Dit was voor mij het allerbeste van 2017

Laat ons eerlijk zijn: 2017 is voorbijgevlogen. In die luttele 365 dagen heb ik weer tal van leuke dingen ontdekt geproefd, gezien, gehoord, gevoeld, ervaren…

Ik ben dankbaar voor alles wat 2017 mij geboden heeft. Jammer genoeg kan ik niet alles met jullie delen. Dan maar een best of 2017? Dan maar een best of 2017. Let’s cut to the chase!

Ik zou jullie hieronder willen inspireren met mijn neusje van de zalm op het gebied van cultuur, media, reizen, ervaringen – noem maar op – voor 2017. Wie weet maakt één van deze zaken jouw 2018 wel een beetje mooier?

Let’s go!

Beste film die ik zag in 2017: The Red Turtle

Ik hoor jullie denken “Komt ie nou met een tekenfilm af?”. Jep. ‘The Red Turtle‘ (Franse titel: ‘La Tortue rouge‘) is één van de bijzonderste films die ik ooit zag.

Deze animatiefilm uit 2016 is een samenwerking tussen legendarische Japanse animatiestudio Ghibli en Nederlands regisseur Michael Dudok de Wit. De film won de ‘Prix spécial du certain regard’ tijdens het filmfestival van Cannes en werd in 2017 genomineerd voor een Oscar.

Aan de hand van een fabel over een schipbreukeling die aanspoelt op een onbewoond eiland, vertelt ‘The Red Turtle’ op een prachtige manier over de mijlpalen in een mensenleven.

Alles klopt in deze film: de sfeer, de beelden, de muziek. Deze film zorgt voor een emotionele rollercoaster, maakt een diepe indruk en stemt nog láng na de aftiteling tot nadenken.

Nog nooit een “tekenfilm” voor volwassenen gezien? Geef ‘The Red Turtle’ een kans.

Beste serie die ik zag in 2017: Big Little Lies

‘Big Little Lies’ is een Amerikaanse miniserie die in 2017 werd uitgezonden op HBO. De serie vertelt het verhaal van 3 moeders in California. De ware aard van hun – op het eerste gezicht – perfecte leven wordt langzaam maar zeker ontsluiert en mondt zelfs uit in moord

‘Big Little Lies’ vertelt een emotioneel en intrigerend verhaal. De serie is prachtig in beeld gebracht en de muziek is bijzonder sfeervol. De personages worden mooi uitgewerkt en geloofwaardig vertolkt door onder meer Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley en Alexander Skarsgård.

Smaakvol, subtiel en onderhoudend. Komisch en dramatisch. Aanradertje!

Beste artiest die ik ontdekte in 2017: Leon Bridges

In dit geval brengt het ene toppertje het andere met zich mee. Ik ontdekte Leon Bridges dankzij ‘Big Little Lies’. Tja, wat kan ik zeggen: dit is muziek gadverdamme. Wat. Een. Ontdekking.

Ik heb een zwak voor soul, en veel beter dan dit wordt het niet. Bridges’ ambitie is ook duidelijk:

 “I’m not saying I can hold a candle to any soul musician from the ’50s and ’60s, but I want to carry the torch.

 Ik zou zeggen: ga ervoor Leon! Ik volg.

Beste boek dat ik las in 2017: Dark Matter

Beste boek dat in in 2017 las - Dark Matter van Blake Crouch - door AGMJ

Godmiljaar. ‘Dark Matter‘ van Blake Crouch is misschien wel het spannendste boek dat ik ooit heb gelezen. En dat van begin tot eind.

“Are you happy with your life?”

Dat zijn de laatste woorden die Jason Dessen hoort voor hij bewusteloos wordt geslagen door een gemaskerde ontvoerder. Daarna wordt hij wakker in een wereld die niet (meer) de zijne blijkt te zijn.

Meer wil en ga ik er niet over zeggen. Het is echt bijna onmogelijk om over ‘Dark Matter’ te spreken zonder ook maar iets te spoilen. Je zal me dus op m’n woord moeten geloven (ha!): dit is een van de beste sciencefiction thrillers die je ooit zult lezen. Hands down.

De plot zit bijzonder goed in elkaar en is meeslepend, verwonderend en diep menselijk. Het boek roept vragen en dilemma’s op over wetenschap, ons bestaan, levenskeuzes, niet gevolgde paden en over hoever mensen willen gaan om het leven te claimen waar ze van dromen (of om het terug te winnen). Ik heb mezelf héél vaak afgevraagd wat ik zou doen in Jasons plaats.

Misschien toch één tipje van de sluier: denk parallelle universa.

Beste culinaire ervaring van 2017: Goudt

Beste culinaire ervaring van 2017 - Goudt - door AGMJ

Even geleden kreeg ik een cadeaubon voor een restaurantbezoek aan Goudt van de lieve moeder van mijn vriendin. Dat bleek een waar prachtcadeau.

Zelden zo lekker gegeten! Gezellige, warme en smaakvolle setting. Attente, charmante bediening. Verfijnde, overheerlijke gerechten en smakencombinaties. Een avondje puur genieten.

Ik raad iedereen een avondje Goudt aan. Ik keer zelf ook zéker terug!

Beste reis van 2017: Sevilla

Pfoeh, dit was een moeilijke. Ik heb in 2017 enkele bijzonder leuke reizen gemaakt met bijzonder fijne mensen: Livigno, Sevilla, Oslo en Kopenhagen. Eigenlijk vallen ze niet te vergelijken.

Als ik er eentje moet kiezen die vast en zeker bij iedereen in de smaak zal vallen, dan is het wel Sevilla. Sevilla is een bijzonder sfeervolle stad met prachtige gebouwen, een rijke geschiedenis en heerlijke tapasbars. Ideaal voor een citytrip!

Het was bovendien mijn eerste reis met mijn vriendinnetje Cato, en ik kan jullie zeggen: het is ook een romantische stad! Of dit mijn keuze heeft beïnvloed? Tuurlijk niet. *kuch*

Beste reis 2017 - Sevilla

Beste aankoop van 2017: Nintendo Switch

Beste aankoop van 2017 - Nintendo Switch - door AGMJ

Ja ik ben een nerd. Dus ja, de kans dat m’n beste aankoop een gadget ging zijn was bijzonder groot. En ja ik ben een Nintendo-fanboy. Dus de kans was groot dat m’n beste aankoop een gadget van Nintendo ging zijn.

En zo geschiedde: op 2 maart – 1 dag voor de wereldwijde release! *smirk* – kreeg ik van m’n fantastische moeder een Nintendo Switch op skivakantie in Livigno (ik heb nooit gezegd dat het mijn aankoop moest zijn he!).

Het was liefde op het eerste gezicht. Het systeem is een elegante mix tussen een handheld en een home console. Je kunt dus zowel op je tv spelen als op verplaatsing (lees: in bed *kuch*).

Toegegeven: ik zweer vooral trouw aan Nintendo vanwege hun prachtgames. Maar toch: met de Nintendo Switch hebben ze een bijzonder mooie console op de markt gebracht. Ik heb er al tientallen uren plezier aan beleefd. Eén van mijn goede voornemens voor 2017 was meer gamen, het innerlijke kind terugvinden. En dat is meer dan gelukt dankzij de Nintendo Switch!

Beste game van 2017: The Legend of Zelda – Breath of the Wild

De beste game die ik in 2017 speelde was ‘The Legend of Zelda: Breath of the Wild‘. In dit spel kruip je in de huid van Link. Je wordt halfnaakt wakker uit een diepe slaap en hoort een mysterieuze vrouwenstem.

Geleidelijk aan ontdek je dat een groot kwaad – ‘Calamity Ganon‘ – 100 jaar geleden het koninkrijk Hyrule (jouw thuis) heeft verwoest. Je raakte gewond tijdens de strijd en werd naar een magische schrijn gebracht om te herstellen.

Voor ‘Calamity Ganon’ heel Hyrule kon verwoesten werd hij verzegeld in het kasteel van Hyrule door prinses Zelda. Zelda houdt Ganon nu al 100 jaar tegen, maar hij wordt steeds sterker en staat op het punt uit te breken. Zelda, daarentegen, raakt stilaan uitgeput.

Het is jouw taak – nu je hersteld bent – om opnieuw de krijger te worden die je ooit was en Zelda en Hyrule te redden. Je wordt echter wakker in een wereld die niet meer de jouwe is: prachtige, weidse natuur, maar achter iedere hoek schuilt gevaar. Je begint je avontuur met niets meer dan wat oude kleding…

Dit is een meesterwerk. Ik kan het niet anders zeggen. En dat is geen term die ik lichtjes gebruik. Dit is gewoonweg een meesterwerk. Ik heb zelden zoveel oog voor detail in een game gezien. Er is zoveel om van te houden in deze game, niet normaal:

 • Prachtige vormgeving
 • Een meeslepend verhaal dat je geleidelijk aan onthult
 • Een ongelooflijk mooie, uitgestrekte wereld waar je uren in kan ronddolen
 • Een voortdurend gevoel van avontuur, verwondering en mysterie
 • Sluwe, uitdagende vijanden
 • Subtiele verwijzingen naar andere games in de reeks
 • Honderden creatieve manieren om bepaalde doelen te bereiken
 • Schitterende muziek

Ik ben fan. Valt het op? Enkele eigen screenshots:

Beste bordspel dat ik ontdekte in 2017: Ekö

Ekö - Beste bordspel ontdekt in 2017 - door AGMJ

In november bezocht ik voor het eerst Spel 2017, een bordspellenbeurs in de Waagnatie in Antwerpen. Het leuke aan de beurs is dat je eerst bordspellen kunt uitproberen en ze vervolgens kunt kopen.

Terwijl ik op de beurs aan het rondkuieren was werd mijn aandacht getrokken door de mooie speldoos van Ekö. Toen ik het spel een eerste keer had gespeeld was ik verkocht.

Ekö is een abstract strategisch territoriumspel waarin 4 broers/keizers strijden om de nalatenschap van hun vader: het keizerrijk Ekö.

De speler die alle andere legers uitschakelt of als eerste 12 overwinningspunten behaalt door territorium te claimen of door vijandige generaals gevangen te nemen wint het spel.

Het leuke aan Ekö is dat de spelregels vrij tot zeer simpel zijn, maar ruimte bieden voor zeer veel tactiek en uitdagende, doordachte beslissingen. Eerder een spel onder vrienden dus. Voor kleine kinderen en niet-gamers is het misschien net iets te uitdagend.

Be sure to give it a try!

Wat vond je van mijn best of 2017?

Wat vond je van deze best of 2017? Heb je leuke nieuwe zaken ontdekt? Wat waren jouw hoogtepunten en ontdekkingen van 2017? Aarzel niet om ze hieronder te delen! Ik ben benieuwd!

Wil je mijn hoogtepunten en ervaringen in 2018 op de voet volgen? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief van AGMJZo ontvang je al mijn blogposts steeds in je mailbox. Driewerf hoezee!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 • 8
  Shares

Om nom nom reacties...