Eerlijk? Een citytrip Berlijn (+ bezienswaardigheden) stonden bij mij pas echt op m’n to-dolijstje na enthousiaste verhalen van vrienden en familie. Blijkbaar moet Berlijn het vooral hebben van mondelinge reclame.
Dat is niet zo verwonderlijk, want de charme van Berlijn begrijp je eigenlijk pas echt als je de stad hebt “beleefd”. En er valt wat te beleven!
Zelf heb ik de bezienswaardigheden van Berlijn 6 dagen liggen verkennen. Voor mij is de stad een bruisende multiculturele metropool.
Je voelt je meteen welkom en je kan er zijn wie je wil. Blauw haar, groen haar, rood haar. Hipster of punker. Tulband of tattoo. Berlijn oordeelt niet.
Die fijne ruimdenkendheid “dankt” Berlijn wellicht aan een tragisch verleden als hoofdkwartier van het nazirijk en later als symbool voor de Koude Oorlog. Berlijn gaat nu echter waardig om met dat verleden, voor zover dat mogelijk is.
Oud en nieuw, Oost en West, inheemse en uitheemse culturen: modern Berlijn is een fascinerende smeltkroes.
Tijdens een citytrip Berlijn geniet je van historische gebouwen en moderne architectuur, van een stukje geschiedenis en een staaltje ‘street art’, van traditionele Duitse kost en heerlijke wereldkeuken…
Er zijn boeiende musea, gigantische shoppingcentra en weidse stadsparken. Nuja, eigenlijk is alles ruim in Berlijn. Met haar 891,82 km² (waarvan 19 procent bos en 6,7 procent water) is Berlijn één van de groenste en meest uitgestrekte steden ter wereld (Thanks wikipedia!).
En dat valt op! Probeer de belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn bijvoorbeeld maar eens te voet te verkennen. Protip: dat gaat niet (zonder letsels). Gelukkig is het openbaar vervoer er goedkoop en goed georganiseerd. S-bahn, U-bahn, tram of bus: je geraakt er wel, en snel!
Het voelt bijna crimineel om een lijstje op te stellen met bezienswaardigheden voor een citytrip Berlijn. Het is gewoon dat type stad niet. Het is meer een stad van indrukken dan van typerende monumenten (afgezien van de Fernsehturm, die je overal in de stad ziet (#thattoweragain)).
Toch heb ik koppig een lijstje opgesteld, want deze bezienswaardigheden moét je volgens mij gewoon gezien hebben als je een citytrip Berlijn plant!
Here we go!
Citytrip Berlijn: 11 bezienswaardigheden
1. Sowjetisches Ehrenmal
Het Sowjetischer Ehrenmal of ‘Sovjetmonument’ in Treptower Park was ongetwijfeld één van de hoogtepunten van mijn citytrip Berlijn. Compleet onverwacht eigenlijk.
Toen we het hartje van Treptower park bereikten en de laan naar het monument bewandelden, stuitten we op een zacht hellende trap. Sloom beklommen we de treden na een vermoeiend wandeldagje.
Boven viel mijn mond open van ontzag en verbazing. Ik waande me even in de machtige Sovjet-Unie van weleer, of ergens in Noord-Korea. Voor ons lag een massagraf uit 1945 met meer dan 7000 Russische soldaten die omkwamen bij de slag om Berlijn.
Achter de massagraven staat een 12 m hoog bronzen beeld van een Russische soldaat. Hij draagt een kind op z’n arm. In de andere hand heeft hij een zwaard. Daarmee heeft hij het hakenkruis vernield waarop hij staat. Onder het beeld is een ereschrijn opgetrokken in mozaïek.
2. East Side Gallery
Iedereen associeert Berlijn nog steeds met de Berlijnse Muur. Die 45, 1 km lange muur werd in 1961 gebouwd om de vluchtelingenstroom van Oost- naar West-Berlijn af te snijden. Via West-Berlijn verlieten immers 2,6 miljoen vluchtelingen de DDR en Oost-Berlijn!
In 1989 viel de muur. Na de val beschilderden 118 internationale kunstenaars een 1,3 km lange restant van de muur langs de Spree (rivier). Zo maakten ze samen een uniek kunstwerk: de East Side Gallery. Het is de langste openluchtgalerie ter wereld.
De East Side Gallery is een fascinerend, kleurrijk en politiek geladen kunstwerk. Het stemt tot nadenken. Een citytrip Berlijn is niet compleet zonder een wandeling langs dit stukje “recente” geschiedenis.
Je vindt trouwens overal in Berlijn mooie street art, kijk dus goed om je heen!
3. Nikolaiviertel
Het Nikolaiviertel aan de oostelijke oever van de Spree is een van de oudste en meest pittoreske wijken van de stad. Je vindt er de mooie middeleeuwse Nikolaikirche, Oud-Berlijnse restaurants, souvenirwinkels en andere gezellige plekjes.
Bezoek de wijk via de Spandauer Straße, dan pik je ineens het bijzondere ‘Rotes Rathaus’ (rode stadhuis) van Berlijn mee.
De wijk werd verwoest tijdens WO II en daarna op z’n Oost-Duits gerestaureerd door de DDR-autoriteiten. Zo werden sommige huizen gemakshalve weggestopt achter geprefabriceerde gevels. Daardoor noemde men de wijk na de bouw ook wel het ‘socialistisch Disneyland‘.
4. Museumsinsel
Het prachtige Museumsinsel of ‘Museumeiland’ is een eiland in de Spree dat 5 boeiende musea herbergt. In die musea kan je de Pruisische Koninklijke kunst- en archeologiecollectie bewonderen. Unesco riep het eiland in 1999 uit tot werelderfgoed.
Aan de noordkant van het eiland staat bovendien de imposante Berliner Dom. Voor de Dom liggen vaak honderden jongeren gezellig te genieten in het gras. Toen wij er waren, was er ook een spontaan optreden van 2 jonge kerels met drum en gitaar. Topsfeertje, daar aan die Dom!
5. Unter den Linden
Als je vertrekt aan de Alexanderplatz en de Karl-Liebknecht-Straße volgt over het Museumsinsel, dan kom je uit bij boulevard Unter den Linden. Volg je Unter den Linden ook nog eens tot aan de Brandenburger Tor, dan heb je eigenlijk toeristisch Berlijn gezien in een notendop.
Unter den Linden is een majestueuze boulevard met 4 rijen Lindebomen. De laan geeft een mooi beeld van de Pruisische en Duitse grandeur van de 18de eeuw tot nu. Langs deze laan flaneerden koningen, keizers en bourgeoisie.
Ter hoogte van de Bebelplatz (het plein waar de nazi’s zo’n 25.000 boeken verbrandden) gaap je van het ene prachtige gebouw naar het andere: het Altes Palais, de Humboldtuniversiteit, de Neue Wache, de Alte Bibliothek… Helaas stond er in de buurt ook veel in de steigers, wat het nogal moeilijk maakte om mooie foto’s te nemen.
Wat verder vind je gezellige restaurants, winkels en een shop gewijd aan Ampelmann (het kenmerkende verkeerslichtmannetje van Oost-Berlijn). Uiteindelijk bereik je de Brandenburger Tor, de belangrijkste poort van Berlijn.
6. Gendarmenmarkt
Via de Bebelplatz of de Charlottenstraße (zijstraat van Unter den Linden) bereik je de Gendarmenmarkt, één van de mooiste pleinen van Berlijn.
De markt dankt haar naam aan het ‘Gens d’Armes’-regiment dat hier zijn kazerne had. Je vindt er enkele enorm gezellige (maar duurdere) terrasjes om naar voorbijgangers te gapen.
Centraal op de markt staat het Konzerthaus met daarvoor een standbeeld van toneelschrijver Friedrich Schiller. Aan weerszijden van het Konzerthaus liggen twee mooie 18de-eeuwse kathedralen: de Deutscher Dom en de Französischer Dom.
7. Holocaustmonument
Als je achter de Brandenburger Tor links afslaat en de Ebertstraße volgt, dan stuit je op het ‘Denkmal für die ermordeten Juden Europas’: Duitslands nationale Holocaustmonument.
Het monument staat symbool voor de 6 miljoen slachtoffers die stierven in de concentratiekampen van de nazi’s. Na jaren discussiëren werd in 2005 eindelijk een ontwerp van Amerikaans toparchitect Peter Eisenman ingewijd.
Dat ontwerp is een golvend terrein met 2711 donkergrijze zuilen die in hoogte variëren (van 20 cm tot 4,5 meter). De blokken vormen een doolhof. Ze symboliseren de angst, de desoriëntatie en het isolement dat de Joden voelden tijdens het nazibewind.
8. Tiergarten
Achter de Brandenburger Tor doorkruist de Straße des 17. Juni de ‘Großer Tiergarten’, Berlijns grootste park (210 ha). Vroeger was het terrein een jachtgebied van de Brandenburgse vorsten. Frederik De Grote hield echter niet van de jacht en vormde het domein om tot park.
In het hart van de Tiergarten pronkt de indrukwekkende 62 m hoge Siegessäule, opgericht ter ere van de Pruisische zege op Denemarken in 1864. Op de zuil staat een verguld beeld van de godin Victoria. Je kan de 285 treden van ze zuil beklimmen voor een prachtig uitzicht over Berlijn.
9. Jüdisches Museum Berlin
Het Joods Museum Berlijn, ontworpen door Daniel Libeskind, werd in september 2001 geopend. Het museum is een architectonische parel en lijkt van bovenaf op een vervormde davidster. Je krijgt er een overzicht van 2000 jaar Joodse cultuur en geschiedenis.
Bepaalde delen van het museum roepen de angst, onzekerheid en desoriëntatie van de Jodenvervolgingen levendig op. Zo zijn de ondergrondse gangen van het museum bijvoorbeeld erg grillig van vorm.
Ik voelde mij zelfs – I kid you not – fysiek misselijk toen ik erdoor wandelde. Bijzonder vreemd: ik had nooit gedacht dat ik me onwel zou voelen door de architectuur van een gebouw.
Naast de grillige gangen is er ook de zogenaamde ‘Holocaust Tower’, een hoge pikdonkere toren. Door het plafond priemt een piepklein straaltje licht, hoop.
Achter het museum ligt de ‘Garden of Exile’, een “tuin” met scheve betonnen zuilen. Bovenop de zuilen groeien planten, maar ze zijn onbereikbaar.
De ‘Memory Void’, tot slot, is een hoge kille bunker. Je loopt er over honderden angstige stalen gezichten die schel “krijsen” bij iedere beweging die je maakt.
10. Jüdischer Friedhof
De Joodse begraafplaats uit 1827 in de wijk Prenzlauer Berg is één van de mooiste en meest atypische die ik ooit zag. De graven liggen in een bos, overwoekerd door struiken en ander groen. De doden worden er letterlijk terug opgenomen in de natuur.
Het is een veel natuurlijkere rustplaats dan de gestileerde grafzuilengalerijen die we zo gewoon zijn. Als man moet je wel een keppeltje op voor je de begraafplaats betreedt. Anders word je meteen achternagezeten door de conciërge. Vraag me niet hoe ik dat weet. *kuch*
11. Kollwitzplatz
De Kollwitzplatz in de wijk Prenzlauer berg was ooit één van de armste arbeidersbuurten van de stad. Nu is het één van de hipste. In de buurt van het plein vind je prachtig gerestaureerde 19de-eeuwse façades, trendy bars, gezellige internationale restaurants en hippe boetiekjes.
Zo is Indochinees restaurant Umami in de Knaackstraße een echte aanrader: enorm gezellig ingericht, vriendelijke service en heerlijke keuken! Het uitzicht op de Wasserturm, een oude watertoren omgevormd tot trendy appartementencomplex, is ook niet mis!
Citytrip Berlijn: recap with a map!
Plan je zelf een citytrip Berlijn? Dan vind je hier nog eens alle bezienswaardigheden in Berlijn mét adressen en metrostations! Handig toch?!
Als je trouwens op de afbeelding hierboven klikt, opent een meer gedetailleerde versie van de map!
- Sowjetisches Ehrenmal: Puschkinallee (S-bahn: S Treptower Park)
- East Side Gallery: Mühlenstraße / Oberbaumbrücke (U-bahn: Warschauer Straße)
- Nikolaiviertel
- Museumsinsel
- Unter den Linden
- Gendarmenmarkt (U-bahn: Französische Straße / Hausvogteiplatz)
- Holocaustmonument: Cora-Berliner-Straße 1 (S + U-bahn: Brandenburger Tor)
- Berlin-Tiergarten (U-bahn: Brandenburger Tor / Bundestag)
- Jüdisches Museum Berlin: Lindenstraße 9-14 (U-bahn: Hallesches Tor)
- Jüdischer Friedhof: Schönhauser Allee 22 (U-bahn 2: Senefelderplatz)
- Kollwitzplatz(U-bahn 2: Senefelderplatz)
En dan nu? Citytrip Berlijn boeken maarrr!
Wat denk je? Citytrip Berlijn boeken? Top! Hier vind je alvast leuke adresjes om te verblijven pal in het centrum! Happy hunting!
Zelf verbleven wij trouwens in het uitstekende Hotel Vienna House Andel’s Berlin op 6 tramhaltes van de centrale Alexanderplatz. Mooie, moderne, verzorgde kamers. Goed ontbijt! Bar met panoramisch uitzicht op Berlijn. Top!
HOTEL IN DE KIJKER
Vienna House by Wyndham Andel's Berlin
Zelf verbleven wij in het uitstekende Vienna House by Wyndham Andel’s Berlin op 6 tramhaltes van de centrale Alexanderplatz. Mooie, moderne, verzorgde kamers. Goed ontbijt! Bar met panoramisch uitzicht op Berlijn. Top!
Wil je mijn citytrip Berlijn delen?
Wat vond je van deze bezienswaardigheden in Berlijn? Zin gekregen in een citytrip Berlijn? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media: