Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 4

Net over de grens tussen Zwitserland en Italië, goed verscholen in de Alpen, ligt het Italiaanse skigebied Livigno. Ik ga er al skiën zolang ik me kan herinneren. Inmiddels een aantal decennia. *Ahum*

1997 VS 2019

Mijn jaarlijkse skireis naar Livigno in de Italiaanse provincie Sondrio (regio Lombardije) is pure nostalgie. We trekken er al jaren in (immer veranderende) groep naartoe, de ene keer met de wagen, de andere keer met de bus.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 8

Toen ik mini was speelde ik tijdens de heenreis uren Gameboy (lees: Pokémon) op de achterbank naast m’n broertje terwijl de tijd en de kilometers voorbij vlogen. (Dat kan m’n maag nu helaas niet meer aan. Of ik was vroeger dapperder…)

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 3Ik en m’n broer in 2017

Tot we uiteindelijk de Munt la Scheratunnel bereikten, die Zwitserland met Italië verbindt. De tunnel verlaten was altijd het begin van iets moois.

Via de speels kronkelende Via della Val volgden we het langwerpige Lago di Livigno naast de Alpen tot we onze bestemming bereikten, stretchend uitstapten en de eerste sneeuwlucht diep in ons opnamen.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 5

Wat volgde was al-tijd een reis vol sneeuwpret, gezelligheid en gastronomie, afhankelijk van m’n leeftijd altijd in een ander jasje.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 6Mijn moeder in 1996

In Livigno leerde ik skiën. In Livigno vierde ik carnaval. In Livigno sprak ik voor het eerst een meisje aan. In Livigno stak ik halfzat met m’n broer de vallei door na een fijne après-ski om in vol ski-ornaat aan te komen bij het diner. Zo kan ik nog even doorgaan…

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 7Bandenpret in 2008

Laat het duidelijk zijn: ik ben fan. Maar Livigno is niet enkel pure nostalgie en Livigno is niet enkel voor mij. Ik ben ervan overtuigd dat dit skigebied in Italië ook bij jou in de smaak zal vallen.

Waarom? Dat lees je hieronder!

7 redenen waarom Livigno mijn favoriete skigebied is

1. Livigno is een knus skigebied voor beginners én gevorderden

Toegegeven, met in totaal 115 km aan pistes is Livigno niet het grootste skigebied dat er is, maar het is een leuk “knus” skigebied voor zowel beginners als gevorderden.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 34

De mooie vallei en het gezellige dorp liggen in het dal tussen 2 voorname bergtoppen/skigebieden: Carosello en Mottolino.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 10

Een gratis pendelbus brengt je zo van de ene naar de andere kant trouwens, al is de vallei te voet oversteken nu ook geen onmogelijke klus.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 11

Beginners kunnen aan weerszijden van het dal mooie brede pistes vinden en in het dorp zelf ook voldoende makkelijke pistes en liftjes om te oefenen.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 362003

Maar ook gevorderden – die er niet mee inzitten om af en toe dezelfde piste te doen – kunnen er terecht voor leuke afdalingen en uitdagende pistes. Er zijn ook voldoende off-piste mogelijkheden.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 9

Verder zijn er ook coole “funparks” voor waaghalzen, uitgestrekte langlaufpistes en kan je er ook paragliden of een tripje maken op het bevroren meer met de sneeuwscooter.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 12

2. In Livigno is er (bijna) altijd sneeuw én zon

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 13

Livigno ligt erg hoog boven de zeespiegel (1816 m) en heeft een koud en droog klimaat. Daardoor is het skigebied erg sneeuwzeker. Het seizoen duurt lang en regen is zeldzaam.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

🌄 Sunrise in #Livigno. 🌄

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

Bergen sneeuw dus, maar ook veel zon! Een skireis Livigno zonder zon is een unicum. De zon verdwijnt al eens een half of heel dagje, maar daar blijft het ook bij.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 14

Laat de weersvoorspellingen voor wat ze zijn: ze kloppen bijna nooit! De weersgrillen zijn zéér lokaal. ’s Middags je ski-jas uitdoen en lunchen op een terrasje in de zon? Da’s niets ongewoons in Livigno!

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 37

3. Livigno is een fantastisch après-skigebied (ahum)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Euhm, tja… 🙈🍾❄️

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

Livigno leeft. Het is geen doods boerendorp waar je ’s avonds enkel op je hotelkamer terecht kan. De après-ski is er top, met après-skibars in alle geuren en kleuren op (Camanel di Planon) of vlakbij de pistes (Tagliede).

Skiën tot 4 uur en après-skiën tot de eerste honger je naar buiten dwingt? Daar doen we het voor! Livigno heeft verder ook een bloeiend uitgaansleven met gezellige bars en enkele discotheken (Bivio Club).

4. Livigno is een gastronomisch skigebied

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 18

Een skireis naar Livigno? Da’s genieten van heerlijke Italiaanse keuken en verfijnde wijnen.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 21

’s Middags kan je in de diverse bars en restaurants op of naast de piste genieten van een fris biertje en/of wijntje en een heerlijke Italiaanse lunch. Daarna nog zin in een stevig lokaal warm drankje? Bestel dan een Bombardino (op basis van advocaat)!

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 19

’s Avonds kan je terecht in klassieke en moderne Italiaanse restaurants voor allerhande pizza’s en pasta’s, burger bars… je vindt er zelfs sushi (Larice)! Wat je ook eet, het niveau van de keukens in Livigno is over het algemeen bovengemiddeld en verfijnd. Geen primitieve zware boerenkost dus.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 20

Je zult er zelden slecht eten. Proef zeker enkele specialiteiten zoals de lokale vleeswaren (bresoala) en kazen. Kraakvers! Niet zelden krijg je na je eten ook een gratis fris shotje Limoncello (dat verteert beter).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

De sfeer zit erin! #Bivio #dinner #grilledsalmon #babybro #dj #Livigno #Livigno2017 #ski⛷ #skiing🎿

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

Het eten is er over het algemeen ook niet duur, en voor de wijnen betaal je op restaurant doorgaans de prijs die je in België privé als aankoopprijs zou moeten neertellen (hoe dat komt vertel ik je zo meteen).

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 31

5. Livigno is een uitstekend shopping- en spagebied

Livigno is – kort door de bocht –  één langgerekte winkelstraat met meer dan 250 bars, hotels, restaurants én shops waar je terecht kunt voor allerlei lokale en luxeproducten, van kleding, parfum, alcohol en culinaire specialiteiten tot gadgets, games, fotografiemateriaal en sportgerei.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 22

Heb je ‘ns een (mid)dagje geen zin om te skiën of zit het weer toch eens wat tegen? Je zal je niet gauw vervelen. Bezoek één van de steengoede spa’s (Aqua Granda) of shop je te pletter. Ik kom zelf zelden terug van Livigno zonder een nieuwe lens, game, parfum, kleding of geestrijke fles… woops!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

The Blue Parkas, ladies and gents! #snow #parka #parkas #family #mom #babybro

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

En daar is een extra reden voor…

6. Livigno is een taksvrij skigebied

Dat lees je goed. Livigno is een taksvrije zone. Dat betekent dat luxeproducten zoals fotografiemateriaal, parfums, enz. doorgaans zo’n 20% goedkoper zijn, en voor alcohol zijn de verschillen nog extremer.  Cheap booze for everyone!

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 23

Waarom Livigno al eeuwen taksvrij is? Daar zijn verschillende wilde theorieën over. Waarom Livigno tot op heden nog taksvrij is? Omdat het in een vrij recent verleden een erg afgelegen en arm gebied was – in tegenstelling tot nu (wel afgelegen, niet arm) en men zo wou voorkomen dat de regio op den duur volledig desolaat zou worden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Enjoying the night sky and Livigno’s cosy evening lights! 🌝

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

Dat maakt het shoppen een pak aangenamer, en dat maakt ook dat veel zaken in Livigno (met name eten en wijn) relatief goedkoop zijn. Al stijgen die prijzen wel langzaam maar zeker. Profiteer ervan zolang het kan!

7. De Livignezen zijn hardwerkende, vriendelijke en verfijnde mensen

De bewoners van Livigno krijgen een vette pluim voor hun werkijver en hun vriendelijkheid. Je wordt er altijd hartelijk – vaak met een vleugje humor – ontvangen en snel en efficiënt bediend, of het nu in een hotel, winkel of bar is.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 24

Bovendien staat het best goed met de talenkennis van de locals. Ze kunnen meestal wel een woordje Engels, Frans of Duits. Handig!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Enjoying the 🌄 #sunrise 🌄 with @martinelli_nicc and @windtuk! 🎿☃️ #Livigno

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

Tot slot zijn het ook echt Italianen, en dat merk je. Het mag allemaal wat verfijnder en stijlvoller: de mode, het eten, de winkels… top!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Freggin’ vet gebouw in #Livigno. #Livigno2017

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

4 persoonlijke redenen waarom Livigno mijn favoriete skigebied is

8. Een vleugje nostalgie

1996 en 1994

Door – onder meer – m’n studies heb ik m’n skireizen naar Livigno een aantal jaren moeten staken, en dat voelde telkens als een enorm gemis.

2003 en 2010

Het is gek hoe je zo’n plek – al bezoek je ze slechts een weekje per jaar in goed gezelschap – zo hard gaat missen. Livigno, da’s altijd thuiskomen. Pure nostalgie.

1996 en 2003

In Livigno hebben ik en m’n naasten talloze leuke momenten beleefd. We hebben er een gedeelde geschiedenis geschreven. Dat laat je niet zomaar los.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 322019

Bovendien hebben we het skigebied, het dorp en de bewoners zelf zien evolueren, gelukkig telkens in goede zin!

9. Livigno? Da’s bro- en family time

Bijna iedere vakantie in Livigno heb ik deels doorgebracht op een hotelkamer met m’n broertje. En ik kan die momenten hoe langer hoe meer waarderen, want ze worden steeds zeldzamer. Tv op, gameconsole van dienst aan, grappen, grollen, plagen en lullen. Net als vroeger.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 332001

Het is verder ook een bijzonder fijne tijd met m’n moeder en stiefvader, twee schatten van mensen waarmee het altijd aangenaam reizen is. Ieder moment samen met hen is een meerwaarde. En in Livigno hebben we allemaal een deel van ons hart verloren.

10. Hoe meer zielen…

Ik ben normaal niet zo van de groepsreizen, maar ik ben altijd al naar Livigno geweest met een grote groep vrienden, familie en/of kennissen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#Hiking in the snowy mountains of #Livigno! 🌜 #snow #mountains

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

Die groep is door de jaren heen enorm veranderd, en dat doet ie nog steeds. Een metafoor voor het leven…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Snowy ghosts… 🌬❄️ #snow #forest #hiking #Livigno #Livigno2017

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

Feit is dat de reis écht gezelliger is met meer zielen. Samen skiën, samen après-skiën, samen shoppen, samen dineren, samen ontbijten. Voor één keer op het jaar heeft dat een heel eigen charme.

11.  Livigno is een satellietstaat van België

Ik bezoek Livigno altijd tijdens de krokusvakantie, en tijdens krokus is Livigno in feite een satellietstaat van Vlaanderen/België. We doen allemaal alsof we dat ergens een beetje lastig vinden – je moet opletten wat je zegt bijvoorbeeld – maar eigenlijk vinden we dat stiekem allemaal ook wel erg leuk.

Skireis Livigno - al decennia lang mijn favoriete skigebied in Italië - door Laurens M - via AGMJ - 35

Het is één groot sportief-Bourgondisch feest met gelijkgezinden die elkaar verstaan en er allemaal gedurende een weekje naar goede gewoonte het beste van willen maken. Niets mis mee! Extra sfeer!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Buiten piste skiën en afdalen via een bevroren riviertje: eens iets anders! #ski⛷ #skiing🎿 #Livigno #Livigno2017

Een bericht gedeeld door AGMJ ▪️ by Laurens M ▪️ (@agmj.be) op

Wat vond je van deze blogpost over Livigno?

Ga jij vaak skiën? Zo ja, waar? En ben je al eens in Livigno geweest? Welke skigebieden raad je nog aan? Ik ben benieuwd! Delen, die sneeuwpret!

Vond je deze blogpost over mijn favoriete skigebied Livigno leuk? Zin gekregen in een skireis in Noord-Italië? Of ben je er al geweest? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!