeert. We leven in het digitale tijdperk. Wissen kost geen geld!
Gebruik – als je smartphone of camera deze optie heeft – continumodus of burst-modus om een reeks opnamen te maken tijdens de beslissende seconde (zie hierboven). Er is er dan vast ééntje waarop alle ogen mooi geopend zijn!
By the way: burst- of continu modus is een instelling op de meeste smartphone- en fotocamera’s waarbij je camera meerdere foto’s na elkaar neemt zolang je je vinger op de knop houdt.
Bij fotocamera’s is het meestal een aparte instelling; bij veel smartphones gebeurt het dan weer automatisch als je de fotoknop ingedrukt houdt.
5. Zet een stapje dichterbij
Foto: Adrienn
Probeer de groep die je fotografeert van zo dicht mogelijk te fotograferen (zonder mensen uit beeld te kegelen, uiteraard ;-)).
Hoe dichter je groepen fotografeert, hoe minder afleiding op de achtergrond en hoe meer detail je in beeld brengt. Meestal een echte meerwaarde!
Als je een bescheiden groepje fotografeert dan kan je pas echt dichtbij komen en zelfs wat close-ups of shots vanaf de schouder nemen.
Kent de groep elkaar goed? Vraag dan eens of ze zo dicht mogelijk (met de hoofden) tegen elkaar aan leunen zodat je nog dichter kunt fotograferen.
Dat hoeft trouwens niet op één lijn. Foto’s ogen vaak wat dynamischer met wat mensen op de voorgrond en wat mensen op de achtergrond.
6. Positioneer je groep
Groepen zijn vaak een zootje ongeregeld. Er is er maar één die een goed overzicht heeft: jij! Neem dan ook je verantwoordelijk op en zeg hoe mensen zich moeten positioneren.
Een aantal beproefde tips voor familiefoto’s en groepsfoto’s:
- Draait de groepsfoto om één of twee personen? (Denk aan een verjaardag of een trouwfeest.) Plaats die personen dan in het midden van de groep. Zij krijgen de focus!
- Fotografeer je een formele groep? Zet grote personen dan achteraan én centraal. Plaats kleinere mensen vooraan of aan de randen (for the record: ik heb niets tegen kleine mensen, dit oogt gewoon mooier!)
- Probeer groepen niet “te diep” te plaatsen. Verklein de afstand tussen mensen vooraan en mensen achteraan zoveel mogelijk. Zo vergroot je de kans dat iedereen scherp in beeld komt!
- Vraag iedereen of ze hun kinnen wat willen tillen. Geef dubbele kinnen geen kans!
- Spreekt voor zich, maar toch: ieder hoofd moet in beeld zijn!
Opgelet: wees geen dictator. Alles met de glimlach!
7. Wees creatief
Veel gelegenheidsfotografen (lees: tante Irma) plaatsen mensen voor familiefoto’s in rijen. Een beproefde formule, maar statischer dan dat kan je een foto eigenlijk niet maken.
Heb je de standaard groepsfoto achter de rug? Wees dan ook eens wat creatiever! Toegegeven: dit is makkelijker bij kleinere groepen dan bij grote.
Plaats mensen bij een object
Foto: Bruce Dixon
Probeer mensen bij je volgende groepsfoto of familiefoto daarom eens rond of bij een object te plaatsen: een bank, een (kerst)boom, een stoel, een auto, een trap, enz.
Foto genomen tijdens FACTS 2018
Als je dat doet dan gebeurt er iets moois: mensen zullen zich op een natuurlijke manier rond, bij of omheen dit object positioneren.
Dankzij het object smelt de groep samen. Het zijn niet langer saaie pieten die in rechte rijen staan.
Kijk neer op mensen (letterlijk!)
Als je je jezelf boven de groep verheft – letterlijk dan – dan krijg je vaak ook flatterende beelden omdat er veel meer gezichten binnen hetzelfde beeld passen met minder focus op de bijhorende lichamen!
Foto genomen tijdens mijn citytrip Stockholm
Werk eens met clusters
Verdeel je groep ook eens onder in kleinere groepjes en laat deze kleinere groepen extra dicht bij elkaar staan. Het kan geen kwaad dat er wat ruimte is tussen de kleinere groepjes onderling.
Dit levert bijvoorbeeld erg mooie foto’s op om de samenstelling van je familie – oma, opa, hun kinderen en kleinkinderen – mooi te tonen.
Leuk artikel?
There's more where that came from. Volg AGMJ via mail en mis niets!
Deel mijn tips voor betere groepsfoto’s!
Wat vond je van deze hapklare tips voor betere groepsfoto’s en familiefoto’s? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!