Card Game Review - 5 Augurken - door AGMJ - S - 2

Ik kreeg kaartspel ‘Vijf augurken’ voor kerst van mijn vriendin. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar toen ik de verpakking van m’n cadeautje langzaam wegscheurde en vijf augurken smerig zag grimassen had ik er meteen zin in.

Benieuwd of dit kaartspel ook bij jou in de smaak zal vallen? Lees dan zeker deze Vijf augurken review!

THEMA & VORMGEVING

Vijf augurken is opgebouwd rond één centrale gedachte: van teveel augurken ga je zuur kijken!

De vormgeving van Vijf augurken – door artiest Harald Lieske – valt dan ook heel makkelijk samen te vatten: augurken galore. Er is niet echt een thema. Er is geen verhaal. We’re keeping it simple here.

Het spel bevat 60 speelkaarten (4 reeksen met de waarden  1 tot 15) en 30 houten augurken. De kaarten zijn eenvoudig maar leuk vormgegeven. De houten augurkjes zijn van goede kwaliteit.

OPSTELLING

De opstelling van 5 augurken is op 3 minuten klaar:

  1. Schud alle 60 kaarten.
  2. Iedere speler krijgt 7 kaarten en neemt deze op hand.
  3. Leg de overige kaarten opzij. Deze worden niet gebruikt tot de volgende ronde.

That’s it folks! Simpeler dan dit wordt het niet.

Card Game Review - 5 Augurken - door AGMJ - 3 - S

SPELVERLOOP

Vijf augurken is een slagenspel voor 2 tot 6 spelers en duurt gemiddeld 25 minuten. Dit kaartspel is een moderne variant van het Scandinavische slagenspel “Agurk”. Het spel werd oorspronkelijk uitgebracht door 2F-Spiele. Mijn eigen editie werd uitgegeven door White Goblin Games.

Vijf augurken is een slagenspel waarbij je niet de laatste slag wilt winnen. Doe je dat wel? Dan krijg je een aantal augurken. Spelers die meer dan 5 augurken te slikken krijgen vallen af, tot er één winnaar overblijft.

Vijf augurken wordt gespeeld in ronden. Elke ronde bestaat uit 7 slagen. In de eerste slag speelt de jongste speler de eerste kaart. Elke volgende slag wordt gestart door de winnaar van de vorige slag.

De speler die uitkomt, mag vrij kiezen welke kaart hij speelt. De andere spelers hebben daarna slechts 2 keuzemogelijkheden:

  1. Een kaart spelen met dezelfde waarde of hoger dan de hoogste kaart in deze slag.
  2. De laagste kaart uit hun hand spelen

De speler die de hoogste kaart heeft gespeeld wint de slag. Als meerdere spelers de kaart met de hoogste waarde spelen, dan wint de speler die deze kaart als laatste speelde.

In Vijf augurken is het vooral belangrijk om de zevende / laatste slag niet te winnen. Als je die slag haalt, dan krijg je namelijk het aantal augurken dat op je laatste kaart staat afgebeeld . Hoe hoger je kaart, hoe meer augurken je krijgt.

Speelt er minstens één speler een 1 tijdens de laatste slag? Dan moet de winnaar tweemaal zoveel augurken pakken!

Card Game Review - 5 Augurken - door AGMJ - 4 - S

SPELERVARING

Vijf augurken is een leuk en luchtig slagenspelletje dat door jong en oud gesmaakt wordt en op 5 minuten uitgelegd is.

De eerste 6 slagen dienen vooral ter voorbereiding van de apotheose – slag 7 – waarin je vooral niet wilt winnen. De strategische keuzes die je kunt maken zijn beperkt en hangen sterk af van je hand.

Aangezien niet alle kaarten in het spel zijn, kun je bijvoorbeeld niet gaan rekenen. Het komt eropaan om met je buikgevoel doordachte beslissingen te nemen. De rest is geluk.

De voornaamste beslissing die je zult moeten maken is bepalen wanneer je je hoge kaarten uitspeelt. Jaag je meteen achter lage kaarten bij andere spelers met jouw hoge kaarten, of wacht je even af en verras je ze vlak voor het einde? En hoe en wanneer raak je af van middelhoge kaarten, die je in de laatste slag toch alleen maar augurken kunnen opleveren?

Wat ik persoonlijk een beetje een domper vind is dat spelers die afvallen vaak lang moeten wachten tot het einde van het spel. Meestal speel ik zelf dan ook maar tot de eerste speler afvalt, en wint de speler die op dat moment het minste augurken heeft.

Verder bepaalt je hand voor een héél groot deel je kansen (al is dat natuurlijk wel typisch voor slagenspelen). Trek je alleen maar middelhoge kaarten? Dan is de kans bijna onbestaande dat je jezelf weet te redden als de overige spelers enkele hoge kaarten hebben.

Card Game Review - 5 Augurken - door AGMJ - 5 - S

TOEGANKELIJKHEID

Vijf augurken is makkelijk om aan te leren én om te spelen, en dat voor alle leeftijden. In minder dan 5 minuten is iedereen ermee weg. De spelregels zijn bovendien helder en leuk uitgelegd. Dat maakt Vijf augurken dus zeer toegankelijk, zowel qua vormgeving als qua moeilijkheidsgraad.

Ben je verzot op diepgaande strategische spellen? Dan kan je Vijf augurken beter overslaan. Speel je vaak board games en zoek je nog een luchtig tussendoortje? Dan is Vijf augurken leuk als opwarmer of overgangsspel.

CONCLUSIE

Vijf augurken is een leuk en luchtig slagenspel waarbij je vooral de laagste slag niet wil halen. Dan krijg je immers augurken! Haal je meer dan 5 augurken? Dan val je af. Blijf je als laatste over met 5 of minder augurken? Dan win je het spel!

Het spel is makkelijk, toegankelijk en speelt vlot. Slagen en ronden duren niet lang, alleen zal je wel even passief moeten wachten tot het einde van het spel als je vroeg afvalt.

De strategische keuzes die je kunt maken zijn beperkt en je kansen hangen heel sterk af van je hand. Dat zal niet iedereen even leuk vinden. Ben je bijvoorbeeld een controlefreak die alleen van diepgaand strategische spellen houdt? Dan is Vijf augurken niets voor jou.

Ben je daarentegen op zoek naar een leuk en luchtig spel om gewoon wat snelle fun te hebben met vrienden of familie? Of zoek je een snelle opwarmer of een licht verteerbaar tussendoortje voor een bordspelavond onder collega-nerds? Dan kan Vijf augurken zeker in de smaak vallen!

25-30 min.
2-6 spelers
+8 jaar

Score

THEMA & VORMGEVING

60%

OPSTELLING & TOEGANKELIJKHEID

100%

GAMEPLAY

60%

TOTAAL

73%

Vond je deze review leuk?

Vond je deze review over Vijf augurken leuk? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief van AGMJZo ontvang je mijn laatste blogposts steeds via mail. Driewerf hoezee!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

2 Reacties

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!