Granolarecept - Granola met noten - door AGMJ

Granola: mijn standaard ontbijt

Wie mij een beetje kent weet dat ik niet vies ben van een vleugje gastronomie. *understatement* Tafelen is misschien wel het liefste wat ik doe, bij voorkeur samen met vrienden en familie.

Toch heb ik altijd vooral passief genoten. Ik heb nooit echt zelf de handen uit de mouwen gestoken. Daar wil ik nu – ja nu pas! – verandering in brengen. Nog niet zo lang geleden waagde ik dan ook mijn eerste stapjes in de keuken. Baby steps, maar kom. En ja hoor: het beviel me wel.

Het smaakte naar meer. *Badum tsss* Ja ik weet het. Soit. Om mezelf te stimuleren om regelmatig snelle, haalbare, lekkere, gezonde en betaalbare gerechten te koken, ga ik de crème de la crème gewoon hier delen. Dan zijn jullie er ook nog iets mee!

Genoeg gezeverd. Het eerste recept dat ik hier met jullie wil delen is een recept voor granola met noten en honing. Dit granolarecept is héél snel mijn vast ontbijt geworden. Yup, it’s that good! Exit baggercornflakes, enter granola: breakfast of kings!

Ik heb het granolarecept schaamteloos hier gepikt. Dat geef ik grif toe. Maar een mens moet zijn mosterd ergens halen he! (Ja ik weet het.)

Granola met noten en honing: ingrediënten

Ik maak mijn granola altijd in bulk. Time is money! Leve efficiëntie! Een volle pot voor mij graag. Dit zijn dan ook ingrediënten voor 10-12 porties:

 • 200 g gedroogde dadels
 • 400 g havermoutvlokken
 • 8 el honing
 • 200 g cashewnoten
 • 200 g pecannoten
 • 60 g rauwe pompoenpitten
 • 12 el olijfolie

Toch liever een proevertje? Deel alles dan gerust door 4 of 2 uiteraard. Kein Problem.

Granolarecept - Granola met noten en honing - door AGMJ

Granolarecept: aan de slag ERMEE!

Mijn oven is helaas redelijk klein, daarom bak ik mijn granolamengsel (stap 6) vaak af in twee tot vier sessies:

 1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
 2. Gooi de dadels in een kookpot en vul met water tot ze net onderstaan.
 3. Kook de dadels tot ze heel zacht zijn, giet ze af (!) en plet of pureer ze in een grote kom met een vork tot je een gladde gelei hebt.
 4. Blend de cashew- en pecannoten kort (!) in een blender. Denk grove stukken.
 5. Roer de noten en de rest van de ingrediënten goed door de dadels heen.
 6. Verspreid het mengsel over een bakplaat met bakpapier en zet 15 minuten in de oven tot alles goudkleurig is.
 7. Bak daarna nog 30 minuten af op 110 °C tot alles droog en knapperig is.
 8. Laat helemaal afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos of jar.

Ik reken ongeveer 90 g per portie. Dat lijkt weinig, maar het bedriegt! Eén portie ‘s ochtends verzadigt zeker tot ’s middags!

Uiteraard kun je ook makkelijk variëren op dit recept, maar zelf word ik deze samenstelling maar niet beu. En dan nu: aan de slag ermee! Smakelijk!

OOK ZIN IN NOTENGRANOLA?

Heb je zin om dit granolarecept eens te maken? Of heb je dit topontbijt al uitgeprobeerd? Deel je ervaringen hieronder of deel het recept via sociale media!

Om nom nom reacties...