M’n vriendin heeft 9 maanden in Praag gewoond en gewerkt. Ze raakte al snel verliefd op de stad en wou die liefde zo snel mogelijk met me delen. Een citytrip Praag – inclusief bezienswaardigheden – kon dan ook niet lang op zich laten wachten!
Samen met m’n mooie “local guide” stapte ik op een vliegtuig naar Praag (Praha). Enthousiast toonde ze me haar tweede thuis, een openluchtmuseum met prachtige historische gebouwen, panoramarijke heuvels en verkwikkende parken.
Plan jij ook een citytrip Praag en wil je weten welke bezienswaardigheden deze wondermooie stad in Centraal-Europa te bieden heeft? Lees dan snel verder!
Citytrip Praag: 11 bezienswaardigheden
1. Staroměstské náměstí en de Oude Stad
Staroměstské náměstí – het Oudestadsplein – is het hart van Praags ‘Oude Stad’ (Staré Město). Het is een hypertoeristisch maar bijzonder gezellig plein, zowel overdag als ‘s nachts.
Je vindt er onder meer het stadhuis, het middeleeuws Astronomisch uurwerk van Praag, de mooie Týnkerk, het standbeeld van de religieuze hervormer Johannes Hus en talloze kleurrijke historische gevels.
Het plein op zich is de moeite, maar kuier ook zeker door de pittoreske straten errond en verken het historisch centrum met z’n gezellige kronkelende straatjes, talloze shops, bars en restaurants.
2. Sex Machines Museum
Ik hou wel van musea met een hoek af, en dat is het Sex Machines Museum in de Oude Stad van Praag zeker. Het museum is niet groot, maar het bevat een verzameling sex tools die je mond doen openvallen van verbazing: van Victoriaanse dildo’s tot kuisheidsgordels.
Even genoeg van de historische bezienswaardigheden in Praag en/of de Oude Stad en zin in iets luchtigs? Wip dan even binnen in dit museum. (I know, I know.) Niet voor preutse zielen!
3. De Karelsbrug
De Oude Stad helemaal in je opgenomen? Wandel dan richting Karelsbrug (Tsjechisch: Karlův most).
De Karelsbrug is een beroemde brug over de Moldau-rivier (ook wel Vltava). Deze prachtige brug verbindt de Oude Stad met de mooie Malá Strana-wijk. In 1357 legde koning Karel IV de eerste steen.
Typerend zijn de mooie bruggentorens, de 30 – voornamelijk barokke – standbeelden op de brug en de gezellige lantaarns. Ook typerend: de massa toeristen die steeds op en rond de brug aanwezig is.
Ik zou zeggen: negeer ze of omarm ze en geniet van de mooie panorama’s die deze brug te bieden heeft.
4. Malá Strana
Malá Strana (Nederlands: Kleine Zijde) is een van de oudste wijken van de Tsjechische hoofdstad, en meteen ook één van de gezelligste.
Malá Strana was oorspronkelijk een aparte nederzetting aan de overzijde van de Moldau. Deze groeide uit tot een belangrijk knooppunt voor de internationale handelsroutes van het Wolgagebied naar Córdoba (Spanje).
Na twee grote branden werd Malá Strana opnieuw opgebouwd door de rijken en de adel, waardoor in de wijk nu nog steeds veel paleizen en grote huizen staan, vooral in barokstijl.
Het moet gezegd: dit is een prachtig mooie wijk. Neem rustig de tijd om ze te verkennen, van het Tsjechische parlement, de vele ambassades en paleizen tot het Duivelskanaal, het eiland Kampa en de John Lennon Wall.
By the way, in deze romantische wijk vind je talloze restaurants en cafés, al dan niet traditioneel. De prijzen liggen hier bovendien lager dan in de Oude Stad!
5. Hradčany: de burchtwijk
Via Malá Strana kom je uiteindelijk terecht in Hradčany: heuvel en burchtwijk. De originele Praagse burcht (Pražský hrad) stamt uit 880, maar de burcht en het omliggende burchtgebied werden later nog stevig uitgebreid.
Tegenwoordig is het burchtgebied een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld met diverse kerken, binnenplaatsen, pleinen en – uiteraard – paleizen in verschillende bouwstijlen: romaans, gotisch en classicistisch.
Enkele van mijn persoonlijke hoogtepunten? De Sint-Vituskathedraal, het eeuwenoude Gouden Straatje, de folterkamers, de paleistuinen, de wapen- en harnasexpositie… Je leest het: genoeg te zien!
Vanop de Hradčany-heuvel heb je trouwens ook een prachtig panoramisch uitzicht op de stad.
6. De Petřín-heuvel
Zin in een wandeling weg van het massatoerisme? Beklim dan eens de Petřín-heuvel, vlakbij de Hradčany-burchtwijk en Malá Strana.
De Petřín-heuvel is de hoogste van alle Praagse heuvels (327 m). Het is een mooie – maar best wel steile – wandeling tussen fleurige appel- en perenboomgaarden, waarvan je het fruit trouwens vrij mag plukken.
Bovenaan vind je een 60 m hoge observatietoren uit 1891 (die wel erg veel wegheeft van de Eiffeltoren), enkele mooie tuinen en een spiegeldoolhof. Hier komen vele jonge Praagse gezinnen en koppels graag een namiddagje genieten.
Moe of moeizaam te been? Neem dan de charmante Victoriaanse kabelbaan – ook uit 1891 – naar de top vanuit Malá Strana (net tegenover de tramhalte Újezd). Op 4 minuten ben je boven! Of beneden…
7. Náplavka
Laat je metrostation Újezd achter je en steek je de Legioenenbrug (Most Legií) over (eventueel met een tussenstop op het groene eilandje Střelecký)? Dan zie je het statig Nationaal Theater van Praag voor je.
Sla je af naar rechts en wandel je door langs de Moldau? Dan stuit je op Náplavka, Praags beste hipster hangout. Langs deze oever/boulevard zijn talloze boten aangemeerd met bars, restaurants en terrasjes waar je lekker kunt chillen in het zonnetje met een lokale pilsner!
Oh, en iedere zaterdag is er op deze oever ook een gezellige Boerenmarkt waar je terecht kunt voor allerlei lekkernijen en versnaperingen. Of gewoon om de sfeer op te snuiven natuurlijk!
8. Vyšehrad
Wandel je Náplavka ten einde? Dan bereik je – na wat klimmen – de top van heuvelfort Vyšehrad. Vanop de metershoge omwalling heb je een prachtig uitzicht over Praag en de ruimere omgeving. Ideaal om wat uit te waaien.
Enkele hoogtepunten zijn de zeldzame romaanse St.-Maartenrotonde, de neogotische St.-Petrus en Pauluskerk en de nationale begraafplaats waar onder meer Tsjechisch componist Antonín Dvořák begraven ligt.
9. Žižkov
Žižkov – ook wel grappend de “Vrije Žižkov Republiek” – is Praags “alternatieve” stadsdeel. Het is veel minder toeristisch dan het historisch centrum en heeft altijd een heel eigen – haast rebelse – identiteit gekend.
Ooit stond deze wijk ook wel beter bekend als Rood Žižkov, bolwerk van de communistische partij en de arbeidersklasse. Tegenwoordig is de buurt aan het heropleven. Dankzij de goedkope huurprijzen wonen hier talloze studenten, artiesten en muzikanten.
Wil je een authentiek stukje Praag – inclusief locals – zien? Dan moet je hier zijn. Je kunt er genieten van talloze drankkelders, pubs, cafés, galerijen en coole street art. De munteenheid? Bier. Kuier ook zeker door Riegrovy Sady, een gezellig park met enkele biertuinen.
Verder is de Olšany begraafplaats een bezoekje waard, het grootste kerkhof van Praag. De plek heeft een serene schoonheid. Bovendien liggen er een aantal bekende acteurs, schrijvers en schilders begraven.
Je vindt er ook het graf van Jan Palach, de student die zichzelf in 1969 in brand stak uit protest tegen de bezetting van Tsjecho-Slowakije door de Warschaupact-troepen tijdens de Praagse Lente en tegen het gebrek aan democratie in zijn land.
10. De Vítkov-heuvel
Beklim in Žižkov ook zeker de Vítkov-heuvel. Deze heuvel, met z’n talloze kronkelende wandelpaadjes tussen het groen, biedt een uniek uitzicht op bijna de hele stad.
In de verte zie je onder meer de televisietoren van Žižkov (met z’n 216 m het hoogste gebouw in Praag), de Petřín-heuvel, de Oude Stad en Malá Strana.
Op de top van de heuvel vind je trouwens ook Vítkovs Nationaal Monument dat – naast het mausoleum van Klement Gottwald en de Tombe voor de Onbekende Soldaat – het derde grootste ruiterstandbeeld ter wereld herbergt.
Het standbeeld toont Jan Žižka te paard, één van de belangrijkste generaals van de radicale Hussieten (15de eeuw). De wijk Žižkov dankt z’n naam aan Žižka.
11. Letná-park
Het Letná-park (Letenská pláň) is een groot park op de Letná-heuvel, aangelegd op een plateau langs de Moldau-rivier. Het park is een ideale plek om te relaxen en biedt een indrukwekkend uitzicht op de historische binnenstad en de vele bruggen van Praag.
Tot 1989 vonden hier de mei-marsen en militaire parades plaats. Duizenden Tsjechen marcheerden hier om hun communistische leiders te eren. Nu vind je er wandelaars, joggers, fietsers, skaters en andere lokale jeugd onder de eeuwenoude kastanjebomen.
Leuke bezienswaardigheid – en favoriet bij de lokale jeugd – is de 22 m hoge knalrode Metronoom, die nu op de sokkel staat van een Stalin-monument dat in 1962 werd gesloopt.
Een andere bezienswaardigheid is het Hanavsky Paviljoen (Hanavský pavilon), destijds gebouwd voor de Jubileumtentoonstelling van 1891, nu restaurant met Tsjechische specialiteiten.
Citytrip Praag: geschiedenis in een notendop
Altijd handig om een beetje achtergrondinfo te hebben over een stad voor je ze bezoekt, toch? Wel…
Praag groeide uit van een Keltische nederzetting tot de multiculturele hoofdstad van de Republiek Tsjechië. Het historische centrum van deze “Gouden Stad” staat voortaan dan ook terecht op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
De regio was lang een belangrijk politiek, cultureel en economisch centrum binnen het Boheemse, Heilig Roomse, Habsburgse en Oostenrijks-Hongaarse Rijk, maar op 28 oktober 1918 werd de zelfstandigheid van Tsjecho-Slowakije uitgeroepen, met Praag als hoofdstad.
Na WOII greep de Communistische Partij de macht met een staatsgreep. Er volgde een tijd van onderdrukking, die pas eind jaren 60 matigde. Zo sloegen de Sovjets in 1968 nog hardhandig de Praagse Lente neer, een periode van politieke liberalisering en massaprotest.
Pas na de val van de Berlijnse Muur en de Fluwelen Revolutie liet Tsjecho-Slowakije het communisme achter zich, met een sterke economische groei tot gevolg. Met de splitsing van Tsjecho-Slowakije in 1993 werd Praag de hoofdstad van de Tsjechische Republiek.
Welke indruk Praag op mij heeft gemaakt? Wel, Praag is een mooie stad met een indrukwekkende politieke en culturele geschiedenis die – langzaam maar zeker – het diepe trauma van het communisme achter zich laat.
Die rijke geschiedenis vind je overal terug. Je wordt overladen met prachtige historische gebouwen, pleinen en straatjes. Vanop de burchten en heuvels kan je genieten van talloze panorama’s. Ideaal voor pittoreske wandelingen. Perfect voor een romantische trip.
Verblijf je in het centrum tijdens je citytrip Praag? Dan kan je alle bezienswaardigheden trouwens perfect te voet verkennen. Ben je moeizaam te been of gewoon moe? Dan kan je gelukkig rekenen op uitstekend openbaar vervoer. Trams en bussen galore!
Dat gezegd zijnde kreunt Praag ook wel wat onder massatoerisme, en toeristen zijn vaak irritant. Als je wilt genieten van een rustige citytrip, dan is Praag met z’n overbevolkte straatjes tijdens het hoogseizoen absoluut niets voor jou.
Zelfs als je de massa’s wél wil trotseren raad ik je aan om Praag ook wat verder te verkennen dan de Oude Stad. In minder toeristische regio’s zoals Žižkov krijg je namelijk een veel authentieker beeld van het dagdagelijkse leven.
Snuif ook de onbezonnen sfeer op in de vele mooie parken die Praag rijk is, tussen de gezinnen, de jeugd en de andere locals. Lekker genieten tussen het groen en een fris pilsje drinken in een van de vele biertuinen. What’s not to like?
Niets dan lof dus over Praag en z’n bezienswaardigheden! Al knapte ik wel af op één ding…
Ik was al gewaarschuwd door m’n vriendin – en ik weet niet of het door het communistisch trauma komt of de massa’s irritante toeristen – maar de inwoners van Praag zijn – euhm – “nogal” onvriendelijk, op het komische af.
Als je hier echter de humor van inziet, dan is ook dit weer een van de leuke anekdotes die je aan het thuisfront kunt vertellen.
Waar eten tijdens je citytrip Praag?
Praag is wat mij betreft nu niet bepaald een culinaire topbestemming – met z’n té toeristische of net té traditionele keuken (denk smakeloos orgaanvlees), maar er zijn twee adresjes in Praag die ik warm aanbeveel:
Café Pavlač
Café Pavlač (Víta Nejedlého 23) is een gezellig eetcafé in Žižkov, mét reden een drukbezochte hotspot voor lokale hipsters.
De bediening is hip en verademend vriendelijk. De keuken is modern, budgetvriendelijk en – niet onbelangrijk – heerlijk. Véél waar voor je geld, of je nu komt voor een ontbijt, lunch of licht diner.
Oh ja, in de zomer kan je ook genieten op hun gezellig binnenterrasje!
Agave Restaurant
Agave Restaurant (Masná 620/2 Staré Město) in hartje Praag is hands-down het beste Mexicaanse restaurant waar ik ooit gegeten heb.
Het interieur is donker en mysterieus, maar bijzonder gezellig. Eye-catcher is de lichtgevende Maya-piramide achter de bar boordevol geestrijke flessen.
De cocktails zijn heerlijk en de typische Mexicaanse gerechten zijn verfijnd en verrukkelijk. In Praag is Agave een chiquere keet, maar de prijzen zijn relatief goedkoop naar Belgische en Nederlandse normen.
De bediening – tot slot – is bijzonder vriendelijk en zeer attent. Bonuspunten! Protip: reserveer. 😉 Anders moet je aan de bar eten (zoals wij). *Kuch* Niet dat dat een straf was!
Citytrip Praag: recap with a map!
Plan je zelf een citytrip Praag? Dan vind je hier nog eens alle bezienswaardigheden mét adressen! Handig toch?! Als je trouwens op de afbeelding hierboven klikt, opent een meer gedetailleerde versie van de map!
- Oude Stadsplein: Staroměstské náměstí
- Sex Machines Museum: Melantrichova 476/18
- Karelsbrug: Karlův most
- Malá Strana
- Praagse Burcht: Hradčany
- Petřín-heuvel
- Náplavka
- Vyšehrad
- Žižkov
- Riegrovy Sady
- Olšany begraafplaats
- Vítkov
- Nationaal Monument Vítkov
- Letná-park
- Café Pavlač: V. Nejedlého 487/23
- Agave Restaurant: Masná 620/2
En dan nu? Citytrip Praag boeken maarrr!
Wat denk je? Citytrip Praag boeken? Top! Hier vind je alvast leuke adresjes om te verblijven pal in het centrum! Happy hunting!
HOTEL IN DE KIJKER
Vienna House by Wyndham Andel's Prague
Zelf verbleven wij onder meer in het uitstekende Vienna House Andel’s Prague. Verzorgde, moderne kamers. Prima ontbijtbuffet. Vlakbij het centrum!
Wil je mijn citytrip Praag delen?
Wat vond je van deze bezienswaardigheden in Praag? Zin gekregen in een citytrip Praag? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!