Skip to main content

Ik had al veel goede dingen gehoord over bordspel King of Tokyo. Daarom besloot ik zelf de proef op de som te nemen. Benieuwd of dit monsterlijke spel iets voor jou is? Lees dan zeker deze King of Tokyo review! Beginnen doen we met een kort overzicht:

King of Tokyo bordspel review - Monsterlijk leuk! - King of Tokyo spel - via AGMJ

Thema & vormgeving

In King of Tokyo kruip je in de huid van een maniakaal monster, razende robot of angstwekkende alien en vecht je met andere monsters om de heerschappij over Tokyo.

Het monster dat met zijn razernij het meeste roem verdient of al zijn vijanden verslaat met bruut geweld, eist de overwinning op. Als dat maar goed komt!

King of Tokyo bordspel review - Monsterlijk leuk! - King of Tokyo spel - via AGMJ

King of Tokyo is een toegankelijk vechtdobbelspel dat erg leuk vormgegeven werd door onder meer Igor Polouchine en Régis Torres. Het thema speelt geen belangrijke rol voor het spel op zich. Dat is voor sommigen misschien een bummer, maar persoonlijk ben ik wel fan van deze monsterlijke setting.

Het spelmateriaal is zeer mooi en van goede kwaliteit. De meeste componenten zijn van stevig karton (Tokyo-speelbord, 66 krachtkaarten, 6 monsterfiguren en 28 monsterfiches) of plastic (8 dobbelstenen, energieblokjes en monsterfiguurhouders) en werden erg leuk geïllustreerd.

Alle componenten kunnen bovendien ordelijk en overzichtelijk opgeborgen worden in de spellendoos. (Ik vind het zelf niet leuk en niet praktisch als alles los in een doos moet zonder plastic zakjes of houders.)

Doos - King of Tokyo bordspel review - Monsterlijk leuk! - King of Tokyo spel - via AGMJ

Opstelling

King of Tokyo is snel opgezet. Op 3 minuten zijn alle monsters klaar om Tokyo te vernietigen. Zo stel je het spel op:

  • Kies een monster en neem het bijhorend monsterbord erbij (om levenspunten en overwinningspunten bij te houden).
  • Ieder monsterbord bevat twee draaischijven. Alle spelers draaien hun levenspunten naar het totaal (10) en de Overwinningspunten naar 0.
  • Daarna leg je het Tokyo-bord in het midden van de tafel.
  • De stapel met energiekaarten wordt geschut en de eerste 3 kaarten worden open naast het Tokyo-bord gelegd, samen met de monsterfiches en de energieblokjes.

Speel je met 2 tot 4? Dan gebruik je enkel Tokyo City op het speelbord. Speel je met 5 tot 6? Dan gebruik je heel het Tokyo-bord: dus zowel Tokyo City als Tokyo Bay. (Anders wordt het oneerlijk.)

Opstelling - King of Tokyo bordspel review - Monsterlijk leuk! - King of Tokyo spel - via AGMJ

Spelregels

King of Tokyo is een dobbelspel voor 2 tot 6 spelers en duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten waarbij een stel monsters Tokyo en elkaar vernielen om de enige echte King of Tokyo te worden. Het spel werd bedacht door Richard Garfield en uitgegeven door IELLO.

Elke speler werpt de 6 zwarte dobbelstenen. Die bevatten de volgende symbolen:

  • 1 overwinningspunt
  • 2 overwinningspunten
  • 3 overwinningspunten
  • een klauwsymbool
  • een hartje (levenspunten)
  • een energiesymbool (bliksem)

Dobbelstenen - King of Tokyo bordspel review - Monsterlijk leuk! - King of Tokyo spel - via AGMJ

De speler die het meeste klauwen werpt mag beginnen. Vervolgens werpt iedere speler tijdens zijn beurt de 6 zwarte dobbelstenen. Iedere speler mag de dobbelstenen tijdens zijn beurt tot drie keer (her)werpen en op elk moment stoppen met werpen.

Na iedere worp kiest de speler welke geworpen symbolen hij wil behouden en welke dobbelstenen hij opnieuw wil werpen. De dobbelstenen die je op het einde van je beurt overhoudt bepalen welke actie of acties je vervolgens zult doen:

  • overwinningspunten behalen (als je 3 keer of meer hetzelfde cijfer werpt)
  • energie verzamelen (een blokje per bliksem)
  • je levenspunten herstellen (1 levenspunt per hartje)
  • andere spelers aanvallen (dat kost hen 1 levenspunt voor iedere klauw die je werpt)

Krachtkaarten - King of Tokyo bordspel review - Monsterlijk leuk! - King of Tokyo spel - via AGMJ

De eerste speler die een klauw werpt, komt in Tokyo terecht. Spelers die in Tokyo terechtkomen krijgen extra overwinningspunten en kunnen alle spelers buiten Tokyo tegelijk aanvallen, maar ze kunnen geen levenspunten herstellen en moeten het in hun eentje opnemen tegen alle monsters buiten Tokyo!

Als een speler voldoende energie heeft verzameld dan kan hij bovendien speciale krachtkaarten kopen die een tijdelijk of permanent effect hebben. Zo kun je bijvoorbeeld permanent 2 extra dobbelstenen of extra worpen erbij krijgen.

Om het spel te winnen, moet je ofwel Tokyo vernietigen door 20 overwinningspunten bij elkaar te sprokkelen ofwel al je vijanden knock-out slaan en als enige overlevende monster overblijven.

Spelervaring

Het spreekt voor zich dat er in King of Tokyo – een spel dat heel wat wegheeft van Yahtzee – véél afhangt van de dobbelstenen die je werpt. Geluk dus, zonder al te veel strategische diepgang.

Je kunt zeker beginnen met een bepaalde strategie – Ga je voor overwinningspunten? Sterke speciale kaarten? Of iedereen tot moes slaan dan maar? – maar dit levert nooit garanties.

Vaak zal je je strategie moeten bijstellen op basis van je worpen en die van andere spelers. Snel tactisch schakelen en nieuwe kansen spotten is de boodschap dus! Een slechte worp betekent gelukkig niet dat je een beurt met je duimen ligt te draaien.

Je mag immers tot 3 keer werpen, en dankzij de vele acties die je als speler kunt uitvoeren betekenen zelfs 3 slechte worpen nooit echt een volledig rampscenario. Je kunt uit iedere beurt meestal wel je voordeel halen – meer levenspunten, meer energie, enz. – ook al was dit niet je hoofddoel.

Monsterfiguren - King of Tokyo bordspel review - Monsterlijk leuk! - King of Tokyo spel - via AGMJ

Je kan het spel met 2 spelen, maar het is echt wel veel leuker vanaf 3 (en eigenlijk zelfs 4) personen. Dan ben je niet op elkaar gefocust en blijft er een fijne dynamiek in het spel. Nadeel is dan weer dat spelers die snel worden uitgeschakeld vaak even passief moeten toekijken tot het spel eindigt.

Het feit dat er steeds 1 of 2 spelers in Tokyo zijn zorgt voor een interessante spelervaring. Spelers in Tokyo krijgen extra punten en kunnen alle spelers buiten Tokyo aanvallen, maar ze moeten ook op tijd de benen nemen om niet knock-out geslagen te worden. Slim vechten dus!

Passieve spelers die rustig buiten Tokyo punten willen verzamelen kunnen steeds in Tokyo terechtkomen als ze tijdens hun laatste worp een klauw gooien. Dat plaatst hen meteen in het middelpunt van de actie. Er is dus niet één winnende speelstijl. Vaak zal je moeten balanceren.

Kortom: het spel zorgt voor veel fun, spanning en interactie, zeker op de momenten dat een worp iemand kan maken of kraken.

OOK INTERESSANT

AGMJ's Bordspellen Top 100

Op zoek naar leuke nieuwe spellen?

20 leuke gezelschapsspellen voor 2 personen - AGMJ

Toegankelijkheid

King of Tokyo is makkelijk om aan te leren én om te spelen, en dat voor alle leeftijden. In minder dan 5 minuten is iedereen ermee weg. De spelregels zijn bovendien goed uitgelegd en leuk en helder geïllustreerd met voorbeelden. De bewoording op sommige krachtkaarten kan iets duidelijker en eenduidiger, maar dit is geen domper op de feestvreugde.

Een zeer toegankelijk spel dus. Ik zie het vooral als een leuk spel voor de hele familie of als opwarmer, luchtig tussendoortje of ‘gateway’ voor meer ervaren spelers. Zelf haal ik het spel heel vaak om die reden uit de kast, en het heeft me nog niet weten te vervelen.

Soms is het nu eenmaal leuk om gewoon te hopen op een goeie worp zonder al teveel strategisch gepieker. Werpen en gaan!

Conclusie

King of Tokyo is een mooi, leuk en licht vechtdobbelspel waarin monsters vechten om de dominantie over Tokyo door de stad te verwoesten of hun medemonsters stevige klappen toe te dienen. Het spel is makkelijk, toegankelijk en speelt vlot. Beurten duren niet lang en het spel zelf duurt meestal niet langer dan 45 minuten.

Er is een grote component geluk in het spel afhankelijk van je worpen, maar een slechte reeks worpen bederft nooit echt je hele beurt omdat je voldoende andere acties en kansen krijgt. King of Tokyo is niet echt diepgaand en draait niet om diepgaande strategische beslissingen. Snel tactisch schakelen met wat geluk aan je zijde is de boodschap!

Wie veel belang hecht aan samenhang tussen thema en spel of aan strategische diepgang laat dit spel beter links liggen. Ben je daarentegen op zoek naar een leuk familiespel of een vlotte en luchtige gateway voor je volgende bordspelavond? Dan zal King of Tokyo je niet teleurstellen.

30-45 min.
2-6 spelers
+8 jaar

Score

Thema & vormgeving

90%

Opstelling

90%

Gameplay

80%

Toegankelijkheid

90%

Pros & cons

  • makkelijk en toegankelijk vechtdobbelspel
  • mooie vormgeving
  • slechte reeks worpen bederft nooit je hele beurt
  • grote component geluk in het spel
  • niet erg diepgaand

Dit spel kopen?

Deze spelreview delen?

Wat vond je van deze review van het spel King of Tokyo? Zin om het zelf te spelen? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!