Skip to main content

Het bordspel Bad Bones leerde ik – hoe kan het ook anders – kennen op een board game beurs in Antwerpen. De leuke cover sprak me meteen aan + het is ontworpen door een Belg (David Flies)! Vind ik altijd leuk. Benieuwd of Bad Bones iets voor jou is? Lees dan zeker deze spelreview!

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Thema & vormgeving

Vredevolle rijken en charmante buren? Die behoren tot de verleden tijd in Bad Bones. Op een dag duiken er namelijk overal gewapende skeletten op aan de grenzen van je idyllische rijk. Eerst een aantal verkenners, maar al snel heuse hordes! (En dat stelletje botten ziet er niet vriendelijk uit…)

Je realiseert je al snel dat je buren eerder skeletten jouw richting uit zullen sturen dan dat ze je ter hulp zullen komen. Wat nu? Je held erop afsturen! Je draak erop loslaten! Muren bouwen! Vallen plaatsen! Magie gebruiken! Alles om die rotskeletten tot merg te herleiden!

Er is echter maar één manier om te overleven: de overrompeling uithouden tot je buren zwichten. Dat zou de aandacht van de aanvallers kunnen afleiden zodat ze zich eerder bij hen zullen vestigen dan bij jou. Waar wacht je nog op? Ten strijde! De laatste die standhoudt wint!

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Ondanks het eerder griezelige spelthema, werd het bordspel Bad Bones basic maar best leuk vormgegeven door Alexander Brick, Aoulad en Oliver Mootoo. Het thema – skeletteninvasie! – past ook héél mooi bij het spelmechanisme.

Het spelmateriaal is bovendien van goede kwaliteit – stevig karton en/of plastic – en de spelregels zijn leuk geïllustreerd en heel duidelijk. Niet onbelangrijk!

Opstelling

Bad Bones is snel opgezet. In het midden van de tafel komt één algemene trekzak met 180 skelettenfiches (met verschillende kleuren/symbolen) en één speelhulpbord met een volgfiche om de fasen van iedere ronde op te volgen. Daarna krijgt iedere speler:

  • 1 speelbord (je rijk)
  • 1 kerkhoftegel (waar je buren skeletten naartoe sturen)
  • 5 huistegels (die samen je dorp vormen)
  • 6 valtegels (2 muren, 2 katapulten, 1 draak en 1 schat)
  • 4 torendelen (die gestapeld een toren vormen pal in het midden van je rijk)

Tot slot plaats je je held op je toren en trek je 4 skelettenfiches uit de zak (één van elke kleur/symbool). Die skeletten plaats je in het bos aan de rand van je rijk op het overeenkomstige symbool, met hun punt naar het midden van het bord.

That’s it!

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Spelregels en spelverloop

Bad Bones is een “tower defense” bordspel voor 1 tot 6 spelers en duurt gemiddeld 30 minuten. Het spel werd bedacht door David Flies en mijn editie werd uitgegeven door Sit Down!

Elk spel bestaat uit verschillende rondes. En iedere ronde omvat 4 fasen (die je bijhoudt via het speelhulpbord):

  1. Beweeg je held
  2. Plaats een val of trek er één terug
  3. Beweeg de skeletten
  4. Nieuwe skeletten komen aan

Je speelt deze fasen in volgorde, maar tijdens iedere fase spelen alle spelers tegelijkertijd. Als minstens één speler uitgeschakeld wordt nadat de skeletten bewegen, eindigt het spel onmiddellijk.

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Fase 1: beweeg je held

Tijdens deze fase moet je je held één veld bewegen. Dat mag in alle richtingen, zelfs op je toren of vallen (zonder ze te triggeren).

Je held vernietigt alle skeletten op het veld waarnaar hij beweegt. Die vernietigde skeletten gaan terug de zak in!

Fase 2: plaats een val of trek er één terug

Tijdens deze fase kan je:

  • ofwel één val plaatsen (op een leeg veld),
  • ofwel één val terugtrekken,
  • ofwel niets doen.

Je kan vallen op je speelbord plaatsen om skeletten te bewegen of om ze van richting te veranderen (lees: je rijk uit te sturen).

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

In het basisspel zijn er 4 soorten vallen:

  • Muur: stuur skeletten een andere richting uit
  • Katapult: schiet skeletten naar je buren
  • Schat: trek skeletten aan naar een bepaald punt
  • Draak: laat skeletten wegvluchten in een richting naar keuze

Iedere val – behalve de schat – heeft twee verschillende zijden:

  • de ene kant toont een intacte val die nog niet getriggerd is door skeletten
  • de andere kant toont een beschadigde val

Zodra je een val plaatst, kan ze getriggerd worden (als er skeletten over wandelen). In dat geval draai je de intacte zijde van de val om naar de beschadigde zijde.

Als je een val – intact of beschadigd – terugtrekt, dan komt deze terug in je persoonlijke voorraad en kan je ze later weer inzetten.

Als je een beschadigde val niet tijdig terugtrekt voor er een skelet over wandelt, dan wordt ze voorgoed vernietigd en verdwijnt ze uit het spel.

Fase 3: beweeg de skeletten

Tijdens deze fase bewegen alle skeletten op je speelbord. Elk skelet beweegt één veld in de richting waarin zijn punt wijst.

Ieder skelet heeft een witte en een zwarte zijde. Zodra je een skelet beweegt, draai je deze om naar z’n andere zijde. Zo weet je makkelijk welke skeletten je deze ronde al hebt bewogen en welke niet!

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Het volgfiche op het speelhulpbord heeft ook een witte en een zwarte zijde. Zo kunnen alle spelers makkelijk zien welke zijde aan het einde van deze fase zichtbaar zou moeten zijn!

Op het speelbord zelf staan ook vaste pijlen (richting je toren en dorp). Als een skelet over één van deze pijlen beweegt, dan draait hij in deze richting.

Dat maakt het er niet makkelijker op om je hebben en houden te beschermen! Elk skelet dat je toren of dorp bereikt, vernietigt namelijk een torenverdieping of huis.

Als heel je toren OF al je huizen vernietigd zijn, dan eindigt het spel. Gebruik je held en vallen dus slim om skeletten weg te houden!

Wanneer een skelet je bord verlaat via het bos (of via een katapult), dan gaat het trouwens naar het kerkhof van een van je buren. Wat extra druk zetten daar… Muhaha!

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Fase 4: nieuwe skeletten komen aan

Tijdens deze fase trekt elke speler 3 willekeurige skeletten uit de zak en plaatst hij/zij deze op z’n kerkhof.

Daarna plaats je alle skeletten in je kerkhof – dus ook diegenen die je hebt “gekregen” van je buren – in je bos. Deze zullen het spel binnenkomen tijdens de volgende ronde. Je bent gewaarschuwd!

Einde van het spel

Als één of meerdere spelers uitgeschakeld worden (hun toren of dorp is volledig vernietigd), dan eindigt het spel na de lopende ronde.

De spelers die nog leven tellen daarna hun punten:

  • 1 punt per zichtbare ster op de intacte vallen in je voorraad
  • 1 punt per zichtbare ster op de vallen die nog op je speelbord liggen
  • 4 punten per verdieping in je toren die nog in het spel is
  • 3 punten per intact huis in je dorp

De speler met de meeste punten wint het spel!

Spelervaring

Wat ik zo leuk vind aan Bad Bones? Het lijkt op geen enkel ander spel dat ik ken én het is bijzonder intens. Zo intens! De spanning stijgt met de ronde.

Je wordt namelijk langzaam maar zeker overspoeld door steeds meer skeletten tot het water je aan de lippen staat.

In het begin van het spel schiet je nog lacherig ‘ns een skelet naar je buren; tegen het einde van het spel heb je echter geen katapulten meer en bid je dat je tegenstanders het nog zwaarder te verduren krijgen.

Je focus is overleven, roeien met de riemen die je hebt, terwijl de skeletten zich door je bossen wriemelen en zich in de richting van je toren en huizen begeven.

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Het is dus geen diepgaand strategisch spel. Het komt erop aan je held en je vallen slim in te zetten én tijdig weg te halen wanneer ze getriggerd zijn (anders worden ze vernietigd).

Daarbij is het altijd afwegen, want je mag maar één val ofwel plaatsen ofwel weghalen. Dat zorgt soms voor héél pijnlijke dilemma’s, zeker wanneer het einde nadert.

In het ideale geval vermorzel je meerdere skeletten tegelijkertijd met je held of stuur je er meerdere tegelijkertijd je rijk uit met je vallen (kan soms dé druppel zijn voor je tegenstanders). Anders haal je het niet!

Op het einde van het spel komen er zoveel skeletten uit zoveel verschillende richtingen dat alles nog moeilijk te managen valt. Uithouden is de boodschap!

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Tijdens iedere ronde trek je skeletten bij en krijg je “cadeautjes” van je buren. Daar moet je wat geluk mee hebben.

Trek je bijvoorbeeld veel rode skeletten? Dan heb je pech. Die zijn namelijk het snelst bij je dorp en/of torens (omdat ze er in rechte lijn op afstormen).

Trek je véél verschillende skeletten? Dan heb je ook pech. Want dan kan je ze moeilijk gezamenlijk vermorzelen of bijsturen en verlies je sneller vallen.

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Tijdens het spel is er niet zoveel spelersinteractie. Iedereen is erg gefocust op z’n eigen bord en overlevingskansen. De voornaamste interactie bestaat uit skeletten naar je buren sturen en eens arrogant in hun richting grijnzen. Sommige mensen vinden dat leuk, anderen totaal niet.

Naast de basisversie is er ook een geavanceerde versie. In deze geavanceerde versie krijgt iedere speler een startbudget waarmee hij/zij één heldenwapen (met een speciaal effect) en andere/extra vallen kan kopen.

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Het effect van je wapen wordt beschikbaar als je held 3 skeletten tegelijkertijd verslaat. Zo mag je met de teleportatiestaaf in dat geval bijvoorbeeld je held onmiddellijk naar de top van je toren bewegen. Handig, want je held beweegt normaal gezien erg traag!

De extra vallen vond ik zelf niet zo’n meerwaarde ten opzichte van de basisversie, al zijn er zeker wel een aantal leuke die het spel een héél klein beetje diverser maken.

Als je dat wenst kan je bovendien ook spelen met ‘hoofdskeletten’ (te herkennen aan hun oranje rand). Deze skeletten maken dit pittige spel nog een pakje pittiger met hun speciale eigenschappen!

Bad Bones - Hoofdskeletten - AGMJ

Zo is het ‘hoofdspook’ bijvoorbeeld onsterfelijk (gaat nooit terug de zak in) en verlies je het spel onmiddellijk als de ‘skelettenkeizer’ op je toren of dorp beweegt. Auch!

Tot slot heeft het spel ook een coöperatieve én een solospelvariant. Voor ieder wat wils!

Desondanks speel ik vaak maar één potje als ik het spel uit de kast haal. Bad Bones op zich biedt namelijk iets te weinig variatie en verslaving om het te “bingen”. ’t Is wel eens leuk dus!

OOK INTERESSANT

AGMJ's Bordspellen Top 100

Op zoek naar leuke nieuwe spellen?

20 leuke gezelschapsspellen voor 2 personen - AGMJ

Toegankelijkheid

Bad Bones is makkelijk om aan te leren en om te spelen, en dat voor alle leeftijden. Zoals gezegd zijn de spelregels ook goed uitgelegd en geïllustreerd.

Je moet vaak véél kleine dingen (lees: je skeletten en vallen) in de gaten houden, maar daar helpt het speelhulpbord je bij.

Bad Bones is eenvoudig en luchtig, maar ook intens en pittig! Daardoor kunnen zowel ervaren als minder ervaren spelers ervan genieten, maar is het geen spel dat je 10 keer na elkaar speelt.

Bordspel review Bad Bones - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Conclusie: Bad Bones in huis halen of niet?

Bad Bones is een leuk en luchtig familiespel waarin spelers een skeletteninvasie zo lang mogelijk proberen uit te houden, terwijl er steeds meer skeletten hun rijk binnenvallen!

Daarbij roei je met de riemen die je hebt – je held en je vallen – om je toren en je dorp te beschermen. Geen diepgaande strategie uitstippelen dus, maar snel en slim schakelen!

Het spel is makkelijk, vlot en toegankelijk, maar ook uitdagend en intens. De spelersinteractie is wel zeer beperkt: je bent vooral gefocust op je eigen hachje.

Er komt een klein beetje geluk bij kijken. Je hebt namelijk niet in de hand welke skeletten je trekt en welke skeletten je tegenstanders op je afsturen, maar verder moet jij het wel volledig zelf zien te redden!

Een leuk tussendoortje voor zowel gelegenheids- als ervaren spelers, al zal je zelden heel veel potjes na elkaar spelen.

Omdat het intens is, maar vooral ook omdat het spel op zich iets te weinig variatie en verslaving biedt, of je nu de basis-, geavanceerde, coöperatieve of soloversie speelt.

30 min.
1-6 spelers
+8 jaar

Score

Thema & vormgeving

70%

Opstelling

80%

Gameplay

75%

Toegankelijkheid

80%

Pros & cons

  • spannend en intens
  • uniek spelmechanisme
  • makkelijk, vlot en toegankelijk
  • iedereen speelt tegelijk
  • kwalitatief spelmateriaal
  • duidelijke spelregels
  • kleine geluksfactor
  • beperkte variatie / weinig replay
  • beperkte interactie

Bad Bones kopen?

Wil je deze Bad Bones spelreview delen?

Wat vond je van deze Bad Bones spelreview? Zin om het zelf te spelen? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!