Skip to main content
Bordspel review Azul - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Het spel Azul: overzicht

Na de nodige hype en een hele resem awards – waaronder de befaamde Spiel des Jahres – besloot ik om het spel Azul ook eens een kans te geven. And I liked it!

Ben je benieuwd of dit tegelspel ook iets voor jou is? Lees dan zeker deze Azul bordspel-review! Beginnen doen we met een kort overzichtje:

Thema en vormgeving

Thema

Tijdens een bezoek aan het Alhambra – de beroemde Moorse burcht in Granada (Spanje) – is de Portugese koning Manuel I zo onder de indruk van de ‘Azuleojos’ dat hij zijn eigen paleis ook met gelijkaardige keramische tegels wil versieren.

Jij en je medespeler(s) – stuk voor stuk professionele tegelplaatsers uiteraard – krijgen de opdracht om de muren van zijn paleis in Evora te verfraaien!

Bordspel review Azul - Spel review door Laurens M - via AGMJ - 1

Azul is een “abstract” tactisch spel dat leuk vormgegeven werd door Philippe Guérin en Chris Quilliams.

Bij abstracte spelletjes zoals dit (lees: open spelletjes met zero geluk) speelt het thema vaak niet zo’n rol, maar in dit geval leent het spelmechanisme zich er wel heel mooi toe.

Ik kan me inbeelden dat je niet meteen dolenthousiast wordt van het thema “Portugese paleismuur bekleden“, maar toch bouw je tijdens een spelletje Azul langzaam maar zeker – mét de nodige toewijding – een kleurrijk keramische muurtje op!

Vormgeving

Het spelmateriaal van Azul? Dat is mooi en van goede kwaliteit. De tegels zelf (5 x 20 stuks) hebben leuke kleurtjes en motiefjes en zijn van héél stevig plastic.

Je krijgt er ook een leuke stoffen “grabbelzak” bij voor de tegels, uiteraard ook volledig in thema. De andere componenten zijn in stevig karton of hout.

Opstelling

Aan het begin van het spel krijgen alle spelers een spelersbord met daarop:

  • een scorespoor (inclusief scoresteen),
  • patroonlijnen (om tegels op voor te sorteren),
  • een te bekleden muur,
  • en een vloerlijn (voor tegels die je niet kan plaatsen).

Daarna worden er een aantal ‘fabrieksschijven’ in een cirkel in het midden van de tafel gelegd. Het aantal schijven hangt af van het aantal spelers.

De beginspeler krijgt het startspelersfiche, neemt de grabbelzak met daarin alle 100 tegels en legt willekeurig 4 tegels uit die zak op elk van de ‘fabrieksschijven’ in het midden van de tafel.

That’s it!

Spelregels en spelverloop

Azul is een abstract tactisch spelletje voor 2-4 spelers en duurt gemiddeld 30 à 45 minuten. Het spel werd bedacht door Michael Kiesling en uitgegeven door onder meer Asmodee.

Tijdens het spel verzamel je tactisch tegels en plaats je deze op je spelersbord. Zo bouw je langzaam maar zeker je muur op en verdien je punten.

Op het einde van het spel krijg je ook extra punten voor bepaalde tegelpatronen. De speler met de meeste punten wint!

Bordspel review Azul - Spel review door Laurens M - via AGMJ

3 fasen per ronde

Het spel verloopt over meerdere rondes, die elk bestaan uit 3 fasen:

  • fabrieksaanbod,
  • muurbekleding,
  • en de voorbereiding van de volgende ronde.

Fase 1: fabrieksaanbod

In de 1ste fase nemen spelers om beurten gekleurde tegels die op tafel liggen en plaatsen ze deze op hun spelersbord. Je mag:

  • ofwel alle tegels met een identieke kleur/patroon op één van de fabrieksschijven nemen en de overige tegels in het midden van de tafel leggen,
  • ofwel alle tegels met een identieke kleur/patroon in het midden van de tafel nemen. Ben je de eerste die dit doet in de huidige ronde? Dan ontvang je het startspelersfiche: hierdoor mag je de volgende ronde beginnen, maar krijg je ook een strafpunt.

Tegels gekozen? Dan mag je deze op één van de 5 patroonlijnen op je spelersbord leggen. Per patroonlijn mag je slechts één soort tegel tegelijk leggen. Bovendien kan je ieder soort tegel maar één keer per patroonlijn bouwen.

Is een patroonlijn vol? Dan moet je de tegels die je teveel hebt op je ‘vloerlijn’ leggen. Deze tellen later als strafpunten. De kunst is dus om steeds net te weinig of exact het juiste aantal tegels voor een bepaalde patroonlijn te nemen.

Bordspel review Azul - Spel review door Laurens M - via AGMJ

Fase 2: muurbekleding

Als alle tegels op zijn, dan eindigt deze fase en begint de 2de fase: de muurbekleding.

Heb je tijdens deze ronde één of een aantal patroonlijnen volledig kunnen vullen met een bepaald soort tegel? Dan mag je dit type tegel ter hoogte van je patroonlijn rechts naar je muur verplaatsen en je patroonlijn volledig leeg maken.

Iedere nieuwe tegel op je muur levert je meteen een aantal punten op. Hoe meer tegels reeds grenzen aan de nieuwe tegel op je muur, hoe meer punten. Op die manier bouw je langzaam je muur op en verdien je punten.

Spelreview Azul - door Laurens M - via AGMJ

Fase 3: voorbereiding volgende ronde

Na iedere puntentelling worden de fabrieksschijven opnieuw gevuld door de beginspeler en start een nieuwe ronde. Dit blijft zo doorgaan tot één speler de eindronde inzet.

Einde van het spel

Het spel eindigt van zodra één speler erin slaagt om een volledige horizontale tegellijn op zijn muur met tegels te vullen. Daarna volgt de eindpuntentelling. De speler met de meeste punten wint het spel.

Spelers ontvangen extra punten voor bepaalde patronen die ze hebben kunnen leggen tijdens het spel. Iedere volledig verticale lijn levert je bijvoorbeeld nog eens 7 extra punten op bij de eindpuntentelling. Dit kan nog een verrassende winnaar opleveren!

Spelervaring

Azul? Da’s vlotjes tactisch tegels grijpen op de juiste plek en op het juiste moment zodat jij zoveel mogelijk punten binnenhaalt en je tegenstanders zo weinig mogelijk (of nog beter: strafpunten!).

Azul biedt met makkelijke spelregels toch wel wat tactiek en variatie. En de geluksfactor? Die is zéér beperkt (enkel het ‘grabbelen’ van de tegels uit de zak is willekeurig).

Tijdens je eerste spelletjes ben je vooral gefocust op het efficiënt vullen van je eigen patroonlijnen en muur.

Daarna ontdek je al snel dat je andere spelers kan dwarsbomen door tactisch tegels te nemen (of net niet te nemen), vooral als je met z’n tweeën speelt.

Als je tegels van één soort van een fabrieksschijf neemt, dan gaan alle andere tegels namelijk naar het midden. Een origineel spelmechanisme dat in jouw voordeel kan werken als je die tegels nodig hebt, maar ook in het nadeel van je tegenspelers.

Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je tegenspelers tijdens hun (laatste) beurt véél meer tegels moeten nemen dan ze nodig hebben, of zelfs tegels die ze helemaal niet meer nodig hebben.

Het gevolg? Voldoening voor jou. Strafpunten voor hen. Muhaha!

Als je met 3 of 4 speelt neemt de tactische spanning wel wat af, dan heb je namelijk minder invloed op je tegenstanders en focus je vooral terug op je eigen speelbord.

Het spel beëindigen – door een volledig horizontale tegellijn af te werken – is ook een tactische beslissing. Denk je dat je meer punten hebt dan je tegenspelers? Dan kan je het spel snel stoppen voor ze je kunnen inhalen.

Dat kan echter ook tegenvallen. Tijdens het spel zelf verzamel je immers punten, maar iedereen krijgt na het spel ook nog extra punten voor bepaalde tegelpatronen. Dat kan de scores soms serieus door elkaar schudden.

Spannend tot de finale telling dus!

OOK INTERESSANT

AGMJ's Bordspellen Top 100

Op zoek naar leuke nieuwe spellen?

20 leuke gezelschapsspellen voor 2 personen - AGMJ

Toegankelijkheid

Azul is een erg toegankelijk spel. Makkelijk om te leren en om te spelen! De spelregels zijn bovendien goed uitgelegd en helder geïllustreerd met voorbeelden.

Bij sommige medespelers merk ik af en toe wat verwarring op over de puntentelling, maar die waait op den duur zéker over.

Je kan Azul met gemak voorschotelen aan je gezin of familie, jong en oud dus. Meer ervaren spelers kunnen er ook zeker van genieten, maar dan eerder als luchtige starter of tactisch tussendoortje tijdens een spelavond.

Conclusie: Azul in huis halen of niet?

Azul is een leuk en vlot abstract gezelschapsspelletje voor 2 tot 4 spelers. Het spel is mooi vormgegeven, degelijk van kwaliteit en de spelregels zijn duidelijk. Ik zou het ook best verslavend durven noemen. Ik speel zelden maar één spelletje.

De spelregels zijn eenvoudig, maar bieden wel wat ruimte voor tactiek. Verder heeft het spel een origineel spelmechanisme, waarbij je goed moet nagaan welke tegels je wanneer neemt én op welke plek je ze plaatst. Op die manier kan je zelf veel winnen of je tegenstanders net een zware hak zetten.

Er komt geen geluk kijken bij dit spel, afgezien van de tegels die vóór iedere ronde uit de zak worden getrokken. Je kan dus perfect zien wat jij en je tegenstander(s) wel en niet nodig hebben en hier tactisch op inspelen. Spannend!

Zoek je een leuk familiespel of een leuke opwarmer voor je volgende bordspelavond? Azuleojos leggen maarrr!

30-45 min.
2-4 spelers
+8 jaar

Score

Thema & vormgeving

70%

Opstelling

90%

Gameplay

80%

Toegankelijkheid

80%

Pros & cons

  • snel en eenvoudig
  • origineel spelmechanisme
  • mooie en kwalitatieve vormgeving
  • duidelijke spelregels
  • niet het meest spannende thema

Azul kopen?

Wil je mijn Azul board game review delen?

Wat vond je van deze bordspel-review van Azul? Zin om het zelf te spelen? Show me the love in een reactie of deel deze blogpost met anderen via sociale media!

Laat hier je reactie achter. Ik ben benieuwd!