Skip to main content

Ik heb tal van boeken boordevol fotografietips, maar ze hebben stuk voor stuk hetzelfde probleem: ze worden veel te snel véél te technisch. Als semi-ervaren amateur kan ik daar zelf wel mee om, maar wat als je net begint of geen professioneel toestel hebt?

Wil je een hapklare stoomcursus fotografie? Handige tips voor beginners om betere foto’s te maken, of ze nu met een smartphone-, compact- of spiegelreflexcamera zijn genomen? Dan is deze blog post voor jou. Speciaal voor jou. Neem ’m rustig door, experimenteer en maak me trots!

Aan de slag met fotografie? Deze 3 tips zijn dé essentie!

Ik kan hier 1000 tips over fotografie voor beginners delen, maar als je geen rekening houdt met deze 3 eerste basistips dan heeft het eigenlijk allemaal weinig zin. Jup, dit is – voor mij persoonlijk dan toch – de essentie:

Tip 1: Schrijf met licht

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

Fotografie? Da’s schrijven met licht. Hoe bewuster je je bent van:

  • de hoeveelheid licht,
  • het soort licht,
  • de kleur van het licht,
  • de richting van het licht,
  • en de belichting van je onderwerp,

hoe beter je foto’s zullen zijn.

Camel & Jeans Safari

Sta dus zeker even stil bij het licht voor je een foto neemt. Klinkt dat wat dromerig? Enkele praktische fotografietips om het wat concreter te maken:

  • Geef de voorkeur aan daglicht (het summum van alle lichtsoorten!).
  • Let buiten altijd op de positie en het effect van de zon!
  • Bij zonsopkomst en zonsondergang heb je zacht, warm licht en zachte schaduwen voor bijzonder mooie foto’s. Veruit de beste momenten om te fotograferen!
  • Felle middagzon zorgt voor kleurarme foto’s met harde contrasten en schaduwen.
  • Strepen zonlicht (tussen bomen, wolken of in kamers) leveren vaak adembenemende beelden op.
  • Vermijd flash zoveel mogelijk, tenzij je omgeving écht te donker is, je een onderwerp dat kampt met tegenlicht wilt bijlichten of je heel bewust een creatief effect wilt/kunt bereiken (lees: als je écht weet wat je doet).
  • Experimenteer ook met tegenlicht en silhouetten!

Waarom blog ik eigenlijk

Tip 2: Denk aan je compositie

Compositie – het positioneren van alle elementen binnen je beeld – kan je foto maken of kraken. Compositie maakt het verschil tussen een kiekje en kunst, of zoiets. *kuch*

Twijfel je over de compositie van een foto? Maak dan gebruik van de Regel van Derden, ook wel de gulden snede (voor de vrienden). Schilders gebruiken ‘m al eeuwen!

Probeer je beeld op te delen in een raster met 2 horizontale en 2 verticale lijnen. Maak een compositie waarin je onderwerp zich op één van de snijpunten bevindt en/of plaats je horizon op een van de horizontale lijnen.

Foto door Ian Chen.

Op die manier maak je je beeld visueel vaak veel interessanter. Het is in ieder geval beter dan je onderwerp altijd pal in het midden plaatsen!

Je kunt deze regel voor alle onderwerpen gebruiken: portretten, stillevens, dieren, architectuur enz. Veel camera’s en smartphones hebben trouwens een optie om dit raster aan te zetten als hulp. Maak er gebruik van!

De gulden snede is een beproefde compositieregel, maar regels zijn er natuurlijk om af en toe gebroken te worden! Experimenteer daarom met verschillende composities. Geen idee waar te beginnen? Hier, nog wat tips:

  • Zorg al-tijd voor een duidelijk onderwerp / focus.
  • Laat je onderwerp het kader inkijken: Kijkt je model naar rechts? Plaats het dan aan de linkerkant van je foto en vice versa.
  • Leid de blik van je kijker met lijnen, denkbeeldig of echt (wegen, rivieren, schaduwen, enz.).
  • Schep diepte: zorg ervoor dat je foto een voorgrond, midden en een achtergrond heeft (zeker bij landschapsfoto’s).
  • Probeer de horizon van landschappen steeds recht te houden.
  • Doordachte symmetrie kan bijzonder mooi zijn.
  • Ga eens voor abstract: ga op zoek naar structuren, patronen en vormen.

Stoomcursus fotografie - 9 handige tips voor beginners - diepte - door Laurens M - via AGMJ.be

Foto door Adam Cao.

Tip 3: Ga voor scherp

Als er één ding is dat een foto voor mij fataal om zeep helpt, dan is het onscherpte. Kleuren, licht en compositie kan je achteraf nog enigszins – nee, zeker niet volledig – corrigeren, scherpte niet.

FACTS 2015 - Cosplay - Samus Aran

Als er één ding is waaraan je het verschil tussen een professionele fotograaf en een amateur herkent, dan is het een statief en de scherpte van hun foto’s. Geen zin om een statief mee te zeulen? Gebruik dan deze tips:

  • Hoe meer licht, hoe makkelijker je scherpe foto’s kunt maken.
  • Sta stil als je fotografeert en neem een stabiele houding aan.
  • Leun ergens tegen aan voor meer stabiliteit.
  • Houd je toestel met beide handen vast.
  • Gebruik een ministatiefje en plaats het ergens op, bijvoorbeeld voor landschapsfoto’s of bij weinig licht.
  • Gebruik een muurtje, hek of ander stabiel voorwerp als statief.
  • Heeft je camera, lens of smartphone beeldstabilisatie? Aanzetten!
  • Gebruik continumodus of burst-modus om een reeks opnamen te maken. Er is er vast ééntje scherp!

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen waarbij onscherpte wél kan werken. Zeg nooit “Nooit!” als het op fotografie aankomt. Een bewust bewogen beeld kan mooi dynamisch zijn, een bepaalde sfeer, situatie of omgeving beter weergeven of een leuk creatief of abstract effect hebben.

Tangodanseres in Granada

In alle andere gevallen: ga voor ragscherp!

Zin in nóg meer fotografie? 6 extra tips voor beginners!

Jep, dat waren dé cruciale 3. Zin in meer tips over fotografie? Gebruik dit lijstje om betere foto’s te maken:

Tip 4: Neem je tijd, denk na en experimenteer

Er is één ding dat ik me na bijna iedere fotoshoot beklaag: dat ik niet voldoende m’n tijd heb genomen, dat ik niet voldoende bewust heb nagedacht over wat ik deed en dat ik te weinig heb geëxperimenteerd. Iedere verdomde keer weer.

Wees jezelf bewust van het licht, je compositie, je perspectief en je houding, en neem dan pas je foto. In het begin voelt dit misschien wat mechanisch, maar neem het van mij aan: doordachte foto’s zijn betere foto’s. Denk na over je keuzes en experimenteer. Zo leer je sneller!

Kreta & Santorini

Tip 5: Verander je perspectief

Via fotografie kan je anders naar de wereld kijken. That’s the beauty of it! Maak daar dan ook gebruik van. Richt niet gewoon je camera voor je oog om op die ontspanknop te drukken, maar verander je perspectief!

Een beeld kan een pak boeiender worden als je het fotografeert vanuit een ongewoon perspectief. Hou je ogen dus goed open en beweeg.

Stoomcursus fotografie - 9 handige tips voor beginners - Perspectief veranderen - door Laurens M - via AGMJ.be

Probeer je onderwerp bijvoorbeeld eens vanuit een heel hoge of lage hoek te fotograferen of draai je camera. Zo verras je je kijker! Trek de kikker bijvoorbeeld eens écht vanuit kikkerperspectief. 😉 Speel verder ook zeker met de afstand tot je onderwerp.

Tip 6: Benut het beeld ten volle

Als je foto’s niet goed genoeg zijn, dan stond je wellicht niet dichtbij genoeg. Vraag jezelf steeds af of een compositie niet beter wordt als je nog een paar stappen dichterbij zet. Meestal is het antwoord ja, zéker bij portretten.

Verspilde ruimte op een foto maakt je compositie leeg. Ga daarom dichterbij en je foto’s van mensen zullen intiemer worden, je actiefoto’s dramatischer en je landschappen minder leeg.

Vertel mij eens… Welke van onderstaande foto’s vind jij het sterkst?

Tip 7: Denk aan je achtergrond en vermijd afleiding

De achtergrond van je foto is minstens even belangrijk als de elementen die the picture stelen.

Alles wat niet bijdraagt aan je foto, heeft de neiging om net wat charme van je foto weg te nemen. Het is een beetje zoals een boek: zorg ervoor dat alles een functie of relevantie heeft. Het plaatje moet kloppen!

Stoomcursus fotografie - 9 handige tips voor beginners - Denk aan je achtergrond - door Laurens M - via AGMJ.be

Wil je de nadruk op een onderwerp leggen? Zorg er dan voor dat die aandacht niet afgeleid wordt door een rommelige omgeving, een drukke of niet-passende achtergrond en/of storende elementen.

Herkadreer, kies voor een ander perspectief of gebruik een kleine scherptediepte (je weet wel: waarbij je onderwerp scherp is en al de rest net heel wazig). Eenvoud siert!

Ga voor eenvoud in achtergronden, portretten, architectuur, enz. Hoe eenvoudiger de omgeving, hoe krachtiger het beeld!

Tip 8: Amputeer zo weinig mogelijk mensen

Fotografeer je een persoon? Besteed dan aandacht aan de manier waarop je je foto kadreert. Portretten die gewrichten, voeten en handen afsnijden zien er doorgaans nogal vreemd uit.

Zet dus geen elleboog, pols of knie aan de rand van een foto, en blijf zo dicht mogelijk bij het midden van een arm of been als je dan toch een lichaamsdeel afkapt.

Volledig ongerelateerde extra tip omdat ik het niet kan laten: stel altijd scherp op de ogen!

Tip 9: Bewerk je foto’s

Denk je dat die uitzonderlijk mooie foto’s van professionele fotografen zo uit hun camera’s rollen? #nofilter? Nee hoor. Dream on.

Bijna alle pro’s bewerken na, en daar is een reden voor: nabewerking komt je foto’s bijna altijd ten goede. Dat kan gaan van subtiel bijlichten tot zoveel bewerkingen doen dat het bijna een tweede hobby wordt (waar niets mis mee is, natuurlijk).

Zelf bewerk ik al mijn foto’s op pc met Adobe Photoshop CC, Adobe Lightroom CC of Canon’s Digital Photo Professional, en op smartphone met de Adobe Lightroom CC app.

Jup, die tools zijn allemaal betalend helaas, maar er zijn ook heel wat gratis online tools en apps die steengoed zijn om foto’s te bewerken. Ik denk spontaan aan Pixlr, Ribbet of GIMP.

Wil je mijn fotografietips delen?

Wat vond je van deze stoomcursus fotografie met tips voor betere foto’s? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!