Skip to main content

De leuke cover van het spel ‘Tiny Towns’ trok in ie-de-re winkel mijn aandacht. Ik had er ook al veel goede dingen over gelezen. Dan kan je natuurlijk maar één ding doen… de proef op de som nemen! Is het spel de hype waard? Dat ontdek je in deze Tiny Towns spelreview.

Beginnen doen we met een overzichtje:

Tiny Towns Spel - Board game review - door Laurens M - AGMJ

Thema & vormgeving

In het spel Tiny Towns zijn jij en je medespelers burgemeesters van een klein stadje in het bos. Daar hebben de – surprise surprise – bosdiertjes kleine samenlevingen opgebouwd die verborgen zijn voor roofdieren.

Veel plaats is er echter niet. Bovendien zijn de middelen schaars: je pakt alle grondstoffen die je kunt krijgen. Plan slim en bouw een bloeiende stad, maar bouw het niet te vol met grondstoffen die je niet kan gebruiken! Wie de meest welvarende Tiny Town bouwt, wint het spel.

Tiny Towns Spel - Board game review - door Laurens M - AGMJ - 1

Tiny Towns is een luchtig tactisch bouwspelletje dat erg leuk vormgegeven werd door Gong Studios. Het thema is simpel, maar past wel mooi bij het spelmechanisme. Kleine steden met schattige diertjes in het bos? Laat maar komen!

Het spelmateriaal is basic, maar zeer degelijk: houten gebouwtjes, stevige speelborden en mooi geïllustreerde kaarten. Alle componenten zitten al netjes verpakt in hersluitbare plastic zakjes en de gebouw- en monumentenkaarten passen vlotjes in de doos mét sleeves (beschermhoesjes). Daar wordt een board game nerd blij van.

Opstelling

Tiny Towns is snel opgezet:

  1. Geef elke speler een speelbord.
  2. Leg de ‘cottage’ gebouwkaart open in het midden van de tafel.
  3. Sorteer de overige gebouwkaarten per kleur / symbool in aparte stapels en schud iedere stapel.
  4. Pak 1 kaart van iedere stapel en leg deze open naast de cottage gebouwkaart (de overige gebouwkaarten worden niet gebruikt).
  5. Leg de houten grondstofblokjes in een algemene voorraad op tafel.
  6. Geef de startspeler de ‘Bouwmeesterhamer’.
  7. Schud de monumentenkaarten en geef er elke speler gedekt 2. Iedere speler kiest 1 monumentenkaart, houdt deze geheim, en legt de andere terug in de doos.
  8. Iedere speler krijgt 1 houten monument en plaatst dit naast z’n monumentenkaart.

That’s it!

Tiny Towns Spel - Opstelling - Board game review - door Laurens M - AGMJ

Spelregels en spelverloop

Tiny Towns is een tactisch bouwspel voor 1 tot 6 spelers en duurt gemiddeld 30 à 60 minuten. Het spel werd bedacht door Peter McPherson en uitgegeven door White Goblin Games en AEG.

Grondstoffen verzamelen en plaatsen

Iedere speler krijgt een speelbord van 4×4 vakjes met 16 bouwplaatsen: je stad. Op die vakjes plaats je tijdens het spel verschillende soorten grondstofblokjes om specifieke gebouwen te bouwen:

  • Hout: bruine grondstofblokjes
  • Tarwe: gele grondstofblokjes
  • Baksteen: rode grondstofblokjes
  • Glas: appelblauwzeegroene grondstofblokjes
  • Steen: grijze grondstofblokjes

De startspeler noemt een grondstof, die iedere andere speler ook moet nemen én moet plaatsen (op een leeg speelbordvakje!). Tricky! Daarna doet de volgende speler dit, enzovoorts.

De grondstoffen die je plaatst blijven héél het spel op dezelfde plek liggen, tenzij je ze gebruikt om een gebouw te bouwen.

Tiny Towns Spel - Board game review - door Laurens M - AGMJ - 4

 

Gebouwen bouwen

Ieder type gebouwkaart heeft:

  • een naam
  • een symbool (dat staat voor het type gebouw)
  • een specifiek kleurenpatroon met grondstoffen dat je exact moet/kan nabouwen
  • een speciaal effect / voorwaarden om overwinningspunten binnen te halen (bvb. een molensteen levert 2 punten op, maar alleen als deze grenst aan een rood of geel gebouw)

Spelers mogen alle gebouwen bouwen waarvan ze de juiste grondstoffen in het juiste patroon hebben. Je moet dus heel goed nadenken over welke soorten gebouwen je wilt bouwen, in welke combinaties en in welke volgorde.

Tiny Towns Spel - Board game review - door Laurens M - AGMJ - 3

Slaag je erin om het patroon van een gebouw op je speelbord exact na te bouwen? Dan kan je dat gebouw op één van de gebruikte bouwplaatsen neerzetten (als je dit doet, moet je dit melden aan je tegenspelers). De grondstoffen gaan terug in de voorraad.

Als je speelbord volledig is gevuld met grondstoffen en je kan (of wil) geen gebouwen meer bouwen, dan is je stad voltooid. Je bent uit het spel en de overige spelers gaan door tot héél hun speelbord ook gevuld is.

Monumenten bouwen

Monumenten zijn speciale gebouwen die alleen door de eigenaar van de bijhorende monumentenkaart gebouwd kan worden. Die kaart kies je aan het begin van het spel, remember?

Je kan maar één monument bouwen per spel. Dat doe je – net als bij gewone gebouwen – door de juiste grondstoffen te verzamelen in het juiste patroon. Bouw je een monument? Dan lees je de kaart hardop voor en leg je ze open voor je op tafel.

Tiny Towns Spel - Board game review - door Laurens M - AGMJ - 6

Monumenten geven je een speciale kracht of bepaalde voorwaarden om extra overwinningspunten binnen te rijven. Het zijn bijzonder krachtige kaarten die een spel kunnen maken of kraken! Zo levert ‘Het Archief van de 2e Era’ je bijvoorbeeld 1 overwinningspunt op voor elk uniek type gebouw in je stad.

Einde van het spel

Kan of wil geen enkele speler nog grondstoffen plaatsen of gebouwen bouwen? Dan eindigt het spel. Alle overwinningspunten worden opgeteld (-1 strafpunt per lege bouwplaats). De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel!

Spelvarianten: ‘Solo’ en ‘Het Gemeentehuis’

Tiny Towns heeft ook een solovariant en een extra spelvariant voor meerdere spelers: ‘Het Gemeentehuis’. In deze varianten speel je met een stapel grondstofkaarten die volledig (solo) of grotendeels (Het Gemeentehuis) bepaalt welke grondstoffen spelers moeten plaatsen. Als solospeler kan je jezelf uitdagen door een bepaalde score of ‘vaardigheidsniveau’ te behalen.

Tiny Towns Spel - Board game review - door Laurens M - AGMJ - 5

Spelervaring

Tiny Towns is een eenvoudig spel met makkelijke spelregels dat wel wat tactiek en uitdaging biedt voor allerlei soorten spelers. Het spel bevat ook verschillende sets gebouwenkaarten en monumenten die steeds andere combo’s opleveren. Dat brengt de nodige variatie!

Aan het begin van elk spel moet je:

  • slim een monumentenkaart kiezen,
  • goed nagaan welke gebouwen er beschikbaar zijn,
  • en checken welke effecten deze gebouwen hebben (al dan niet op elkaar).

Tiny Towns Spel - Board game review - door Laurens M - AGMJ - 7

Op basis daarvan stippel je een bouwstrategie uit. Je zal tijdens het spel echter serieus tactisch en flexibel moeten schakelen, want je tegenspelers kiezen (al dan niet bewust) niet altijd de grondstoffen die jij wil of nodig hebt. Bovendien wordt je bouwruimte steeds schaarser.

Daarnaast is het ook belangrijk om je tegenspelers goed in de gaten te houden. Zo kan je proberen om in te schatten wat zij nodig hebben en daarop anticiperen of hen dwarsbomen door een ongewenste grondstof te noemen. Muhaha!

OOK INTERESSANT

AGMJ's Bordspellen Top 100

Op zoek naar leuke nieuwe spellen?

20 leuke gezelschapsspellen voor 2 personen - AGMJ

Toegankelijkheid

Veel toegankelijker dan Tiny Towns wordt het niet, dames en heren: makkelijk om te leren en om te spelen! De spelregels zijn ook helder uitgelegd en leuk geïllustreerd met voorbeelden.

Het spel is licht genoeg om met kinderen en/of familie te spelen, maar biedt ook een leuke starter, tussendoortje of afsluiter voor meer ervaren spelfanaten.

Tiny Towns – Conclusie

Tiny Towns is een mooi en eenvoudig bouwspel waarin je diverse gebouwen bouwt door grondstoffen in specifieke patronen op je speelbord te plaatsen. Zo verdien je punten. De speler met de meeste punten wint!

Het spel biedt voldoende uitdaging en variatie dankzij verschillende soorten monumenten en gebouwenkaarten (die elks op hun eigen manier punten opleveren). Er komt amper geluk aan te pas. Alles hangt af van jouw keuzes/zetten en die van je tegenspelers. Geen excuses dus!

Het thema is leuk en het spel speelt vlot. De duur van het spel hangt vooral af van je gezelschap. Reken met meer dan 2 personen toch minstens 45 minuten. Zoek je een leuk familiespel of opwarmer voor je volgende bordspelavond? Bouw samen Tiny Towns in het bos!

30-60 min.
1-6 spelers
+10 jaar

Score

Thema & vormgeving

80%

Opstelling

90%

Gameplay

70%

Toegankelijkheid

90%

Pros & cons

  • snel, luchtig en eenvoudig bouwspel
  • mooie vormgeving
  • verschillende gebouwen bieden veel variatie
  • monumenten kunnen (te?) bepalend voor het spelverloop

Tiny Towns kopen?

Wil je mijn Tiny Towns spelreview delen?

Wat vond je van deze Tiny Towns spelreview? Zin om het spel zelf te spelen? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!