Skip to main content

Ik weet nog goed waar ik het spel Takenoko heb gekocht: op een beursstand tijdens de FACTS-conventie. De dame achter het standje vroeg me waar ik precies naar op zoek was.

Toen ik zei dat ik een leuk en licht nieuw spel zocht dat mijn vriendin, vrienden en familie ook leuk zouden vinden, haalde ze meteen Takenoko boven: de schattigste doos die ik ooit heb gezien. En ik nam ze mee.

Benieuwd of ik toen gevonden heb wat ik zocht? Lees dan zeker deze Takenoko review! Beginnen doen we met een kort overzichtje:

Board Game Review - Takenoko Review - Doos - door AGMJ - II

Thema & Vormgeving

Na vele onenigheden zijn de diplomatieke betrekkingen tussen Japan en China eindelijk weer op de goede weg. Om deze vrede verder te bezegelen heeft de Chinese Keizer aan de Japanse Keizer een heilig dier geschonken: een reuzenpanda!

In Takenoko (Japans voor bamboescheut trouwens) krijgen de hofleden – de spelers – van de Japanse Keizer de opdracht om voor de panda te zorgen door zijn bamboetuin te onderhouden met behulp van de Keizerlijke tuinman.

De speler die het meeste bamboe laat groeien, zijn land het beste beheert en de kwetsbare panda voedt wint het spel!

Takenoko Review - Comic - Takenoko bordspel review - De Keizerlijke tuinman VS de reuzenpanda

Takenoko is boven alles een gebalanceerd spel (Eurogame) dat schattig en kleurrijk vormgegeven werd door Nicolas Fructus, Picksel en Yuio. Het thema is ook elegant verweven met het spelmechanisme.

Het spelmateriaal is zeer mooi en van goede kwaliteit. De meeste componenten zijn van stevig hout (bamboescheuten, irrigatiekanalen, actiefiches en dobbelsteen) en kregen een fris kleurtje.

De Reuzenpanda en de Keizerlijke tuinman zijn fijn afgewerkte plastic figuurtjes en de perceeltegels zijn mooi geïllustreerd en van stevig karton. Alle componenten kunnen bovendien ordelijk en overzichtelijk opgeborgen worden in de spellendoos.

Doos - Takenoko bordspel review - De Keizerlijke tuinman VS de reuzenpanda via AGMJ

Opstelling

Takenoko is snel opgezet. 5 minuten max. Je start het spel met één centrale “vijvertegel” in het midden van het speelveld. Daarop zet je de panda en de tuinman.

Dan is het tijd voor een aantal trekstapels:

  • De perceeltegels worden geschut en gebundeld tot een trekstapel.
  • Daarnaast komt een algemene voorraad irrigatiekanalen en perceelverbeteringen.
  • Verder worden er nog drie trekstapels naast het speelveld gelegd met 3 soorten kaarten/opdrachten:
    • perceelopdrachten,
    • tuinmanopdrachten
    • en pandaopdrachten.

Tot slot wordt de “Keizerkaart” apart gelegd tot het einde van het spel.

Takenoko Review - Opstelling - Takenoko bordspel review - De Keizerlijke tuinman VS de reuzenpanda via AGMJ

Iedere speler krijgt vervolgens 2 actiemarkeringen, een kaart van elke soort en een individueel bord met een overzicht van alle mogelijke weersomstandigheden, acties en zijn persoonlijke voorraad bamboescheuten, irrigatiekanalen en perceelverbeteringen.

Kortom: moeilijk is het allemaal niet!

Takenoko Review - Spelersbord - Takenoko bordspel review - De Keizerlijke tuinman VS de reuzenpanda via AGMJ

OOK INTERESSANT

AGMJ's Bordspellen Top 100

Op zoek naar leuke nieuwe spellen?

20 leuke gezelschapsspellen voor 2 personen - AGMJ

Spelregels en spelverloop

Takenoko is een landbouwspel voor 2 tot 4 spelers en duurt gemiddeld 45 minuten. Het spel werd bedacht door Antoine Bauza en uitgegeven door onder meer Asmodee, Bombyx, Matagot en Pure Arts.

Takenoko draait om opdrachten vervullen voor de Japanse keizer. Er zijn 3 soorten opdrachten:

  • Perceelopdrachten: leg je percelen op een specifieke manier aan.
  • Panda-opdrachten: voed de panda met de gevraagde bamboesoorten (er zijn 3 kleuren).
  • Tuinmanopdrachten: laat bepaalde bamboesoorten tot een specifieke hoogte groeien op specifieke percelen.

Takenoko Review - Kaarten - Takenoko bordspel review - De Keizerlijke tuinman VS de reuzenpanda via AGMJ

Iedere opdracht die je vervult levert winstpunten op. De speler die op het einde van het spel de meeste winstpunten heeft verdiend, wint het spel!

Als speler heb je 2 taken tijdens je beurt waarmee je opdrachten kunt krijgen en/of vervullen:

  1. Gooi met de weerdobbelsteen om de weersomstandigheden te bepalen. Iedere weersomstandigheid heeft een gunstig effect voor jou.
  2. Voer 2 verschillende acties uit en vervul opdrachten.

Als speler kun je kiezen uit 5 mogelijke acties:

  1. Nieuwe percelen trekken van de trekstapel, er eentje kiezen en die op het speelveld plaatsen.
  2. Een irrigatiekanaal nemen en eventueel meteen gebruiken om land te irrigeren. Alleen op geïrrigeerde percelen kan bamboe groeien!
  3. De tuinman in rechte lijn over de percelen verplaatsen. Hij groeit een bamboesectie op het perceel waar hij eindigt en op alle omliggende percelen in dezelfde kleur.
  4. De panda in rechte lijn over de percelen verplaatsen. Hij eet een bamboesectie op het perceel waar hij eindigt. De speler krijgt die bamboesectie.
  5. Een opdrachtkaart naar keuze trekken en die aan je hand toevoegen.

Takenoko Review - Acties - Takenoko bordspel review - De Keizerlijke tuinman VS de reuzenpanda via AGMJ

Tot slot zijn er ook “perceelverbeteringen“. Deze kunnen tijdens de beurt van een speler gelegd worden, maar enkel op een perceel zonder bamboe.

Er zijn 3 soorten verbeteringen:

  1. Omheining: beschermt bamboe op het perceel tegen de panda.
  2. Mest: bevordert de groei van bamboe op het perceel.
  3. Waterpartij: irrigeert een perceel zonder irrigatiekanaal.

Takenoko Review - Perceelverbeteringen - Takenoko bordspel review - De Keizerlijke tuinman VS de reuzenpanda via AGMJ

Als speler ga je dus doelgericht nieuw land leggen, irrigeren, bamboe doen groeien en bamboe eten om opdrachten te vervullen.

Het einde van het spel wordt ingezet als één speler als eerste een bepaald aantal opdrachten heeft vervuld (hangt af van het spelersaantal). Die speler krijgt ook meteen de Keizerkaart die 2 winstpunten waard is.

De andere spelers krijgen dan elk nog een laatste beurt om zoveel mogelijk winstpunten en mogelijk de overwinning binnen te halen. De speler met de hoogste score wint het spel en krijgt de felicitaties van de keizer!

Spelervaring

Om Takenoko te winnen heb je een combinatie van geluk en tactiek nodig. Een goede worp met de weerdobbelsteen kan je vaak een heel eind op weg helpen. In bepaalde situaties ga je dan ook echt hopen op een bepaalde worp.

De teerling brengt willekeur in het spel, maar niet in die mate dat je letterlijk een beurt ‘buiten spel’ wordt gezet, zeker niet als je diverse soorten opdrachten op hand hebt. Verder moet je natuurlijk ook wat geluk hebben met de opdrachten die je trekt.

Naast een gezonde dosis geluk heb je in Takenoko de keuze uit enkele leuke, snelle en simpele tactische beslissingen. Beurten duren dan ook niet lang en verlopen doorgaans zeer vlot.

Takenoko Review - Takenoko bordspel review - De Keizerlijke tuinman VS de reuzenpanda via AGMJ

Er zijn drie manieren om punten te scoren, en iedere manier vereist een andere aanpak. Soms help je elkaar onbewust, soms werk je elkaar tegen. Spelers met een andere aanpak hebben vaak immers tegenstrijdige belangen (groeien VS eten).

Vaak moet je dan ook erg snel van strategie veranderen omdat andere spelers jouw plan om een opdracht binnen te halen al dan niet bewust dwarsbomen. Dat maakt het net spannend en interessant natuurlijk.

Het is dus geen spel van langdurige en diepgaande strategieën uitstippelen,  eerder van voortdurend tactisch schakelen en snel beslissen.

Het spel is leuk met twee, maar nog leuker met 3 of 4. Meer drama! Meer sfeer! De vele opdrachten maken het moeilijk om in te schatten wie nu precies aan de leiding staat. Bovendien worden er naar het einde van het spel toe steeds meer opdrachten steeds sneller voltooid. Spannend!

Board Game Review - Takenoko Review - Voorbeeld opstelling - door AGMJ

Toegankelijkheid

Takenoko is makkelijk om aan te leren én om te spelen, en dat voor alle leeftijden. In minder dan 10 minuten is iedereen ermee weg. De spelregels zijn bovendien goed uitgelegd en leuk en helder geïllustreerd.

Dat maakt Takenoko zeer toegankelijk, zowel qua vormgeving als qua uitdaging en moeilijkheidsgraad. Ik zie ervaren spelers het spel wel minder snel uit de kast halen, eerder als luchtig tussendoortje of ‘gateway’ of in het gezelschap van minder ervaren spelers, familie of vrienden.

OOK INTERESSANT

AGMJ's Bordspellen Top 100

Op zoek naar leuke nieuwe spellen?

20 leuke gezelschapsspellen voor 2 personen - AGMJ

Bordspel Takenoko – Conclusie

Takenoko is een mooi, leuk en licht familiespel waarin spelers concurreren om de gunst van de Japanse keizer door zijn tuin aan te leggen, bamboe te planten en zijn reuzenpanda te voeden.

Het spel is makkelijk, toegankelijk en speelt vlot. Beurten duren niet lang en het spel zelf duurt meestal niet langer dan een uurtje.

Er is een component geluk in het spel afhankelijk van teerlingworpen en de kaarten die je trekt, maar dat zijn geen spelbedervers.

Takenoko is niet erg diepgaand en draait niet om strategische langetermijnbeslissingen. Je speelt daarentegen kort op de bal met de middelen die je hebt.

Meer ervaren spelers snakken wellicht naar iets meer diepgang, maar kunnen er ook zeker van genieten als tussendoortje. Toch zie ik Takenoko vooral schitteren bij vrienden, familie en mensen die niet vaak bordspellen spelen.

Een leuke avond gegarandeerd!

45-60 min.
2-4 spelers
+8 jaar

Score

Thema & vormgeving

90%

Opstelling

80%

Gameplay

80%

Toegankelijkheid

80%

Pros & cons

  • eenvoudig, luchtig en gevarieerd
  • mooi en schattig vormgegeven
  • degelijk spelmateriaal
  • leuk spelregelboekje met comics
  • geluk speelt belangrijke rol

Takenoko kopen?

Wil je mijn Takenoko spelreview delen?

Wat vond je van deze Takenoko spelreview? Zin om het zelf te spelen? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!