5 modedocumentaires die je moet zien
Weet je, ik hou van modedocumentaires. Ze geven een fascinerende blik achter de schermen van de mode-industrie, -geschiedenis en haar iconen die je nauwelijks elders te zien krijgt.
Hou jij van mode en ben je op zoek naar leuke modedocumentaires? Hieronder lijst ik enkele van m’n persoonlijke favorieten op. Een boeiend en divers lijstje!
Geniet ervan!
1. Valentino: The Last Emperor
‘Valentino: The Last Emperor‘ uit 2008 is de eerste modedocumentaire die ik ooit zag… en het is altijd mijn favoriet gebleven.
De documentaire gaat over het leven en werk van Italiaans designer en creatief genie Valentino Garavani, zijn relatie met z’n business en levenspartner Giancarlo Giammetti en ruimere thema’s binnen de modewereld.
Waarom je deze documentaire gezien moet hebben?
- je ontdekt dat Valentino nooit een legende zou zijn geworden zonder z’n business partner Giammetti
- je krijgt een glamoureuze blik achter de schermen van het modehuis en het atelier van de designer
- je ontdekt waarom couture kunst is met een grote K en ziet helaas ook dat het vak bijna uitgestorven is
- je kan genieten van prachtige beelden, designs en decors
- de docu toont ontroerende en emotionele momenten, zoals de overname van het merk door textielgiganten, maar brengt ook de kleine kantjes van Valentino en Giancarlo in beeld (het zijn soms bitsige kibbelaars!)
- de docu eindigt met een spectaculair feest ter ere van Valentino’s “pensioen”
Meer info over deze modedocumentaire
- Jaar: 2008
- Regisseur: Matt Tyrnauer
- Duur: 96 minuten
2. McQueen
‘McQueen’ vertelt het fasinerende levensverhaal van controversieel Brits ontwerper Lee Alexander McQueen, de zoon van een taxichauffeur en een lerares die uitgroeide tot een van ’s werelds grootste designers.
De documentaire is een intieme onthulling van McQueen’s leven en werk, die getuigden van zowel grootse inspiratie en creativiteit (hij werkte voor de grootste modehuizen) als kwelling (hij kampte met drugs depressie en pleegde zelfmoord).
Zijn designs toonden een ongeziene ‘woeste schoonheid’ of ‘savage beauty’, veel durf en levendigheid.
Niet te missen!
Waarom je deze documentaire gezien moet hebben?
- je krijgt zowel een emotioneel diepgaand verhaal als visueel straffe beelden te zien
- de muziek is prachtig
- je leert Alexander McQueen kennen als de bijzondere getormenteerde designer die hij was
- je leert meer over McQueens getroebleerde vriendschap met Isabella Blow, de fashion influencer die zijn eerste collectie opkocht
- je krijgt een volledig portret van deze complexe kunstenaar te zien
Meer info over deze modedocumentaire
- Jaar: 2018
- Regisseur: Ian Bonhôte en Peter Ettedgui
- Duur: 111 minuten
3. Iris
‘Iris‘ is een documentaire over het leven van Iris Apfel (1921), charismatische zakenvrouw, interieurdesigner en mode-icoon uit New York en haar man Carl (1914).
Het koppel richtte een succesvolle textielfirma op en reisde de hele wereld rond. Tijdens haar reizen kocht Iris unieke en vaak niet-Westerse kleding en accessoires.
Zo bouwde ze een unieke collectie op, waarvan delen in diverse musea werden tentoongesteld. Uiteindelijk groeide Iris uit tot een mode-legende in New York, bekend om haar extravagante, kleurrijke stijl, die haar oude dag vult met stylen, interviews, lezingen, enz.
Als modeliefhebber had ik Iris al wel eens de revue zien passeren, maar ik kende ze eigenlijk niet. Sinds deze documentaire ben ik absoluut fan van deze unieke, sterke en grappige vrouw.
Waarom je deze documentaire gezien moet hebben?
- je leert de 93-jarige Iris Apfel kennen: een flamboyante maar nuchtere bejaarde levensgenieter boordevol energie
- je ontdekt Iris haar unieke stijl, visie en collectie
- Iris spuwt de ene na de andere oneliner: van modequotes tot grapjes en levenswijsheden
- je leert ruimer denken over mode dankzij de extravagante stijl van Iris en haar open-minded instelling
- je bent getuige van de vertederende relatie tussen Iris en haar man Carl, een sterk koppel vol liefde en speelsheid
- je ziet hoe Iris als gastprofessor de komende generaties probeert te inspireren
Meer info over deze modedocumentaire
- Jaar: 2014
- Regisseur: Albert Maysles
- Duur: 79 minuten
4. Franca: Chaos and Creation
‘Franca: Chaos and Creation‘ is een documentaire over Franca Sozzani, straffe tante die 30 jaar hoofdredactrice was bij Vogue Italia en een blijvende invloed heeft nagelaten op modemagazines sinds de jaren ’80.
Ze ontketende een moderevolutie door onconventionele onderwerpen te belichten en mode, concept art en fotografie sterk te combineren. Zo creëerde ze onder meer enkele van de meest iconische magazinecovers uit de modegeschiedenis.
Deze docu werd gemaakt door Francesco Carrozzini, Franca’s zoon en laat naast Franca zelf vrienden en collega’s zoals Karl Lagerfeld, Bruce Weber en Baz Luhrann aan het woord. Daardoor krijg je ook een unieke kijk op haar privéleven.
Waarom je deze documentaire gezien moet hebben?
- je leert deze mysterieuze, intrigerende vrouw op een unieke manier kennen
- of Franca een sympathieke vrouw was, laat ik je zelf uitvissen, maar respect verdient ze sowieso!
- je ontdekt hoe zij een blijvende invloed naliet op modemagazines
- je leert meer over de controverse die modemagazines kunnen ontketenen als ze maatschappelijke thema’s aankaarten via sterke visuals
- het geheel is intiem en artistiek in beeld gebracht door haar zoon
Meer info over deze modedocumentaire
- Jaar: 2016
- Regisseur: Francesco Carrozzini
- Duur: 80 minuten
5. The True Cost
Weet je, ergens weten we allemaal wel dat er een reden is waarom de T-shirts die we kopen bij ketens zoals H&M, Zara en Forever 21 zo spotgoedkoop zijn, maar veel mensen denken niet verder na, zijn bang om dieper te graven of geven er niet genoeg om.
‘The True Cost’ is een documentaire die de “echte kostprijs” van ‘Fast Fashion’ voor de mens (vooral in derdewereldlanden) en het milieu onder de loep neemt.
Het verhaal is fascinerend, maar niet mooi. Een must voor iedere modeliefhebber die meer wilt weten over de impact van mode op onze wereld.
Waarom je deze documentaire gezien moet hebben?
- je leert meer over de desastreuze impact die fast fashion op derdewereldlanden en het milieu heeft, van de chemicaliën op genetisch gemodificeerd katoen en in leerlooierijen tot doden vanwege slechte werkomstandigheden
- je wordt meegenomen op wereldreis van donkere sloppenwijken naar heldere modeshows
- deze documentaire stemt iedereen tot nadenken over de kleding die we kopen, consumentisme en kapitalisme in het algemeen
- de documentaire toont inspirerende verhalen van zowel nobele onbekenden die streven naar een beter leven als influencers zoals Stella McCartney en Livia Firth
Meer info over deze modedocumentaire
- Jaar: 2016
- Regisseur: Andrew Morgan
- Duur: 92 minuten
Leuk artikel?
There's more where that came from. Volg AGMJ via mail en mis niets!
Wat vond je van mijn top 5 documentaires over mode?
Vond je mijn top 5 modedocumentaires leuk? Hebben ze je geïnspireerd? Mooi zo! Alvast bedankt om dit artikel te delen via sociale media!
Welke modedocumentaires zou jij graag zien en waarom? Of heb je zelf nog aanraders? Deel je mening zeker onderaan deze pagina. Ik ben benieuwd!