Bloggen? Daar kruipt tijd in. Veel tijd. Belachelijk veel tijd. Believe you me. Je kan het dus maar beter zo efficiënt mogelijk aanpakken, am I right? (I am right.)
Gelukkig bestaan er tal van online blogtools om het leven van bloggers net dat tikkeltje aangenamer te maken.
Ziehier mijn lijstje met slimme blogtools die ik steeds opnieuw gebruik om mijn digitale liefde te verspreiden… (I heard it.)
Vámonos compañeros!
Online blogtools: mijn favorieten
1. Feedly
Als blogger volg ik zelf bijzonder veel blogs, zowel voor entertainment als ter inspiratie.
Met Feedly verzamel je alle blogs die je wilt volgen op één plek en kun je ze makkelijk categoriseren per onderwerp.
Feedly toont je alle nieuwe berichten die verschijnen op deze blogs. Zo blijf je steeds op de hoogte.
Je kunt er makkelijk doorheen scrollen of klikken en interessante posts opslaan om ze later te lezen of te gebruiken.
2. Pinterest
Pinterest is een bijzonder fijn sociaal netwerk, maar ik gebruik het ook echt als blogtool om visuele inspiratie op te doen en moodboards samen te stellen.
Als ik bijvoorbeeld een outfitcollage samenstel voor een blogpost, dan pin ik alle mooie kleding die ik op talloze kledingwebsites vind eerst op (geheime) Pinterest boards. Daarna kan ik makkelijk selecteren, mixen en matchen!
3. WordPress
Mijn blog draait op WordPress. WordPress is gratis software waarmee je je blog snel en efficiënt kunt beheren. Dat gaat van het schrijven van leuke teksten en het toevoegen van afbeeldingen en andere media tot het ordenen en inrichten van je webpagina’s.
Ik beveel WordPress warmpjes aan bij iedereen die een nieuwe blog wil starten. WordPress is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en flexibel. Bovendien kun je je blog volledig zelf vormgeven met handige plug-ins (lees: extensies of uitbreidingen) en een leuk thema. Zelf gebruik ik Salient.
Geen idee hoe je je eigen WordPress blog kunt opstarten? Als je Bluehost als webhost kiest (zoals ik) dan ben je na een paar klikken online! Driewerf hoezee!
4. Google Zoekwoordplanner
Als je goed wilt scoren in Google met je blogpublicaties, dan moet je iedere publicatie opbouwen rond 1 onderwerp of zoekwoord(zin). Zoekwoorden zijn die woorden die mensen intypen in Google als ze op zoek zijn naar bepaalde info.
Hoe weet je welke zoekwoorden mensen vaak intypen in Google? Dankzij de Google Zoekwoordplanner!
Je geeft een of meerdere woorden in in de tool, en deze blogtool vertelt je hoeveel mensen er maandelijks gemiddeld op zoek zijn naar deze woorden via Google Zoeken. Ga voor populaire zoektermen!
Magic!
PS: Gratis, maar je moet wel eerst een Google Ads account aanmaken…
Update: Er is nu ook een prachtig alternatief voor de Zoekwoordplanner: Ubersuggest! Gratis en geen account vereist!
5. Yoast SEO
Als je blogt dan wil je natuurlijk gelezen worden. Er zijn verschillende manieren om lezers aan te trekken voor je blog, maar mijn persoonlijke favorieten zijn Google en sociale media.
Wil je bezoekers naar je blog halen via Google? Dan moet je je blog posts “optimaliseren” voor zoekmachines zoals Google en Bing via zoekmachineoptimalisatie of SEO (Search Engine Optimalization).
Google is slim, maar nog niet zo slim als mensen. Via SEO geef je Google eigenlijk de pap in de mond: je vertelt de zoekmachine precies waar je publicaties over gaan.
Dat doe je door op een specifieke manier te schrijven en bepaalde zoekwoorden (zie Zoekwoordplanner) op strategische plaatsen in je blogpost te verwerken, bijvoorbeeld in de titel en subtitels.
De Yoast SEO plugin voor WordPress vertelt je precies hoe je je blogteksten kunt verbeteren voor Google. En als Google je blog begrijpt, dan is de kans groter dat je:
- op pagina 1 van de zoekresultaten verschijnt voor een specifiek onderwerp
- en dat Google je publicaties toont aan meer en vooral de juiste mensen.
Superhandige blogtool!
6. Evernote
Met Evernote kun je snel en efficiënt notities (lees: blog posts) maken, categoriseren en labelen. Ik gebruik Evernote om lijstjes met blogideeën te maken, inspiratie te verzamelen en om blogs uit te schrijven.
Je kunt je notities steeds raadplegen op je computer, tablet of smartphone via de Evernote app, of je kunt ook gewoon online inloggen. Evernote synchroniseert je schrijfsels op al je apparaten. Zo heb je je notities dus altijd en overal bij je!
Wat ik ook bijzonder leuk vind aan Evernote is de minimalistische teksteditor. Vaarwel afleiding! Hallo creativiteit!
Oh en voor ik het vergeet: met de Evernote web clipper voor Chrome, Firefox, etc. kun je snel en eenvoudig interessante links, screenshots en afbeeldingen opslaan voor later gebruik of ter inspiratie.
7. Canva
Met Canva maak je snel en eenvoudig bijzonder mooie afbeeldingen voor je blog, sociale media, mailings, enz.
Je geeft simpelweg aan voor welk medium je een afbeelding wenst, bijvoorbeeld een Facebook post, en Canva maakt stante pede een afbeelding op met de juiste afmetingen.
Vervolgens kan je kiezen uit tal van mooie vooropgemaakte sjablonen en ze naar wens aanpassen.
Canva werkt met een drag-and-dropsysteem. Selecteer links in het menu een leuke figuur, tekst of afbeelding en sleep ze naar je afbeelding. Daarna kun je de grootte, kleur, enz. aanpassen tot de puntjes op de i staan!
En dan? Downloaden maarrrrrr! Echt een aanrader. Gratis en al.
PS: Ik zou hier Adobe Photoshop ook graag even een eervolle vermelding willen geven. Zowat de meest uitgebreide tool om foto’s te maken en te bewerken. Ik maak er dagelijks gebruik van. Geen budget voor Photoshop? Probeer Pixlr.com.
Ik vrees echter dat Photoshop voor veel mensen iets te overweldigend is. Daarom steelt Canva vandaag de show!
8. Giphy
GIFs zijn geinig. Ze leuken alles op. Ben je op zoek naar leuke GIFs of wil je een GIF maken van je eigen foto’s of video’s? Dan is GIPHY the place to be!
9. Kraken.io en WP Smush
Zowel Google als je lezers vinden het leuk als je website snel laadt. En zware afbeeldingen? Die vertragen de laadtijd van je blog enorm.
De oplossing? Comprimeer ze met blogtools zoals Kraken.io (gebruik de web interface) of een WordPress plug-in zoals WP Smush. Ze verkleinen je afbeeldingen door overbodige info te strippen, en je merkt het verschil NIET!
10. IFTT
If This, Then That (IFTT) is een handige blogtool waarmee je blogtaken kunt automatiseren. Zo bespaar je veel tijd!
Het principe is eenvoudig: je selecteert een trigger (if this [happens]) en een gevolg (then that [happens]). Daarna doet IFTT deze taak voortaan voor jou! Automatisch en al.
Enkele voorbeeldjes:
- Als ik een foto op Instagram post, sla deze dan automatisch op in Dropbox.
- Als iemand me op Twitter volgt, stuur hen dan automatisch dit dankbericht.
- Als ik een blogpost op WordPress publiceer, deel deze dan automatisch op mijn Facebookpagina.
De mogelijkheden zijn oneindig! Handig, toch?
11. Facebook, Instagram en Twitter
Misschien wat te voor de hand liggend, maar ik ga ze toch vermelden. Sociale media zoals Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest (en LinkedIn for some) zijn nu eenmaal goede blogtools om je publicaties te delen met de wereld en een community op te bouwen.
Toegegeven, bij mij staat die community nog serieus in de kinderschoenen, maar ik krijg zeker wel bezoekers via deze kanalen. Alle beetjes helpen!
12. Buffer en Hootsuite
Als je je blogposts publiceert, dan moet je ze ook steeds promoten op sociale media om die felbegeerde nieuwe en oude bezoekers aan te trekken.
Er zijn echter tal van sociale media. Bovendien ben je niet altijd online wanneer je volgers online zijn.
In dat geval zijn social media management tools zoals Buffer en Hootsuite echt een geschenk uit de hemel.
Met deze blogtools kun je makkelijk social media posts opmaken, inplannen en/of publiceren voor diverse sociale media tegelijk.
Dat bespaart je veel tijd! Buffer is minimalistisch en gebruiksvriendelijk. HootSuite is druk, maar uitgebreid.
13. Bitly
Lange links ogen niet mooi op sociale media en zijn niet zo handig om te delen. Enter Bitly!
Bitly verkort je links tot ze ieniemienie zijn én Bitly houdt ook bij hoe vaak er op die specifieke link geklikt wordt!
Applaus!
PS Gebruik de Chrome extensie! Nog sneller!
14. MailChimp
MailChimp is een gratis en bijzonder gebruiksvriendelijke blogtool om mailings op te maken voor je blog. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsbrieven.
Je kunt kiezen uit tal van mooie vooropgemaakte mailsjablonen en deze naar hartenlust aanpassen. Bovendien kun je je lezers categoriseren in handige lijsten en segmenten, bijvoorbeeld per interesse.
Voorbeeldje van een mailing zien? Klik hier! Oh, en vergeet je hier zeker niet in te schrijven op de nieuwsbrief van AGMJ. Warm aanbevolen. 😉
15. Google Analytics
Hoe weet je of je blog succesvol is? Door de prestaties van je website op te volgen! Het aantal bezoekers op je blog, het aantal pagina’s dat ze bezoeken, hoelang ze op je blog blijven, via welke kanalen ze komen, enz.
Met Google Analytics kan je al deze data en nog tal van andere statistieken op één plek raadplegen. Het is een ware treasure trove aan informatie.
Zelf heb ik ook de gratis Google Analytics-app voor Android. Zo ben ik steeds mee op de plee. Ik bedoel… Euhm. Ah well, who am I kidding.
Leuk artikel?
There's more where that came from. Volg AGMJ via mail en mis niets!
Vond je online blogtools nuttig?
Heb je zelf nog suggesties om mijn lijstje aan te vullen? Deel ze zeker in een reactie onderaan deze blogpost! Ik ben benieuwd! Oh, en alvast bedankt om dit artikel op social te delen!