Skip to main content

Na het werk heb ik soms echt geen zin om te koken, maar wel zin in een gezonde verse maaltijd. Bij voorkeur lekker. Enter deze gegrilde zalm met dukkah op een bedje van erwtenpuree met munt. Voor mij toch wel twee onverwacht fijne ontdekkingen.

De gegrilde notenmix – de “dukkah” – geeft het gerechtje een yummy crunch, en de erwtenpuree met munt en citroen biedt wat heerlijke frisheid. Topcombo! Last but not least: dit gerechtje staat in 20 à 25 minuten op tafel!

Hoofdgerecht

2 personen

20-25 min.

Gegrilde zalm met dukkah op een bedje van erwtenpuree met munt - Recept - AGMJ - G

Ingrediënten

Voor deze gegrilde zalm met dukkah op een bedje van erwtenpuree met munt heb je volgende ingrediënten nodig:

Dukkah-recept
  • 3 el pistachenoten
  • 1 el amandelen
  • 1 el sesamzaad
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl korianderpoeder
  • ½ tl zout
  • ½ tl suiker
  • Snufje sumak (vind je bvb. in de Albert Heijn)
Erwtenpuree met munt
  • 400 g erwten (blik)
  • 4-5 el verse munt
  • 3-4 el citroensap
  • Optioneel: 2 el room
Gegrilde zalm
  • 2 verse zalmmoten
  • olijfolie
  • citroensap
  • zeezout

Bereiding

Stap 1: Dukkah-recept met pistache en sesam

Dukkah is een Midden-Oosters mengsel van geroosterde noten en specerijen en komt oorspronkelijk uit Egypte. Makkelijk om te maken én heerlijk op gegrilde zalm.

Voor dit dukkah-recept meng je gewoon alle ingrediënten bij elkaar en maal je ze kort (!) grof in een blender/keukenrobot.

Gegrilde zalm met dukkah op een bedje van erwtenpuree met munt - Recept - AGMJ

Stap 2: Erwtenpuree met munt

Het dukkah-recept is al makkelijk, maar de erwtenpuree met munt is al niet veel moeilijker:

  • Hak de munt fijn en doe deze samen met alle andere ingrediënten in een kom.
  • Pureer de helft grof met een mixer of stamp grof met een vork. Hoeft allemaal niet te fijn.

Stap 3: Gegrilde zalm

  1. Verwarm de grill van je oven voor en zet een grillpan op een hoog vuur.
  2. Bestrijk de zalm aan beide kanten met olie, besprenkel hem met citroensap en breng op smaak met peper en zout.
  3. Gril één kant 2-3 minuten tot de zalmmoot halfgaar is.
  4. Draai de zalm om en druk de dukkah rijkelijk maar voorzichtig op de zalm.
  5. Zalm bijna gaar? Zet de pan nog heel even onder de grill tot de dukkah begint te verkleuren. (Hou ‘m wel in de gaten!)
  6. Schep de munterwten op een mooi bord en serveer er de zalm op.

Fris wit wijntje erbij, en smakelijk!

Kookinspiratie nodig?

De leukste kookboeken vind je hier!

Snuister nu

Ook zin in deze gegrilde zalm met erwtenpuree?

Heb je zin om deze gegrilde zalm met dukkah op een bedje van erwtenpuree met munt eens te maken? Of heb je dit recept al uitgeprobeerd? Deel je ervaringen hieronder of deel het recept via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!